måndag 26 november 2007

FN borde agera mot könsstympning

Läs dagens Aftonblad om ytterligare en i raden av kvinnor som blivit könsstympade.
Detta måste med alla tillgängliga medel stoppas. Här borde väl FN kunna gå in ! Det kan inte vara förenligt med mänskliga rättigheter att könsstympa unga kvinnor. Detta är ingenting annat än vidrigt och oacceptabelt Jag vill att Sverige som land reagerar och får fart på FN.

Demokratin i Ryssland lider , varför är Bildt tyst

Nu duggar informationen om övergreppen på demokratin i Ryssland tätt.
Allt medan Sveriges utrikesminister Carl Bildt reser världen runt och är tyst om saken.
varför ?
Ilja Jasjin, 23, opositionspolitiker trotsade förbudet och demonstrerade för demokratin i Ryssland. Då greps han av polis, misshandlades och fördes bort
– De slog oss med knytnävar och batonger, säger han till aftonbladet.se.
Ilja Jasjin är ledare för det liberala partiet Jablokos ungdomsförbund. Han är fri nu. Han släpptes i lördags kväll, efter att ha ställts inför domstolen i Moskva, anklagad för att ha brutit mot demonstrationsordningen.
Än så länge har Sverige officiellt inte reagerat, utrikesministern med intressen i rysk gas ( har han sin aktier kvar ? Är märkbart tyst.

torsdag 15 november 2007

Hur ska lokala moderater tvingas gilla jämställdhet?

Idag lämnade regeringen Reinfledt in en handlingplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Den innehåller i stort sett inget nytt utan mest gammal skåpmat och saknar nya pigga förslag.
I handlingsplanen används inte begrepp som könsmaktsordning och sociala strukturer för att förklara mäns våld mot kvinnor vilket är lite märkligt för när kvinnor talar om att de är rädda för att gå ut ensamma när det är mörkt, så är det sannolikt inte spöken de menar, utan rädslan för att möta män som våldtar.

Intressant är dock att i handlingsplanen sägs att kommunerna ska stimuleras att utveckla ett jämställdhets- och brottsförebyggande perspektiv i samhällsplaneringen. Det är lovvärt men hur skall det gå till, undrar jag?

För i min egen hemkommun Österåker i Stockholms län styr moderaterna och dom har hitintills avvisat förslagna satsningar på jämställdhet. Inte ens förslag om att bjuda in JÄMO för att kommunpolitikerna skulle få lite tips på hur vi kan arbeta med jämställdhetsfrågorna har jag fått gehör för. Jag får väl ställa en fråga i vårt fullmäktige hur moderaterna tänker genomföra det som Reinfeldt kräver av dom - aktivt arbete med jämställdhetsfrågorna i samhällsplaneringen.

Astrid skulle fått Nobels litteraturpris

Tillhör dom som vuxit upp med Astrid Lindgren och hennes sagor och det har mina barn i sin tur gjort, och det kommer fler barn att göra. Hennes sagofigurer som Kajsa Kavat, Pippi Långstrump, Lotta på Bråkmakargatan, kaxiga, charmiga tjejer. Figurer och sagor som är så viktiga i ett samhälle med så mycket amerikanska skräpfigurer, ofta aggressiva killar, eller bombade blondiner. Astrid skulle ha fått Nobels litteraturpris för länge sedan - det är bra synd att det aldrig blev så.

Tingsrättens dom stödjer våld mot barn

Ibland är det omöjligt att förstå svenskt domstolsväsende. Jag trodde att lagstiftningen vad gäller aga, dvs att slå barn var och är glasklar. Det är ett brott att slå ett barn. Samhället har i lagstiftningen uttryckt att barn skall inte behöva bli slagna i vårt land. Punkt !

Ändå, så har Tingsrätten, trots att pappan erkänt att han slagit sin femåriga flicka, frikänt honom. Skälet är enligt Tingsrätten är att slagen inte ska bedömas som misshandel, slagen var inte tillräckligt hårda. En oerhört märklig slutsats av Tingsrätten. Som jag har uppfattat det så finns inget sådant utrymme i lagen för en tolkning av detta slag, ändå görs den.

Vad får detta för konsekvenser ? Tyvärr tror jag att det kan få till följd att fler barn blir slagna.
För det är just det beteendet som Tingsrättens dom understödjer. När andemeningen med lagen är precis tvärtom.

Dessutom så strider Tingsrättens dom mot barnkonventionen, att slå ett barn kan inte tolkas vara det bästa för barnet. varför inte sätta resurser för att stödja föräldrar att bättre hantera konflikter, lära dom och barnen att resonera och argumentera Varför skall vi vuxna lära barnen att konflikter löses med våld, och sedan skall vi stå där förvånade över att barnen när de blir tonåringar löser sina koflikter på samma sätt , dvs tar till våld ? Saker och ting hör samman, det måste vi se. Säkert har många hört att barn gör som vi gör, inte som vi säger, det ligger mycket i det.

Tingsrättens dom måste överklagas till högre instans, om inte så borde detta anmälas som brott också mot barnkonventionen. Det är min slutsats

tisdag 13 november 2007

Reinfeldt och miljonärerna samma syn på arbetare

I Expressen idag så sägs det att miljonärer tycker att svenskar jobbar för lite. Men de själva vill inte arbeta mer. I en annan artikel i samma tidning får vi läsa om hur Reinfeldt nu föreslår att arbetsgivare skall kunna kräva sjukintyg av sina anställda från första dagen.

I morgon lägger Reinfeldt fram förslaget i Sveriges Riksdag. Jag håller med Tomas Eneroth (s) om hur absurt detta är när tillexempel alla personer med vinterkräksjukan tvingas ta sig till vårdcentralen för att få intyg. Regeringen kommer att skapa kaos på vårdcentralerna.

Nog ser det ut som om regeringen Reinfeldt hämtar sina värderingar hos miljonärerna snarare är från vanliga svenska arbetare! De förslag som hittills presenterats som sänkt fastighetsskatt, skatteavdrag för hushållsnära tjänster etc, är exempel på en politik som gynnar dessa champagnedrickande miljonärer. Medans den vanliga anställde, ses generellt som fuskare och skall klämmas år så hårt det går.

Är det inte dags att tvätta bort den illasittande PR-etiketten " arbetarpartiet" på Moderata samlingspartiet ! Den rimmar så illa med den förda politiken.

fredag 9 november 2007

Riktigt pinsamt Nyamko Sabuni (fp)!

Det är riktigt pinsamt att nya JÄMO inte är jämställd. Att jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (fp) dessutom vägrar kommentera detta är ännu mer pinsamt ! Har vi en jämställdhetsminister i Sverige så skall väl den agera, speciellt hålla rent i den egna förvaltningen som JÄMO Att den nytillträdda kvinnliga JÄMOn har lön efter kön är oacceptabelt.

Dessutom lär beslutet att sänka lönen vara undertecknad av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) avslöjar TV4. Det kallar jag för skandal !

Jämställdhetsministern bör förklara sig - eller avgå !

torsdag 8 november 2007

Överklassens sätt att friskriva sig från ansvar

Ibland tror man att man hört det dummaste, och så kommer något ännu dummare. Ni minns säkert den sk Tv-läkaren som åtalas för grov väldtäkt för att ha sövt och våldtagit en kvinna.
DNA-spår säkrades, läs sperma i kvinnans kropp, det menade läkaren berodde på att han just hade onanerat innan han undersökte kvinna. I mina öron osedvanlig korkad förklaring. I så fall borde det finnas fler kvinnor som var patienter denna dag som fått hans DNA i sig och på sig.
Brukar inte läkare tvätta händerna , kan mm fråga sig? Nej, jag tror inte på detta, men jag är ingen expert. Så kommer nästa utspel. En agent ges i uppdrag att svärta ner våldtäktsoffret för att få hennes att framstå som lättfotad enligt Sydsvenska Dagbladet. I förehör lär denna agent ha erkänt omedelbart. Herregud vilka tilltag den väletablerade överklassen tar till när det gäller att rädda det egen skinnet mot kvinnor som står upp för sin rätt till sin egen kropp och mot ofrivilligt sex. Orden räcker inte till för att beskriva vad man känner för sånt.

tisdag 6 november 2007

Oacceptablet att 9-10 åringar bestraffas i skolan !

Det finns skolor i Österåker som infört kvarsittning som bestraffningsmetod för 9-10 åriga skolbarn. Nu kräver vi socialdemokrater I Österåker att detta stoppas.

Enligt de uppgifter vi fått så går bestraffningen till på så sätt att barnen tilldelas ett S för störning om man exempelvis glömmer sin penna på skolbänken. Har barnet fått tre S får de stanna kvar på fredag efter skolans slut och med andra ord ”sitta kvar”.

En interpellation är nu överlämnad till kommunfullmäktige som kräver svar från den moderatledda majoriteten i Österåker: Är kvarsittning en lämplig bestraffningsmetod i dagens skola? Är kvarsittning förenligt med artikel 3 i FNs barnkonvention?
Om inte, vilka åtgärder tänker ni vidta för att ta bort kvarsittning som bestraffningsmetod?

Jag tycker att detta är gammalt och förlegat och knappast acceptabelt i en modern skola. Man blir alldeles matt när man får klart för sig att sådant fortfarande sker.

Återstår nu att se vad moderaterna med borgerliga stödpartiet tänker göra åt detta ?

måndag 5 november 2007

Att leda knattefotboll är en sak regeringen en annan

Vid frågestunden i riksdagen förra veckan tog Reinfeldt upp frågan om ledarskap och sa att hans ledarskap var att stå vid sidan av och stötta. Det tror jag fungerar bäst om man coachar knattelaget i fotboll - men jag tror inte att det fungerar lika bra om man leder en regering, ett helt land, då måste man förutom att stötta också ta ett tydligt kommando, och vara den som är ledaren i konkret mening. Att stå bredvid och stötta är inte tillräckligt, men det förklarar en hel del varför Reinfeldt hamnat i den ena krisen efter den andra.

Förändringen inom moderaterna bara tunn fernissa

Vilken helg! Efterdyningarna av statssekreterarens krogkväll har skvalpat runt rejält, nästan så mycket att det till slut inte går att ta till sig mer.

Analysen som förekommer är att många moderater har liksom levt som de lär i betydelsen att vill man ha ett skattelöst samhälle där ingenting är gemensamt utan där alla betalar vad det kostar, så anser man sig själv kunna stå över de lagar som reglerar just detta. Det är som om lagar och regler är till för andra, inte de själva.

En del icke politiska engagerade som jag mött i helgen, helt vanliga svenssons säger, fan vad dumma vi är som varit hederliga och betalat skatt i alla år ! Jag tror tyärr att det kan vara många som tänker så. Jag hoppas att det svenska välfärdssamhället som ide´och grund för det svenska samhället inte har fått en alltför allvarlig stöt, det vore ett alltför högt pris för samhället att betala - och det är det allvarliga i hela allt detta.

En annan intressant analys som fanns att läsa i helgen är att allt detta visar hur tunn ytan av förändring inom moderaterna är. Att nya moderaterna bara är fernissa och under den finns samma gamla värderingar, som man också uppenbarligen lever efter.

På ett sätt är jag inte förvånad, mina förväntningar på moderaterna är inte större - men jag är förvånad över hur pass utbrett det verkar vara, det trodde jag däremot inte, jag trodde att det handar om några få individer, där var mina förväntingar högre.

torsdag 1 november 2007

Erkännadet kom under press - hon var jour!


Så var det sagt, i kammaren i riksdagen under statsministerns frågestund. Fredrik Reinfeldts statssekreterare hade jouren den aktuella krogkvällen. Hon lämnade sin tjänst sent i natt. Men vad gjorde Reinfeldt?
Ganska arrogant vänd mot journalisterna talade han om att de ibland gör storys av sådant som inte är några nyheter. Han sa ni säger att hon var berusad, har ni några bevis för det? Sorry Fredrik Reinfeldt journalisterna fick rätt, det fanns en story, och hon var dessutomberusad, glad i hatten sa TV4 reporten och krognotan lär ha visat på en hel del dricka. Sammantaget fram tills nu så tycker inte jag att statsministern skött detta speciellt bra, och jag har lagt märke till en alltmer grinig och arrogant attityd när lite svårare frågor ställs, och han känner sig pressad, en i längden inte så hållbart sätt, tror jag.
Den här s k affären som kom just efter Carnige affären har sannolikt gjort en hel del väljare besvikna som trott att de nya moderaterna skulle ha någonslags högre moral. Själv har jag aldrig funderat på att rösta moderat, men jag kan förstå dem som tycker att det börjar bli allt mer pinsamt med denna moderatledda regering.
Trevlig helg - det är bara 1052 dagar kvar till valet !

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...