tisdag 25 september 2007

Vi borde alla skrika NO MORE !

Foto: www.fotoakuten.se

Varje dygn anmäls i genomsnitt elva våldtäkter i Sverige och bara en bråkdel av dessa leder till åtal och fällande dom. Denna krassa verklighet är oacceptabel, det är min utgångspunkt.

I en artikel, "våldtäkterna och lagen", i Expressen idag tas frågan upp. Artikeln är intresant och mycket balanserad tycker jag. För att komma åt problemen så är det sannolikt mycket som måste förändras. Bevisföringen - hur värderas de bevis som finns - vad bevisar en våldtäkt?Hur ser bevisen ut för ett normalt samlag ( en icke våldtäckt)? Domstolarnas agerande, jag kommer inte ifrån att fundera mycket över det, men frågeställningarna till tjejer och till killar är så helt annorlunda. Vilket sexuellt umgänge tejen haft innan den aktuell våldtäkten vad bevisar det? Jag anser inte att det är relevant i sammanhanget. Varför får inte killarna den frågan, om det nu är en så relevant fråga ?Hår råder en oacceptable obalans, där tjejn omedelbart hamnar i underläge.

Sedan skall lagstiftningen alltid följas upp och utvärderas, om den är effektiv och om den fungerar. Det är viktigt att det finns en rättssäkerhet i våldtäktsmål får båda parter. Men just nu känner jag att den rättssäkerheten inte är självklar för brottsoffren, dvs de våldtagna tjejerna. Jag upplever att det är större sannolikhet idag för en kille att komma undan, än vad det är för en tjej att få sin väldtäktsman fälld.

Sedan håller jag med om att det finns mycket att göra när det gäller de värderingar som ligger under hela problematiken, vi måste våga diskutera mansrollen, få fler män som är goda förebilder att träda fram och tala ut. Likaså måste vi ge unga kvinnor av idag kraft och styrka att anmäla all form av övergrepp.

Så länge som tilltron till rättssystemet i väldtäktsmål är så här ifrågasatt kommer det att drabba båda parter, tjejerna som återigen känner sig förnedrade och ifrågasatta, men dessa grabbar kommer heller inte i allmänhetens ögon att bli rentvådda - de kommer alltid att bli sedda som grisar till väldtäktsmän. Med andra ord, det här är ett stort problem i samhället som måste tas tag i. Jag säger inte att det är enkelt - men jag är övertygad om att det måste göras.
Utvecklingen till allt fler våldtagna kvinnor måste stoppas, det som sker är så oacceptablet och upprörande! Vi borde alla, män som kvinnor gå ut på gatorg och torg och skrika STOPP ! NO MORE!

onsdag 12 september 2007

Stoppa väldtäkterna NU!


Många är upprörda över de väldtäkter som inträffat. Lika många är upprörda över hur domstolarna vid ett antal av dessa mål har resonerat, och därför finns många frågor som måste få sitt svar - hur mycket våld skall en kvinna behöva tåla innan domstolen ser det som en brottslig handling ? Är inte ett nej, alltid ett nej ?
Vi måste bli fler som reagerar, och agerar, Avantgardes manifestation på fredag hälsas därför som välkommet.

tisdag 4 september 2007

Satsa på forskning och mansjourer

www.fotoakuten.se


Seglaren och läkaren, Roger Nilsson beskriver i ett reportage i Svenska Dagbladet om sitt sexmissbruk. Det är starkt och bra gjort att gå ut offentligt med sina innersta mest intima bekymmer. Kanske kan det få andra män som känner igen sig att börja fundera över sin situation, ta kontakt med mansjour, eller sjukvården. Jag hoppas att forskningen kan utvecklas och framöver ge bättre botemedel, terapi, etc som kan hjälpa de män som fyller, om jag får kalla det för " själsliga hål", genom sex där kvinnan ses som ett objekt och där känslorna på intet vis är med. Den beskrivna beteendet handlar inte om sex som kärleksförklaring, utan som sex som uttryck för något annat ( obearbetad känsla av otillräcklighet, brist på närhet etc, etc). Män med dessa betéenden behöver kvalificerad hjälp för deras skull. Men det handlar också om kvinnorna som dessa män möter, för det är sannolikt i dessa möten som kvinnan löper stor risk att råka mycket illa ut, hon är här bara ett objekt som mannen hanterar, har kontroll över.
Starkt gjort Roger Nilsson, hoppas du får ett rikt och lyckligt liv med äkta kärlek i en äkta relation - hoppas du vågar ta steget

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...