onsdag 30 april 2008

Sjung in våren och ut regeringens orättvisa politik!


Valborg, klart att man skall gå och titta på någon vårbrasa och sjunga in våren. Tänker också sjunga ut våndan som jag känner över moderaterna orättvisa och omoderna politik. Ta bara det senaste i Österåker, min hemkommun, där man gått från ett kösysstem som byggt på föräldrarnas val av förskola till ett nytt system där förskolecheferna är dom som väljer barn till sin förskola. Kravet att få göra så är satt till barnets ålder och kön - vad kommer härnäst ? Föräldrarnas storlek på plånboken? Etnisk och kulturell bakgrund? Skall detta sk nya också införas inom äldreomsorgen, skall också vårdbolagen välja sina gamla ?

Nu har borgerliga kommunalpolitiker öppnat upp för ett helt nytt sätt att se på barn och människor i stort. För en kort tid sedan såg moderaterna dem som kunder. Nu ses dom som varor på en marknad där det handlar om att se till att företagen förses med lönsamma kunder, för att få så hög vinst som möjligt. Törs jag föreslå moderaterna att de döper om sig igen, ett mer passande namn just nu skulle vara - de återupptäcka kapitalisterna!

Upp till kamp för människovärdet ! Solidaritet mellan människor !

fredag 25 april 2008

Varför jävlas med folk som mår dåligt?

Nu har det hänt igen. Vi kan läsa om ytterligare ett fall där konsekvenserna av en betydligt hårdare bedömning av landets försäkringskassor ger intryck av att de rent ut sagt jävlas med folk. Den här familjens situation som beskrivs i dagens Aftonblad, är svår att förstå hur Försäkringskassan tänkt. Paret väntar familjens tredje barn, barnet avlider och överläkaren på förlossningen sjukskriver både mor och far. Pappans sjukskrivningen blir det inga problem med, men för mamman blir det tvärstopp, och försäkringskassa tycker att hon kan börja jobba heltid fem dagar efter barnets begravning.

Två olika bedömningar ( två olika försäkringskassor). Bedömning av mammans situation upplever jag som rent omänsklig - hur i helfriden kan man göra så här? Hur kan bedömningarna bli så olika ! Vad är det för signaler som den borgerliga regeringen skickat ut till försäkringskassan som gör att de agerar så här! Är regeringen nöjd?

Jag tycker detta är förjäkligt! Det kan inte vara Försäkringskassans uppgift att knäcka människor utan att ge stöd att så snabbt som möjligt komma tillbaka. Att kräva att en förälder ska resa sig upp några få dagar efter att ha begravt sitt barn och börja jobba heltid som om inget hänt är ofattbart.

torsdag 24 april 2008

Var mer rädda om er!

www.fotoakuten.se
Det är så sorgligt att läsa om unga människor som har hela livet framför sig, som riskerar sitt liv genom att testa sina gränser vad gäller medel att bli berusad av. Idag kan man läsa i Aftonbladet om att unga berusar sig med toalettspray. Något som har blivit ett problem i Orminge. I Åkersberga dog nyligen en ung kille efter att ha testat ett annat medel ( ej narkotika klassat).

Min uppmaning till alla er unga är - var mer rädda om er. Livet är värt att leva och ni har så mycket av livet kvar att se fram emot. Kom ihåg att det går att säga nej om någon föreslår att ni ska testa. Om något inte känns bra inom er, säg ifrån. Ditt liv kan hänga på det.

STOR kram till alla unga - ni är så bra - var rädda om er!

måndag 21 april 2008

Föräldrarna väljer inte - utan förskolan väljer barnen!

Vem ska välja dagisplats åt barnen – deras föräldrar eller förskolan själv? I Österåker nordost om Stockholm får förskolorna nu rätt att välja bort barn som står i kö, detta går att läsa i dagens Svenska Dagbladet. Precis som jag bloggat om tidigare så låter nu den moderatstyrda majoriteten i Österåker förskolorna välja barn. Med detta har moderaterna nu vänt på hela begreppet "kundval" som man propagerat för inte minst i valrörelsen var så viktigt, att kunden, dvs medborgarnas rätt att välja förskola, äldreomsorg osv. Nu gör man något annat, låter de sk utföraren dvs den privata förskolan själv välja ut barn ur kön. Det ä så absurt. Det är så självklart att det är föräldrarna som skall var de som väljer för sina barn!
Vad är nästa steg ? Att låta de som tillhanda håller omsorg välja vilka bland de äldre vårdbehövande de vill ha ?

Det är absurt - vi borde bilda en supporterklubb mot alla såda här absurda förslag !

torsdag 17 april 2008

Nytt förslag ger förskolan rätta att välja barn!

Foto: www.fotoakuten.se

Nu skall de riktigt små barnen börja sorteras i Österåker.

Det gör mig förbannad!


I tisdags beslöt moderaterna i förskolenämnden i Österåker att lämna fritt fram för att göra avsteg från kön till förskolan, det vill säga att de privata förskolorna likväl som de kommunala får välja barn till sin verksamhet ur kön. Ja ni läste rätt ! Och detta är anmärkningsvärt på många sätt. Kommunen har infört en produktionsnämnd och därmed s k kundvalsystem i någon slags valfrihetsiver. Grundtanken med det har jag fram tills nu utgått ifrån varit att kommunmedborgaren "kunden" skall ges frihet att välja utövare av viss service. Beslutet i tisdags i förskolenämnden vänder upp och ner på detta eftersom det innebär att utföraren, dvs den som driver en förskola nu skall vara den som väljer vilket barn den vill ha ur kön. Detta låter absurt i mina öron och jag har förstått att företrädare för de kommunala förskolorna har reagerat och menar att några avsteg från kön pga av barnets ålder, kön eller annat inte bör tillåtas eftersom det inte främjar gruppsammansättningen och att pedagogens uppdrag är att anpassa verksamheten efter varje barngrupp. De privata förskolorna tycks ha resonerat precis tvärtom, att det är en förutsättning att bedriva en bra verksamhet om de också kan välja barn.

Helt otroligt, nu har alltså sorteringen av de små barnen börjat riktigt på allvar. Detta är moderat politik i praktiken när den får verka fullt ut !

Hur många barn med exempelvis muslimsk eller annan etniskt, kulturell bakgrund kommer att väljas in i dessa förskolor ? Eller barn med funktionshinder eller med föräldrar som är arbetslösa eller annorlunda i största allmänhet. När man nu öppnar upp för förskolorna att får välja barn till sin verksamhet, då är man naiv om man inte inser att det är just det man kommer att göra.

Det här är alldeles nytt och jag kommer att blogga mer om detta när jag vet mer.


tisdag 15 april 2008

Bli supporter du också !


Bor du i Österåker ? Trött på att det är för många barn i förskolan? Att det satsat för lite på skolan och omsorgen om de äldre. Du är inte ensam om att reagera på detta. Vi är ett gäng som tröttnat på att sitta runt köksbordet och svära over hur det är i Österåker. Vi har tagit ställning, och aktivt driver på en förändring. Jag gick själv med i socialdemokraterna just för att det inte finns något annat parti som agerar. Moderaterna har i praktiken styrt i Österåker med några få års undantag i över 30 år, de kommer aldrig att ändra sig, tvärtom har de blivit allt mer arroganta och självsäkra. Moderaterna har styrt Österåker tillräckligt - nu är det dags för att jobba på en förändring. Kom med du också i supporterklubben!

http://www.youtube.com/watch?v=6lNC4FvTlxo
Om du vill veta mer om vår politik är du välkommen att besöka:http://www.socialdemokrater...

Relationspsykologi istället för sexualkunskap i skolan

www.fotoakuten.se

Ett ljus för Engla och hennes mamma och pappa

Tillhör alla dom som i media följt fallet med den tio-åriga flickan Engla. Jag fick ett SMS med uppmaning att tända ett ljus i fönstet för Engla i gårkväll, och det gjorde jag. Det som hänt är så oerhört, och det väcker sådan bestörtning. Känner mycket starkt för vad Engla tvingats uppleva men också för hennes mamma. Man blir både förbannad och lesen. Det är svårt att inse att det finns människor som vill andra människor så illa, som har ett nästan djuriskt beteende, som inte har förmågan att känna empati med andra. Har just läst artikeln om hur Englas mördare blev mördare, att det handlade om dåliga relationer med kvinnor, att han ville ha dom, men de ville inte ha honom vilket väckte ett hat som han uppenbarligen inte kunde hantera. Kan man alls göra något för att förhindra att dessa killar våldtar och mördar ? Jag vet inte det, men jag vill att vi alla gör vad vi kan. Jag har tillexempel ofta framhållit att sexualundervisningen i skolan bör utvecklas ordentligt till att gå från en mer teknisk visning av hur man sätter på sig en kondom, till att sätta sexualiteten i ett sammanhang och då menar jag att det finns behov av realtionspsykologi. Att samtala om skillnader och likheter mellan tjejer och killar, om vad en relation till en annan person är för något respektive vad det inte är. Killar med relationssvårigheter måste få hjälp redan på tidigt stadium, i skolan.

Sedan anser jag att det är nödvändigt att bygga ut fler möjligheter för män att söka kvalificerad hjälp, typ den som finns i Uppsala, Mansjouren , för att reda ut sin roll som man och sitt beteende. Män som vet med sig att de har probpem i sin relation med kvinnor och barn bör söka hjälp så fort de kan, innan dom går för långt! Mansjouren i Uppsala menar att det finns hjälp, att det går att hjälpa män att kontrollera sitt beteende, tänkt vilken ökad livskvalité dessa män skulle få om de fick sådan hjälp, för att inte prata om att färre kvinnor och barn skulle drabbas.

Dömda män skall inte släppas ut med annat än att de har ingått i ett rehabiliteringsprogram som skall fortsätta även utanför fängelset. Ingen våldsbenägen och dömd man skall släppas ur sikte utan ha en kontakt med uppföljning så länge det behövs och det skall kunna vara livslångt om det så krävs.

Vill ha Apoteket kvar !

Jag tillhör dom som gillar Apoteket. Varje gång jag varit utomlands och varit tvungen att leta rätt på plåster, något magsjukepiller, hostmedicin, eller bindor, så har jag tänkt vilken tur att vi har vårt system med Apotek hemma i Sverige. För det jag mött i England är bland läppstift och parfymer där har jag kunnat hitta näsdroppar och annat, att sedan hitta någon att rådgöra med har varit betydligt svårare, servicegraden går inte att jämföra med våra Apotek. Likaså i Grekland där har jag blivit hänvisad till en till ytan extremt liten butik där butiksägaren med en stinkande sur cigarr i munnen pekat ut var menstruationsbindorna fanns. Vid det tillfällen kände jag mig lyckligt lottad att det inte var något värre och allvarligare jag behövde prata med honom om. Ungefär samma erfarenhet har jag från Spanien, små sunkiga butiker. Nej, jag de privata näringsidkarna som jag varit i kontakt med som turist har inte imponerat på mig, tvärtom har det gjort att jag uppskattar de svenska Apoteken så oändligt mycket mer. Varför sälja ut något som fungerar ? Varför sa inte den moderatstyrda regeringen att de skulle göra sig av med tillexempel Apoteket. Varför lät de inte svenska folket få avgöra detta - väljarna i Sverige har anledning att känna sig förda bakom ljuset! Det är hög tid att börja säga ifrån!

Upprop och protest mot utförsäljning

Det sker överallt, runt om i Sverige, både på riksplan och lokal plan. Det vi egentligen äger tillsammans säljer högern nu ut. Nu har Kulturbloggen mfl startat ett upprop, och självklart antar jag det uppropen, det jag kan göra är att bidra med exempel från utförsäljningar som görs i min hemkommun Österåker, en kommun som styrs av moderaterna med stöd av övriga små borgerliga partier. Moderaternas överlägsenhet av att ha styrt länge har gjort dem okänsliga
och riktigt dumdryga. Nytt för denna mandatperiod är att de har tillsatt en produktionsstyrelse, syftet med det är uppenbart, att aktivt se till att sälja ut så mycket av den idag drivna kommunala verksamheten. Förr kunde vi alla partier komma överens om tillexempel hur stor andel kommaltdrivna respektive privat drivna förskolor vi skulle ha, det går inte längre för moderaterna vill inte sätta en sådan gräns, alls, utan de menar det måste " marknaden" bestämma. Problemet för dem är att det finns ingen marknad som skriker efter privata alternativ, utan det dom måste göra är att aktivt sälja ut - därför en produktionsstyrelse.

Jag är övertygad om att det som småbarnföräldrar vill ha är garanterat bra förskolor. Med detta vill jag säga att kvalite´och innehåll i verksamheten det är det väsentligaste. Föräldrar skall kunna känna trygghet med sitt dagis.

Läs mer om uppropet mot utförsäljningar på andra bloggar: Josefin, Anna Wikström, Nathalie Sundesten Landin, Johanna Graf, Käringen mot strömmen,

Du som delar våra värderingar häng med och anta uppropet och sprid vidare!

måndag 14 april 2008

Av satsningar på jämställdhet bidde bare en tummetott!

Sitter just nu med tidningen Riksdag & Departement framför mig och läser om en granskning som visar att endast 148 av 400 miljoner som regeringen satsat på jämställdhet har används. Man skulle kunna säga att den satsningen som regeringen så stolt sa sig vilja göra i budgeten direkt efter valet - bidde bara en tummetott och knappt det! Det tycker jag är riktigt dåligt. Det visar tydligt på regeringens brist på engagemang i jämställdhetsfrågor.
Bengt Westerberg folkpartist som aktivt på sin tid drev dessa frågor gråter säkert över detta pinsamma resultat.

tisdag 8 april 2008

Borgström har rätt -skärp sexköpslagen

Det är bra att vi i Sverige har en sexköpslag, och tycker att Claes Borgströms argument att ytterligare skärpa lagen genom att döma sexköpare till fängelsestraff är riktigt! Att köpa sex av en annan människa är att förnedra sig själv och andra, och en handling som är extremt egoistisk.
Jag håller med om att sexköp är ett allvarligare brott än att snatta i en affär och det bör samhället markera. Bra förslag helt enkelt! Och bra blogginlägg kan ni läsa här

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...