fredag 27 april 2007

Första Maj med ett parti på väg!


Med ny partiledare, Mona Sahlin och med allt starkare opinionsiffror känns det som att socialdemokraterna är ett parti på väg. Så heter också den bok som Mona Sahlin gett ut som handlar om drömmar, ilska och vilja. Nu samlas partiet sig till 1-Maj firande. S-kvinnors paroller i år berör kvinnofrid nu, lika lön, jämställd föräldraförsäkring och nej till vårdnadsbidraget

Du som bor eller råkar befinna dig I Österåker är Välkomna till
ÅRETS 1:a MAJ-AKTIVITET
på Storängstorget i Åkersberga centrum!
Program
Kl. 10.00 Samling på torget
10.15 Hälsningsanförande Tony Svedenfjord ,
Ordf. Socialdemokraterna i Österåker
Marie Ende ,Ordf. S-Kvinnor i Österåker
Gunilla Niss ,Gruppledare i Förskolenämnden
Kl. 10.30 Avmarsch
Kl. 11.00 Björn Sundman, Oppositionsråd (S)
Monica Lindgren, Facklig ledare
Paricher Tagik, SSU-Österåker
Huvudtalare, Reynoldh Furustrand, Valledare
Kl 11.30 Ordförande Tony Svedenfjord avslutar torgmötet!

Vem behöver folkpartiet?

I morse när jag kom till tunnelbanan fick jag tidningen Fokus i handen. Fastnade direkt för huvudrubriken på tidningens första sida " Vem behöver folkpartiet?". Det är en målande rubrik över hur trångt det är i den politiska mitten i svensk politik idag. Kartan på högersidan har målats om. I och med att centerpartiet bytte ledare till Maud Olofsson och moderaterna började kalla sig "nya" och lade om sin retorik, kom centern att bli ett mörkblått konservativt parti. Sedan har vi kristdemokraterna med sin "högmoraliska" profil. Häribland har folkpartiet försökt klämma in sig, och det har ju inte varit så lyckosamt. Nu stundar ny partiledare och Jan Björklund verkar självskriven, en person som få om ens någon kan skilja från en moderat politiker. Undrar just var folkpartiets själ finns, och om någon hittar den?

torsdag 26 april 2007

Dags införa hundkörkort?

www.friabilder.se
Mötet med en hund skall givetvis vara positivt, och i de flesta fall är det så. Hunden är människans bäste vän det kan jag som f d hundägare skriva under på.
Men, det finns hundar, och då menar jag pittbullterrier som jag funderar över om det är en ras som vi verkligen behöver i vårt samhälle?
Den typen av hundar har uppenbarligen fötts upp för att vara kamphundar, dvs. ha ett aggressivt beteende.
Hur husse och matte är som hundägare har givetvis stor betydelse. En i övrigt fin hund kan olämpliga ägare förstöra helt. Så visst handlar det om två saker
både lämpligheten hos hundägare och en i sig aggressiv ras. Vi Kanske måste ställa högre krav på dem som är ägare, eller tänker bli ägare till speciellt svåra och aggressiva hundar, som tillexempel pittbullterrier – vad sägs om införande av hundkörkort?

onsdag 25 april 2007

Visa idrottskvinnor större respekt!

Hörde talas om att under EM i brottning häromdagen, där förresten svenska Sofia Mattson tog en hedersvärd bronsmedalj, hände mer än enbart idrottslig verksamhet. Här tittades det också på tjejerna utifrån hur snygga de var och en miss-tävling ägde därför rum. Suck! Varför kan inte idrottstjejer ges samma respekt som killar. Varför måste tjejer alltid ses som objekt. Bra att svenska landslaget och idrottskvinnorna tackade nej till spektaklet. Hela idrottsvärlden borde ta större ansvar och visa idrottskvinnorna större respekt!

måndag 23 april 2007

Roslagsbanan får ingen del av trängselskatten

Ett problem i Österåker är kollektivtrafiken, och i synnerhet Roslagsbanan. Snabbtågen blir ofta under resans gång vanliga tågturer som stannar på varenda station. Vid flertalet tillfällen under senaste halvåret har kraftiga förseningar uppstått till följd av nedfallna ledningar, signalfel, m.m. Att Österåker inte är försörjd med en fungerande kollektiv tågtrafik är inte acceptabelt. Finns det en tågförbindelse som skall den givetvis fungera. Ur miljösynpunkt är det dessutom väsentligt att Roslagsbanan lockar fler från att ta bilen till att åka tåg.
Tyvärr finns nu orosmoln. Regeringen Reinfeldt har nu lämnat besked om att trängelskatt skall införas permanent och intäkterna skall gå till utbyggnad av vägar. Borta är alltså den miljöprofil som tidigare försöket hade, liksom kravet på att intäkterna skulle ge en förbättrad och utbyggd kollektivtrafik. Vid Kommunförbundets i Stockholms läns (KSL) årsmöte föreslog socialdemokraterna att minst 50 procent av intäkterna av trängselskatten ska gå till en förbättrad kollektivtrafik i Stockholmsregionen. Detta blev nedröstat.
Jag var ombud vid detta möte. Och tyvärr kan jag konstatera att Stockholms läns moderater gjort en helomvändning, och ger nu sitt stöd för att genomföra en permanent trängselskatt . En skatt som inte ger ett öre till förbättrad kollektivtrafik. Inte ett öre för att se till att Roslagsbanan fungerar! Detta är enligt min åsikt vansinnigt och det är oacceptabelt att vi inte i Österåker har en bättre fungerande tågtrafik, vilket jag framförde i debatten. Pengarna från trängselskatten behövs för att rusta kollektivtrafiken! Övriga ombud från Österåker, däribland Ingela Gardner-Sundström, moderat, inrättade sig i det borgerliga ledet och ger alltså stöd för att trängselskatter permanentas som enkom kommer att ge pengar till nya vägar.

fredag 20 april 2007

Komvux stryps åt- varför uppmärksammas inte det?

Regeringen Reinfeldt skär nu ner statsbidraget till kommunala vuxenutbildningen med 600 miljoner. För Österåkers del innebär det minskade anslag med närmare en miljon. Risken är nu stor för att Komvux i Österåker går en tuff tid tillmötes och att färre ges möjlighet att vidareutbilda sig. På liknande sätt drabbas nu andra kommuner i landet. Detta borde skapa massprotest, istället uppmärksammas det knappt. Upprörande!

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...