onsdag 31 oktober 2007

Fram med alla kort på bordet Reinfeldt !

Enligt Aftonbladet så ser reglerna för krisjouren ut så här:
Får aldrig vara längre bort från Stockholm än två timmar. Kraven kring alkohol är hårda. Personerna på listan måste till exempel alltid vara i tillstånd att köra bil.
Sammankallande och har det yttersta ansvaret. Ska därför alltid vara tillgänglig på telefon. Alla avbrott måste anmälas i förväg.

Hade statssekreteraren jouren så kan man väl konstatera att med intag av vin så att hon var glad i hatten så hde hon ine kunnat köra bil ! Jag hoppas verkligen att hon inte hade jour. Och jag förtår fakltiskt inte varför inte statsminister Reinfeldt kan bekräfta det , att hänvisa till rikets säkerhet håller inte, man kan inte göra ett attentat mot landet i efterskott, därför kan det inte ha med rikets säkerhet idag, att göra.
Vad har det då med att göra ?

Håller med, det här duger inte !

tisdag 30 oktober 2007

Svara nu Reinfeldt- var hon jour den kvällen?

Nu berättar TV4 as reporter om kvällen på krogen med statssekreterare, att hon
var glad i hatten. Han bekräftar med andra ord det som alla kunde se och ana på de publicerade bilderna .

Fredrik Reinfeldt måste svara på frågan om landets högste politiske tjänsteman med stort ansvar för rikets säkerhet var, eller inte var jour den aktuella kvällen !

Det är inte vem som helst som tar ett par glas vin för mycket !
Mot bakgrund av all den diskussion om vikten av att ha en bra säkerhetsorganisation ifall något händer, så måste statsminstern berätta hur det förhåller sig då han lagt all detta förtroende på en statssekreterare som går på krogen och drar i sig några glas vin och blir glad i hatten.

Kom igen, fega inte ur nu Reinfeldt, utan svara. Fram med alla papper på bordet !

Låt Carl Philip, Madeleine och Viktoria leva som de vill

Om man skall tro media så vill Viktoria precis som hennes väninnor runt henne, gifta sig och skaffa familj. Precis som vilken ung kvinna som helst så vill väl också Viktoria forma sitt eget liv, och det måste väl kunna gå ävén inom ramen för hennes uppdrag. Och varför skulle hon inte kunna få det?

Nu läser jag i Aftonbladet att Carl Philips flickvän tvingas flytta för åttonde gången för att hovets etikettregler förbjuder dem att vara sambor innan de är gifta. Herregud säger jag lägg ner kungahuset, vad är det för gamla tramsiga etiketter som hovet står för! Snälla nån sluta plåga kungabarnen. Vad jag förstår så har Carl Philip och Emma Pernald varit ett par i nio år. Att de är så är väl ingen hemlighet.

Hovet beter sig otidsenligt och dumdrygt. Och hovets etikett talar snarare för att lägga ner monarkin

måndag 29 oktober 2007

Rikets säkerhet i händerna på berusad ?

www.fotoakuten.se
Allt fler kräver att Reinfeldt måste agera. Sannolikt är han om han inte förstått det på väg att tiga sig rakt in i en trovärdighetskris.

Han vägrar tala om vem som hade ansvar för rikets säkerhet när statssekreterare Ulrica Schenström gick på krogen. Kritiken växer och hela regeringens nya krisorganisation ifrågasätts .

En liten kyss, eller två eller hur det nu var. Lite för mycket vin, vittnen i media gör gällande att statssekreteraren ragglade ordenligt och var påtagligt berusad. Dåligt omdöme kan man snabbt konstatera. När man nu så här några dagar senare får klart för sig att samma höga tjänstekvinna, utgör den person som har ansvar för rikets säkerhet, dvs alla vårsäkerhet, enligt den ordning som Fredrik Reinfeldt satt, då måste man få veta om hon lämnat över detta ansvar den aktuella kvällen när hon själv släppte lös - för inte var det väl så illa att rikets säkerhet låg i händerna på en lite väl förfriskad person ?

Här måste Reinfelt lägga korten på bordet och visa lite ledarskap ! Allt annat vore ynkligt

Trend att bygga på höjden

Foto: www.fotoakuten.se

Turning Torso är en spännande byggnad, hög och vriden i en intressant konstruktion. När man läser artikeln i dagens Aftonblad om att stan skjuter i höjden med allt fler höga hus, så verkar det som om att det nu går en trend att bygga på höjden.

Exempel ges : Vid Sjövikskajen i Årstadal har fyra bostadshus på 18 våningar vardera beviljats bygglov. två bostadshus på 18 våningar vardera byggas.
Kungsholmen På nordvästra Kungsholmen, längst ner på Lindhagensgatan, byggs ett bostadshus på 22 våningar. I Kista planeras två höghus på 30 respektive 16 våningar i varsin ände av Kista Galleria. Inom några dagar ska även en 41 våningar hög hotellbyggnad i Kistagången tas upp i stadsbyggnadsnämnden. Allt fler stadsdelar och städer verkar följa efter.

Nu har jag förstått att också dessa tankar finns utanför innerstaden. I min kommun Österåker har jag hört talas om att det finns önskemål om att också i centralorten Åkersberga bygga på höjden, det är den gamla konsumbutiken som man tänkt sig bygga vidare på, detta för att få en"utstickande profil". Själv tycker jag att detta inte passar i vårt Åkersberga, som är en förort i Roslagen. Åkersberga tycker jag skall skapa sin egen profil efter sin egen särart, det vill säga bygga vidare på en gemytlig skärgårdsprofil. Varför skall vi apa efter alla andra städer som hakar på trenden att bygger på höjden. Nej, alla städer behöver inte se lika dana ut , eller hur ?

fredag 26 oktober 2007

Hot fara för det öppna samhället

Varför finns det människor som hotar ? Jag blir så förbaskad på detta destruktiva beteende Dom som skickar iväg hot till offentliga personer som politiker eller journalister bidrar i värsta fall till att samhället sluter sigbit för bit likt en mussla. Jag vill inte se en utveckling som jag förstår finns mer utpräglat i andra länder där politiker åker med sina livvakter i mörka skottsäkra bilar från ett möte till annat. Där möten med vanliga människor på ett ledigt sätt inte existerar, utan inskränker sig till att de står och tittar på mörka bilar som susar förbi.

När Olof Palme mördades, förstod jag att samhället inte skulle bli detsamma igenom någonsin. Och det har det inte heller. När Anna Lindh mördades var det förlamande, och vårt samhälles öppenhet fick återigen en knytnäve i magen.

Och så över till alla dem som skickar hot för at få sina egna kikar i livet, nu sist SVT:s nyhetsankare Anna Hedenmo som levde i ständig skräck efter hot om att hon och hennes två döttrar skulle våldtas och mördas. Nyhetsuppläsaren Anna Olsdotter Arnmar drabbades också. Mannen bakom hoten sa i rätten att han ångrar sig djupt. Det hoppas jag att han gör, men skadan han åsamkar är illa nog för offren och deras familjer, men han liksom andra som ägnar sig åt att hota, bidrar också till är på sikt att det öppna samhället blir allt mindre öppet.

torsdag 25 oktober 2007

Lovergate i regeringskansliet

Tänk om Lars Danielsson hade grabbat tag och kysst Lena Melin, vilket herrans liv det skulle ha blivit. Kommer ni ihåg diskussionen om Fiktelius och Göran Persson- hur nära skall en journalist gå i sin relation till makten, vilket är en relevant fråga. Så vitt vi vet så kysste dom inte varandra, utan det fanns en journalistisk tanke bakom att göra dessa intervjuer med en man som varit statsminister så pass länge som Persson varit.

Nu har Sverige en annan regering, som i opposition aldrig försatte chansen att jaga regeringen Persson. Förutom att se idel moderata minstrar lämna sina uppdrag kan nu Reinfeldt till
sina meriter lägga ett eget "lovergate".

Till skillnad från Persson och Fiktelius, så kastade uppenbarligen Reinfeldts statssekreterare, landets högste politiske tjänsteman och TV4,as politiske reporter inta bara bort titlarna med varandra utan uppenbarligen också sin professionalitet.

TV 4;as försvar av sin reporter i dagens media, ger säkert inspiration till många nyårsrevyer.

Hoppsan får man väl säga !

onsdag 17 oktober 2007

Viktig dom på många sätt

Dagens ros till Hovrätten för en viktig dom!

Hovrättens dom mot d sk Stureplansprofilerna som resulterade i fyra års fängelse för grov våldäkt känns viktig på många sätt.

Först och främst är det befriande med en fällande dom eftersom den visar att domstolsväsendet mycket väl kan tolka de framlagda bevisen på ett annat sätt, än det som tyvärr upplevts som traditionellt, och allför mycket ur mannens, eller männens synvinkel.

Enligt min åsikt är domen bra för jag tycker att det SMS som killarna skickar efteråt visar att det har förstått vad de gjort, och att det gjort något utöver det vanliga. Precis som jag sagt tidigare i min blogg så tror jag inte dessa killar är några dumskallar, men det passar dom att framstå som dummare än de i är i rätten, hitintills har den taktiken fungerat, nu gjorde det inte det längre. Hovrätten markerade att ett nej, är ett nej!

Alltför lite har man hittills lyssnat på tjejen, hon som faktiskt är brottsoffer. Har tänkt en del på henne och hon måste ha lidit alla tänkbara kval i rätten - frågan om hur hon stönade är kränkande mot henne och visar att det återstår mycket att göra inom domstolsväsendet när det gäller dessa mål.

På sätt och vis kan man se Hovrättens dom som att hela domstolsväsendet ges upprättelse - det visar flickor och kvinnor att det går att få en rättvis bedömning. Domen är också viktig ur ett manligt perspektiv, det som dessa killar gjort - är vida över gränsen.

Att det idag går att läsa om att dessa killar är chockade är inte så svårt att förstå, deras vana trogen har de ju lyckats i rätten förr, och så varför inte denna gång. Att de skulle stöta på patrull fanns nog inte i deras sinnesvärd. Nu gjorde dom det, och det var bra det. Nu har dom fyra år på sig att fundera över sin situation och det verkar som en bra ide´att göra det.

Detta fall har väckt mycket känslor, det har också visat sig på min blogg, en hel del inlägg till stöd för dessa killars sätt att agera har framförts, och en del inlägg har jag besparat er och avvisat Det visar att det behövs en diskussion om vad som är okej, och vad som inte är okej när det gäller relationer mellan killar och tjejer, kvinnor och män. Låt oss fortsätta med det, för som sagt vi lever trots allt i ett civiliserat land.

måndag 15 oktober 2007

Riktiga män vet var gränsen går !

Fotoakuten.se
Riktiga män vet var gränser går. Riktiga män slår ingen kvinna. Riktiga män våldtar ingen kvinna. Jag delar uppfattningen om att män inte har någon kollektiv skuld för det omogna män gör. Däremot har vi alla ett ansvar att säga vad vi tycker. Visa vart gränserna går och ge uttryck för det !Jag bloggar och diskutera där jag har möjlighet, jag använder min roll som politiker så mycket jag kan, det är bland annat mitt bidrag. Vad gör du ?

I morgon, den 16 oktober, faller domen i det uppmärksammade våldtäktsmålet som kallas Stureplansmålet. De två män som står åtalade för att ha våldtaget ung kvinna, varav en av dem är inte första gången han står åtalad för samma sak. Kommer de att fällas , eller frias. jag sticker inte under stol med att det skulle vara bekymmersamt om det inte denna gång blev en fällande dom. Är rädd för vad det skulle ge för signaler till alla de omogna män som inte har vett att se gränserna.

Uppskattar artikeln i Aftonbladet undertecknat av män som uttrycker att " Ingen man som slår eller våldtar ska känna minsta tvekan om att hans beteende möter förakt hos andra män. Att använda våld är i högsta grad omanligt "

Jag håller med, för så säger bara riktiga män!

Ansvarslös senfärdighet i klimatfrågan, Reinfeldt

Foto: http://www.fotoakuten.se/

Ärkebiskopen:
"Ansvarslös senfärdighet i klimatfrågan, Reinfeldt". Det är ett rakt språkbruk med direkt avsändare och direkt mottagare. Klimatfrågan har uppenbarligen inte landat seriöst i regeringen, vilken kanske inte är så konstigt när regeringen styrs av ett parti moderaterna som aldrig ens benämnt sig vara något miljöparti. I regeringsställning krävs något helt annat, och det märks. Nu går Ärkebiskop Anders Wejryd går på DN Debatt till attack mot regeringens avsaknad av klimatmål: Det är dyrt och tekniskt onödigt att skjuta nödvändiga utsläppsminskningar på framtiden. Alliansregeringen saknar fortfarande ett svenskt klimatmål. I stället talar man om ett mål där utsläppsminskningar i Sverige blandas samman med svenskt stöd och teknikexport till andra länder. Detta är en långsiktigt osäker politik. Kan inte annat än hålla med.

tisdag 9 oktober 2007

Vem tar ansvar om kvinnor inte kallas i tid !

Foto: Fotakuten.se

Det handlar om kvinnors liv - det är inte att slarva med!

Vem tar ansvar för att inte kvinnor kallas till mammografi i tid ? Vem tar ansvar för om dessa kvinnor drabbas av en cancer som borde ha upptäckts tidigare, och där med försämrar överlevnaden? Tillhör själv en av dem födda 1957 som ännu inte gjort mammografi.

Jag blir så förbaskad när jag läser i Aftonbladet i dag att detta börjar bli allt vanligare och att minst en kvinna i i Simrishamn/Ystad , som borde ha blivit kallade, men inte blivit det under tiden fått bröstcancer. Så får det ta mig sjutton inte gå till.

Socialstyrelsens rekommenderar mammografi för kvinnor mellan 40 och 74 år. Jag undrar varför följer inte alla landsting denna rekommendation ? Jag vill att att Socialstyrelsen undersöker hur detta sköts och gör en rapport som sänds över till regeringen, och detta snabbt. Sedan bör landets regeringen agera direkt för att se till att inga kvinnor glöms bort !

Jag har upptäckt att Stockholms läns landsting inte är ett dugg bättre. Har själv under flera år funderat över när jag skall bli kallad. Varje gång jag varit för cellprovsundersökningmödravården så har jag frågar, om de vet när man blir kallad på mammografi men inte fått några tydliga svar, utan mer blivit uppmuntrad om att de kallar nog snart skall du se.

I somras fyllde jag 50 år, och har fotfarande inte blivit kallad till mammografi, trots att Socialstyrelsens rekommendation säger att jag skulle ha blivit det för tio år sedan, och dessutom inte bara en gång utan flera gånger under denna tid. Jag började därför i måndags att ringa runt och blev rekommenderad att ringa någon annan, osv, efter tre samtal kunde jag ställa frågan: Jag är 50 år och har aldrig blivit kallad på mammografi, varför, och när blir jag det? Efter att ha lämnat mitt personnummer blev svaret, du är välkommen den 24 oktober kl 09.40. !

Jag är väldigt glad och tacksam för att ha fått en tid. Men den borde jag och många andra medsystrar i min ålder ha fått för länge sedan.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen som drabbar kvinnor. Mammografi räddar liv, just för att den kan upptäcka cancern i tid. Om nu denna undersökning av kvinnor inte fungerar, då måste vi reagera och kräva att det funkar. Ingen kvinna skall riskera att bli glömd ! Läser om att en orsak till att inte kvinnor kallas som de ska är bristen på bröstradiologer, mammografisjuksköterskor och i cancervården saknas även där läkarspecialister. Om detta nu är uppenbart undrar jag varför inte regerignen gör något redan nu ?

måndag 8 oktober 2007

Svensk sjukvård riskerar bli lika sjuk som i USA

Foto: http://www.macrofoto.se/

Har sett några klipp från filmen Sico, men skall självfallet gå och se hela filmen, det borde alla göra. För jag tror att den sjukvård som finns i USA, och som ”Sico” beskriver, är den sjukvård som nu smyger sig fram till oss här i Sverige. De som banar vägen heter borgerliga politiker. Och om ingen reagerar och säger ifrån, tydligt så står vi alla där en dag och undrar hur i h-sicke detta gick till!

En svensk ståndpunkt har genom alla tider varit att sjukvård skall ges till alla efter behov. Det vill säga det skall finnas en allmän sjukförsäkring. I USA verkar resonerat tvärtemot, att den som drabbas av sjukdom, får stå sitt eget öde. Skillnaden skulle kunna sägas med ett ord solidaritet. I Sverige finns den, men inte i USA. Frågan är nu håller detta på att förändras. Mitt personliga svar på den frågan är Ja, detta håller så sakteliga borgerliga (moderater mfl) på att förändra. Exempel på det är viljan och önskemålet att sälja ut akutsjukhusen, att patienter med speciell sjukvårdsförsäkringar kan gå före i kön på offentliga sjukhus, Omfördelningen av sjukvård i Stockholms läns landsting där södra förortens vårdcentraler ser ut att få dra ner till förmån för nyetableringar på tex Östermalm.

Pensionärerna hade Reinfeldt inte råd med!

Foto: http://www.fotoakuten.se

Kvällens partiledardebatt var lugn, kanske väl lugn. Trots det så kom de ut några intressanta ståndpunkter i varje fall. Den mest spektakulära var när Fredrik Reinfeldt nuvarande statsministern, gav Sveriges pensionärer en bredsida - och konstaterade att, nej, vi har inte ansett oss har råd med satsningar på pensionärer. Lite taffligt försökte han rädda situationen genom att ta kredit för den uppräkningen av pensionerna som sker rent automatiskt pga högkonjunkturen. Vilken skräll!

fredag 5 oktober 2007

Borg ger sitt inövade standardsvar

Foto: www.fotoakuten.se

Finansminister Borg har nu kommenterat den socialdemokratiska skuggbudgeten. Att han skulle säga att den innehåll något som var bra, det förväntar sig nog ingen.

Men, jag kan inte annat än lägga märke till att Borg är påtagligt fåordig och inte så verbal som han brukar vara. Istället väljer han att plocka fram en väl inövad replik, att (s)- ökar arbetslösheten.

Vet ni vad. Jag tror att finansminister Borg har bestämt sig för, att oberoende av vilket förslag som socialdemokraterna kommer med, så tänker har svara, just så, att (s) ökar arbetslösheten.

Sänkt skatt för pensionärer - borg svarar -(s) ökar arbetslösheten Skulle man knacka hon på axeln, så ger jag mig tusan på att han skulle svara - s ökar arbetslösheten. Vaknar Borg i sömnen, vad tror ni han säger. Just det, (s) ökar arbetslösheten.

Könsneutral äktenskapslag

Foto: www.fotoakuten.se
Samtidigt idag vässar oppositionen, (s), (v) och (mp) klorna och kräver könsneutral äktenskapslagstiftning. Bra och fullkomligt självklart tycker jag.

Jag gick själv i frälsningsarmens söndagsskola i Jönköping som barn, och det jag har med mig från den tiden är att gud älskar ALLA barn. Inget undantag utan ALLA barn. Därför är det självklart med en könsneutral äktenskapslag, liksom att kyrkan skall viga alla par som vill vigas i kyrkan. Att kyrkan inte klarat ut det, är förskräckligt, eftersom gud älskar ALLA barn! Då måste också kyrkan göra det , eller hur ! Har gift mig i Svenska kyrkan två gånger , det valet kunde jag göra, det skall alla andra också kunna göra - att få välja fritt.

Tänk om det vore en budget istället för en skugga


Socialdemokraterna med Mona Sahlin och Pär Nuder i spetsen presenterar nu sin skuggbudget. Den ser ut att innehålla en hel del intressanta förslag. En spontan reaktion är att det är bra att också pensionärerna, som inte kan påverka sin inkomst föreslås få lägre skatt. Bra förslag att ge bättre psykiatri för barn och ungdomar, det tycker jag speciellt mot bakgrund av gårdagens oroväckande uppgifter om allt fler unga flickor mår dåligt och begår självmord Förslagt om mer pengar till KOMVUX är också bra och väldigt nödvändigt om alla skall ges möjlighet till bra jobb och ett bra liv. Bättre tillsyn av religiösa friskolor gillar jag också.

Det jag inte gillar är att det är en skuggbudget. Att den just därför inte kommer att genomföras, skälet till det är att vi har en helt annan regering, med en helt annan politik och det är den orättvisa och omoderna politiken som genomförs.. Usch ibland är det alldeles för långt kvar till valet.

måndag 1 oktober 2007

Så här hushållsnära tjänster kommer att gå till ?????

Foto: www.fotoakuten.se
Aftonbladet idag berätts om en tjej som svarade på en annons om städhjälp från en väletablerad direktör. Nu handlade det inte bara om att städa den fashionabla villan utan också att leka lite med direktörn för ytterligare lite extra klirr i kassa. Det går inte att komma ifrån känslan av att våra skattepengar mycket väl kan gå samma väg , dvs att vi skattebetalare också kan komma att med våra pengar subventionera rika direktörers sexlusta. Så fasen att jag vill att mina pengar eller andras skattemedel skall gå till något sådant. Risk finns, alla direktörer kommer att bli Reinfeldt evigt tacksamma.......på många sätt !!!

Krav på minskade barngrupper i förskolan

foto: www.fotoakuten.se
I Österåker, där jag sitter med i kommunfullmäktige tog vi (s)fajten 24 september, om att minska barngrupperna i förskolan. Med en moderatstyrd majoritet så förlorade vi. Men mest av allt förlorade barnen.

Jag lägger här ut mitt anförande.

Ann-Christine Furustrand (s)

- Att hushålla med kommunens ekonomi, skattebetalarnas pengar är en viktig uppgift. Men det är bara hälften av det politiska uppdraget. Den andra halvan, är minst lika viktigt , att erbjuda en kvalitativt bra service till medborgarna.

-Det handlar alltså inte bara om att ha ekonomin i balans, utan vi måste se till att bidra till att också barnen är i balans.

-Förskolan, tid kallat dagis, är en fantastisk verksamhet för de små barnen. Det är självklart att föräldrarna skall kunna lämna sina barn i förskolan i trygg förvissning om att barnen har det bra.

-Så upplever inte alla föräldrar att situationen är idag. Vi socialdemokrater delar den oron. Vi är bekymrade över att kommunen förskolor inte ges de redskap den behöver för att klara uppgiften på ett så bra sätt som den skulle kunna göra. Ansvaret för det – är ett politiskt ansvar. Det vill säga de politiker som styr i vår kommun har inte satsat tillräckligt på förskolans kvalité – resultatet har blivit allt mindre pedagogisk verksamhet till mer av barnpassning. Det handlar om politisk ambitionsnivå, kvalitet i förskolan och den politiska viljan att genomföra den.

-Vi ser att det är alldeles för stora barngrupper i förskolan. I vissa skolområden är hälften av barnen i förskolan under tre år. Det betyder att vi har stor andel av ett och två-åringar i grupperna i förskolan. Att andelen små barn är så stora kräver enligt vår uppfattning ännu mycket mer av personalen.

-Varje barn måste få bli sett, och lyssnat till. När det gäller riktigt små barn så måste vuxna se och tolka vad barnen menar när inte barnen kan uttrycka det med ord. Det gäller för personalen att finnas där, förstå vad barnen behöver. Personalen har den kunskapen, men det behöver ges möjlighet att möta barnens behov. Detta anges tydligt i läroplanen i förskolan. Men om man inte ens hinner lyssna på barnen. Alla vet vi ju vad en ett, och tvåring är, att ha två barnbarn hemma, eller att vara föräldrar, det är fullt upp för två personer. Samtidigt anses det okej att samma barn skall gå i grupper i upp till 27 barn per grupp ( De som kom efter havsörnen).

-Skolverket rekommendationer innebär 15 barn för syskongrupper, 12 barn i småbarnsgrupperna. De bygger sina rekommendationer på den forskning som finns, de hittar inte på bara för att det är roligt. Varför skall inte vi i Österåker lyssna på det?

-Jag vill understryka att kompetens i förskolan finns hos personal, men det är kompetensslöseri att inte personalen ges möjlighet att jobba professionellt, nu handlar det i bästa fall om ren barnpassning. För oss socialdemokrater är inte detta okej.

-Det borde inte råda någon oenighet om att börja skrida till verket och minska barngrupperna.
Diskussionen borde handla om HUR vi gör det, inte OM vi skall göra det. Eller hur !

-Vi måste göra något åt detta. Vi tror inte för ett ögonblick att barngrupperna minskar automatiskt. Utan det krävs politiska beslut som stöd för en sådan utveckling och det är vi socialdemokrater beredda att göra.

-Därför yrkar vi återigen att förslaget om riktlinjer ska revideras enligt följande. Punkt 1 Allmänt. Kvalitetskrav: Förskola får ej ha barngrupper med fler än 18 barn år 2008, 17 barn 2009 och 16 barn år 2010. Det ska finnas minst 3.0 årsanställda per barngrupp från och med 2008.
Punkt 5. Erbjudande av plats. Syskonförtur ger rätt till placering i samma verksamhet i vilket syskonet är placerat.

Reinfeldt & CO är bara så lost

fotoakuten.se
Regeringen Reinfeldt sparade i förra årets budget 600 miljoner kronor på komvux. Bidraget till kommunerna minskade i ett slag från 1,8 miljarder till 1,2 miljarder kronor, se Svd idag och på DN. Detta har inneburit att nästan tre av fyra kommuner skär ner på antalet platser, visar en prognos från Skolverket. Antalet komvuxplatser på gymnasienivå har minskat med 11740 platser eller 14 procent. Jag har bloggat om detta förrr, och jag gör det nu igen för jag tycker att detta är vansinnigt. Det stämmer heller inte överens med den jobb-linje som alliansen säger sig stå för, just för att denna politik slår hårdas mot dem som har svår att komma ut i arbetslivet, eller behöver plugga för att kunna komma in på högre studienivå. De elever som inte, av varierande anledning presterade topp i gymnasiet ges med denna politik inte en andra chans - det är enormt dåligt, och resursslöser. Att dra ner på KOMVÙX visar tydligt att den politik regeringen för är orättvis, oansvarlig och omodern. Vill en regering se till att alla hänger med och ges möjlighet att få ett jobb, ja då satsar man på KOMVUX, då fattar man hur bra det är. Reinfeldt och company är bara så lost.

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...