måndag 29 september 2008

Mammografi måste göras tillgänglig för alla kvinnor

Nu är det påvisat att vem som genomgår mammografi är en klassfråga. Kvinnor med låg inkomst och kvinnor födda utomlands drabbas, bland annat för att mammografi inte erbjuds på andra språk. Detta är helt enkelt ofattbart. Sjukvårdens uppdrag är att se till att nå alla kvinnor, och då måste sjukvården bli bättre på att anpassa sin information så att de når ut. Här har landstingspolitiker ett viktigt uppdrag att sätta fart med omedelbart. Läs artikel i Svd.
Läs DN-debatt.

Fallskärmarnas tid borde vara över även här i Sverige

" The party is over" , dessa ord som uttalades i morse kommer att bli historiska.

Såg nyheterna på TV i morse där Nancy Pelosi, imponerande tuff talman och demokrat i kongressen i USA. Hon startade raskt med orden " The party is over " syftande till den finansiella kris som drabbat hela USA och faktiskt resten av världen. Hon menade att det nu var slut " those days are over" vad gäller fallskärmsavtal och enorma förmåner som bank- och finans tjänstemän har kunnat vältrat sig. Tänk vad befriande det skulle vara om Sveriges finans och bankvärld , liksom statliga myndigheter och andra företag kunde ta efter - och säga att nu möter vi framtiden på annat sätt än med bonusar som ges till höga chefer med redan hög lön oavsett om företaget går bra eller dåligt . Låt oss se till att få ett annat system också här i Sverige .

fredag 26 september 2008

Varslar kommunen anställda ?

På måndag den 29 septemebr är det kommunfullmäktige i Österåker då kommer bland annat en fråga ställas till produktionsssyterlsens ordförande , moderat om kommunen varslar anställda?

Upprinnelse är följande:
I kommunstyrelsen 15 september ställde vi socialdemokrater frågan om kommunen varslar personal. Upprinnelsen till att vi ställde frågan är att vi fått information om att muntliga varsel givits till personal inom omsorgen i kommunen.

Vi ville få vet av kommunalrådet Ingela Gardner Sundström (m) om det är sant att kommunen nu varslar personal. Vi ville få en dementi, eller en bekräftelse. Det fick vi inte.

Utan det svar vi fick var att det fick vi fråga produktionsstyrelsens om. Märkligt att vi som sitter i kommunstyrelsen inte skall få veta, detta låter minst sagt något bakvänt.

Mot bakgrund av ovanstående och det faktum att vi verkligen vill få klarhet hur det ligger till ställer vi nu frågan i Österåkers kommunfullmäktige.

Varslar kommunen anställda?

Varje minut dör en mamma - det är en skam för världen!

Många kvinnor dör i dag i världen på grund av graviditetskomplikationer. Det dör i omfattaningen en mamma varje minut! Och detta ofta helt i onödan. Det handalr om tillgång på barnmorskor, preventivmedel, och säkra aborten inte minst. Sådan som vi i Sver4ige tar för givet. Detta går att läsa mer om i Aftonbladet där Kattis Ahlström ambassadör i RFSU:s kampanj Mammakampen berättar om sitt engagemang.

Nu skall vi i Sverige inte tro att vårt gynnsamma läge är satt i sten för all framtid, så är inte fallet. Ta bara det faktum att vi i riksdagen har ett parti, kristdemokraterna där många abortmotståndare finns och som understundom dyker upp. Skulle dessa vinna politisk mark, så riskerar vi att också få ökd dödlighet av mammor. Själv tycker jag det är en märklig sak när en del argumenterar för liv och samtidigt propagerar för något som vi vet skulle innebära ökad dödlighet av mammor. Läs gäran artikeln om Kattis Ahlström, det är bra att hon uppmärksammar detta, vi behöver alla i Sverige ruskas om då och då inte minst för att påminna oss om att vi har det bra , men också att det faktiskt är något som vi ständigt måste kämpa för.

onsdag 24 september 2008

Monarkister fånigare än monarkin själv

Foto: ww.fotoakuten.se
Ang debatten om monarkin

Såg debattprogrammet som avses i Lars Adaktussons artikel i dagens Svd om kungahuset och monarkin. När jag såg programmet slog det mig att det som verkligen är fånigast är monarkisterna. De framställer sig ibland själva som mera kungliga och nobla, för att inte säga fisförnäma än monarkin. Blev i det närmaste fulliskratt då dessa kändes som de nyligen var uttagna ur livrustkammarens innandömen.

Kungahuset är grundlagsskyddat visst är det så och utgör en del i vårt svenska samhälle. Givetvis kan man ha åsikter om det skall vara så eller inte. Själv tycker jag att monarki är förlegat och aningens mossigt. Tvingas samtidigt medge att det kungahus vi idag har fyller uppenbarligen en funktion då stödet och förtroendet från landet befolkning är så pass starkt. När det gäller medias bevakning av kungahuset så visst vinklas den på olika sätt både till för- som nackdel för monarkin. Samtidigt måste jag säga att dessa monarkister som plockas fram i media knappas bidrar till något positivt intryck av kungahuset, tvärtom medverkar dom till förlöjligande av kungahuset betydligt mer än journalisterna, enligt min mening.

Men visst finns det utvecklingsområden. Någon direkt granskning i verklig mening av vad skattekronorna till monarkin går till, vet jag knappst att jag sett. När kunde vi läsa om det? Och frågan om vem kronprinsessan Viktoria skall gifta sig med är förhoppningsvis något hon själv bestämmer, allt annat vore väl ändå absurt och orimligt. Även här gör sig monarkisterna löjliga om sitt prat om att det måste vara "blått" blod. Bästa monarkister - slit er från sagornas princessor och prinsar - vi lever på 2000-talet.
Eller tror ni på att kyssa grodor också?

tisdag 23 september 2008

Kd-politiker läxar upp pensionärer - sanslöst!

Expressens artikel gör gällande att Kd-politikern Lennart Sacrédeus nu gått till attack mot pensionärernas krav på samma skatt som löntagare. Han pekar på att de har haft låga skatter under sina yrkesliv. - Det var ju mycket lägre skatter i Sverige när de började jobba. Var är rättvisan i det? säger han och anser uppenbarligen att landets pensionärer är gnälliga !
Läs och upprörs !

Det handlar givetvis om hur vi vill att det skall vara i vårt land här och nu och iframtiden. Det är väl inget argument idag - hur det var förr! Dessutom kan man ju undra vad kd-politikern stöder sitt tvärsäkra uttalande på för grunder?

Antingen vill man separera ut pensionärskollektivet vad gäller skatterna - eller också vill man det inte. Det vore bättre kd-politikern svarade ärligt på varför kd och regeringen vill att det skall vara så istället för att anklaga pensionärerna i vårt land för gnälliga. Det är ju rent av löjligt!

Själv tycker jag det är en oacceptabelt orättvisa som regeringen skapat gentemot dagens pensionärer.

måndag 22 september 2008

Snart kommer de utslängda!

Alla dem som är arbetsskadade eller långtidssjuka som inte är rehabiliteringsbara. Vart skall dom ta vägen? Slå upp ett tält utanför Rosenbad? För inte så länge sedan kunde jag i media läsa att det handlar om minst 20 000 personer. Det kan bli trångt med tält utan för jobbet Fredrik Reinfeldt!

Att få klart för sig att man inte platsar, att det enda sättet att kunna livnära sig är att gå till socialkontoret och be om socialbidrag kan jag tänka mig är bland det mest förnedrande någon kan uppleva. Då har man verkligen satts på utanförskap och definitivt. Det är grymt:

Nog hade det varit bättre att ge dem en chans att fortbilda sig via Komvux, en möjlighet som regering försatt med sin nedskärningspolitik av Komvux. Eller få omskolning via Arbetsförmedlingen.

Det är inte mer av orättvisor som Sverige behöver !

onsdag 17 september 2008

Regeringen skapar utanförskap

Läs artikeln om Anna i Aftonbladet ! Hon är arbetslös småbarnsförälder. Jag tror hon har rätt, att väldigt många känner stor oro inför framtiden för att råka hamna i arbetslösehet eller att bli sjuk och tvingas bli långtidssjukskriven. Att regeringens politik föder en känsla av att inte platsa, inte duga om detta skulle inträffa. Vad regeringen i verklig mening gör är att skapa ett utanförskap som heter duga. Det i sig är ingenting annat än ett svek - av en regering, av borgerliga partier inte minst moderaterna som gick till val på att bekämpa just " det sk utanförskapet.

Lägg därtill alla dem som nu tvingas till socialbidrag så är tendensen tydlig. Utanförskapet var en del av vinnarkonceptet i förra valet, men kan nu komma att bli en i raden av faktorer som gav valförlust 2010.

tisdag 16 september 2008

Nu granskas rektorn!


I går kväll var det kommunstyrelse i Österåker. Och i veckan framkom i media, i tidningen Mitti Södra Roslagen att en rektor i en av kommunens skolor inte bara är rektor påheltid där, utan också har ett engagemang i en friskola i Täby + är involverad i ett bolag som vill öppna friskolor också i andra kommuner. Rektorn är minst sagt hyggligt upptagen om jag uttrycker mig försiktigt.

Men jag undrar var hans lojalitet finns ? Hos kommunen där han är ställd ? I bolaget för friskolan i en annan kommun?

Österåkers kommun har en policy för bisysslor, den som ansvarar för att de anställda inte har några konkurrerande bisysslor och följer policyn är kommunstyrelsen.
Jag bad att få upp ett extra ärende och tog upp frågan som nu är känd, den om rektorn som inte bara är rektor på en av kommuns skolor och krävde att detta nu granskas om det överensstämmer med kommunens bisysslopolicy.

Efter att ha läst igenom policyn och uppgifterna i media stämmer så bör fallet vara solklart. Nu är det upp till moderaterna som styr i Österåker hur de skall hantera detta. Var står deras lojalitet ? Snart får vi veta.

Regeringens låga förtroende - är någon förvånad

Skop redovisar i en undersökning att svenska folket har mycket lågt förtroende för sittande regering. Är det så förvånande? Dessutom känns det så himla sunt. Man skall aldrig underskatta svenska folket. Det räcker inte bara med att statsministern lägger huvudet på sned och ler och säger sig förstå, för att sedan uppenbarligen ha en helt annan stil när mikrofonerna är borta. Sånt syns och uppfattas som oseriöst. Folket kräver mer är så.

Att baka om vårt land till ett samhälle med mer av orättvisor. Det gör inte en regering helt ostraffat. Detta tycker jag i grunden är sunt. Jag tror att de allra flesta vill ha ett välfärdssamhälle som vilar på solidarisk grund. Det vill säga att vi alla är med och betalar. Tillbaka får vi sjukvård den dag vi behöver, en bra utbildning till våra barn, och en värdig omsorg om de äldre.

Skopmätningen är också tror jag en reaktion på ett antal saker låt mig bara ´peka ut några få, trots att listan kan bli mycket längre. FRA är ett exempel på en stor sådan fråga.
Regeringen framställs som om man tänker införa ett övervakningssystem som forna kommunisterna i Sovjet skulle bli avundsjuka för att ha. Detta gör ett parti moderaterna som genom åren sagt sig värna särskilt den personliga friheten och integriteten.Det gör det hela ännu värre och blir till ett rent dundersvek!
Ingen kommer längre ta moderaterna på allvar, nu vet vi alla hur mycket den personliga friheten var värd. Moderaterna har mer än denna gång visat att de säger en sak och gör n helt annan.

Två år har gått sedan valet, och nu ser svenska folket vad de fick. Är någon så förvånad, handen på hjärtat ?

måndag 15 september 2008

Vad är nästa steg flyga ambulansflyg utan piloter?

Nu vill den moderatledda majoritetens i Stockholms läns landsting att ambulanshelikoptrarna från och med december skall lyfta utan läkare. Moderaterna anser att läkarna gör bättre nytta på marken. Såg just ett inslag i ABC-nytt där ambulansflyg personal intervjuades och som menade på att det finns risker med beslutet - att det till och med kan leda till ökat antal döda. I inslaget framgår också att det handlar om väldigt lite pengar i skillnad på att ha läkare med eller ej.
Moderaternas förslag i landstinget efter att ha tittat på inslaget är obegripligt. Det är nästan så att man får snart vara glad över att inte moderaterna beslutade sig för att att köra helikoptrarna utan piloter. Ytterligare exempel på huvudlösa moderata beslut, det verkar inte finnas någon botten. Vad blir nästa ?

Reinfeldts två ansikten, det arga högra o det lyssnande vänstra

Nu så här i halvlek börjar effekterna av regeringen Reinfeldts politik synas alltmer. Tydligt är nu att Fredrik Reinfeldt visar upp två ansikten, en lyssnande och vänlig i medias morgonsoffor, och ett helt annat internt - när garanterat ingen mikrofon eller TV-kamera finns i närheten. I samband med att Reinfeldt utnämnde Carl Bildt till minister tyckte man det var märkligt då det var allmänt känt att Carl Bildt när han var statsminister och partiledare hackat rätt ordentligt på Fredrik Reinfeldt vid minst ett partigruppsmöte där Reinfelt hade en annan åsikt än Bildt. Därför är det nu så anmärkningsvärt att Fredrik Reinfelt beter sig precis lika illa som just den gången. Har Reinfelt inte lärt sig något av sina egna bittra erfarenheter?

Detta visar dels att Reinfelt har två ansikten ett smilande vänligt utåtriktat mot media, och ett helt annat ansikte gentemot dem som tycker annat än han själv. De två bilderna är minst sagt motstridiga. Nuvarande regeringen har härmed fått ytterligare ett problem att handskas med - statsministerns och moderata partiordförandes sätt att bete sig. Frågan om ledarskap - kommer sannolikt att växa sig allt starkare ju närmare valet vi kommer och Reinfelt har nu sett till att denna fråga växlar fram redan nu. Mycket intressant.

Att sedan LO-medlemmarna blir allt mer missnöjda med regeringen är ytterligare exempel på bekymmer som regeringen Reinfeldt har - undrar just vilket "ansikte" som Reinfeldt kommer kommentera detta faktum ? Det arga högra, eller det lyssnande vänstra ?

torsdag 11 september 2008

Rektor på två ställen-var finns lojaliteten?

Bild: www.fotoakuten.se
Den handlar om en rektor på en kommunal skola i Åkersberga. Samma rektor driver samtidigt också ett företag som har friskoleverksamhet i Täby, och har fått klartecken av skolverket att också driva friskola i Norrtälje och UpplandsVäsby. Denna rektor sitter minst sagt på två stolar.
Var finns lojaliteten ? Hos kommunen ? Eller bolaget? Är det här verkligen okej?
Vill vi ha det så här?

Svaret från min sida är nej, nej och åter nej!

Österåkers kommun har en av kommunfullmäktige antagen bisysslepolicy, och om detta inte är en konkurrerande bisyssla så kan man ju undra vad det i så fall det är: Jag tycker att denna rektors dubbla stolar skall prövas. Själv tycker jag att om man i kommunen anställer en rektor så förväntar jag mig att han är det till hundra procent. Och det kan man väl knappast vara om man har andra skolor att sköta ?

Vad har nu kommunens ledning, dvs moderaterna gjort ? Icke ett smack! Varför då ? Kan det vara så illa att det beror på att samma rektor också råkar vara politiskt engagerad moderat politiker från Norrtälje ? Döljer sig ytterligare en lojalitetskonflikt i denna historia ? Jag ryser vid blotta tanken!

Så här står det bland annat i Österåkers kommun policy:


"Arbetstagare ska på begäran anmäla bisyssla och lämna de uppgifter som arbetsgivaren anser behövs för bedömning av bisysslan. Arbetsgivaren får förbjuda bisysslan om arbetsgivaren finner att bisysslan kan
a) verka hindrande för arbetsuppgifterna
(arbetshindrande bisyssla)
b) påverka arbetstagarens handläggning av ärenden i sitt arbete hos arbetsgivaren
(förtroendeskadlig bisyssla)
c) innebära verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens(konkurrensbisyssla

" Konkurrensbisyssla innebär att arbetstagaren har en bisyssla som konkurrerar med kommunens verksamhet "
Som förklaring står det även följande:

Offentligt anställda hos staten, kommunerna, landstingen och försäkringskassorna får inte ha bisysslor som kan rubba allmänhetens förtroende för kommunen som myndighet. Kraven kan härledas ur regeringsformen, som slår fast att förvaltningsmyndigheter skall iaktta saklighet och opartiskhet i sin verksamhet.

Störst risk för förtroendeskada föreligger vid upphandling, myndighetsutövning, tillsyn, egendomsförvaltning och ledning av offentlig förvaltning. Detta innebär för Österåkers kommun att en anställd inte kan sälja varor och tjänster via eget bolag eller via faktura till kommunen. Varje sådan vara eller tjänst skall upphandlas i enlighet med reglerna i LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) "



onsdag 10 september 2008

Hur skall politiker få vara ?


Kul artikel i Expressen om att pinsamma politiker borde få sparken. Detta apropå att Thailands premiärminister som nu fått sparken efter att ha lagat mat i TV. Frågan är intressant för å ena sidan så finns krav på en politiker att vara "folklig", det vill säga att vara som folk är mest, och när dom är det, som tillexempel att de petar sig i näsan, tyvärr så lär Gordon Brown enligt artikeln ha stoppat in det han hittade där i munnen och det är ju väl äckligt får man ju säga.
Men inte dessmindre så kan man fundera över det motstridiga i att både tycka att politiker skall vara som folk är mest och samtidigt ställa betydligt mer långtgående krav än på alla andra.

Men var går då gränserna? Göran Persson dansade med en kossa ( person utklädd till kossa) och Reinfeldt enligt Expressenartikeln blåst in helium ur en ballong och lät förmodligen ganska löjlig.
Tja, jag tycker nog inte att just detta är så himla farligt, men det är klart är man statsminister så skall man självklart inte framstå som löjligt, å andra sidan så måste det finnas utrymme för att kunna bjussa lite på sig själv.

Vad tycker jag själv, jo jag får nog erkänna att jag tillhör skaran som både tycker att politiker inte skall sitta på höga hästar, samtidigt som det måste finnas krav på ett lämpligt uppträdande.
Det bör finnas någon slags rimlig balans. hur den nu ser ut, för skall vi rada upp alla krav så inser man snabbt att sådana garanterat superfelfria människor finns inte.

måndag 8 september 2008

Kristian Luk bättre än gårkvällens Agenda

Foto: www.fotoakuten.se

Att ställa in en debatt för att sedan få sitta själv i debattsoffan i TV kan man ha åsikter om och det har jag.

Tillhör dom som ställer krav på att landets statsminister skall bete sig som det, och inte som en tjurig barnunge. Nu händer det igen! Detta är osedvanligt barnsligt gjort av Fredrik Reinfeldt.

Tyvärr gav inslaget i Agenda inte intrycket av att ha genomskådat Reinfeldts tilltag, istället blev det förrut så granskande programmet Agenda som vilket underhållningsprogram som helst där Fredrik Reinfelt fick tillsammans med reportern recensera sig själv och prata ut om hur han kände det.
Jag blev mycket besviken på programmet Agenda. Faktum är att till och med Kristians Luks program där han sitter i soffan och pratar med kända personer är mer granskande än gårkvällens Agenda. Det är skillnad på skit och pannkaka även i mediavärden kan jag numera konstatera.

Andra bloggare som reagerat
Kulturbloggen
Klas Krantz
Arbetarperspektiv

Anna Vikström
Lars G Linder

torsdag 4 september 2008

Svajigt med en borgerlig regering

Foto:www.fotoakuten.se

Nu höjer Sveriges Riksbank reporäntan för 13:e gången sedan juni 2005. var den var som lägst 1,50 procent. Varför är det att när landet har en socialdemokratisk regering har vi normal till låg räntnivå och alltid när vi haft borgerliga regeringar har räntorna stigit i höjden. Uppebarligen är bedömningen att det är mer stabilt med en socialdemokratisk regering.

måndag 1 september 2008

Varför detta ständiga utpekande av olika grupper

Olle Svenning har helt rätt när han skriver att debatten borde hyfsas. Det blir så märkligt att prata om hur vi på bästa sätt skall kunna integrera och se till att de som invandrar till vårt land kommer ut på arbetsmarknaden när regeringen hela tiden pekar ut invandrarna som dem som bär någon slags skuld. Samma sak gäller dem som råkar bli arbetslös, då pekar den moderata regeringen ut den arbetslöse. Handlar det om att folk blir sjuka, ja då pekas den som råkat bli sjuk ut. Varför detta ständiga utpekande av grupper i samhället ? Och till vilken nytta ?

Drömma sig bort...........


Foto: Ann-christin Furustrand

Urk vad det är regnigt och småmörkt idag. En dag man går och småfryser och funderar över om man skall få första höstförkylningen, burr! Då till min glädje får jag syn på en trevlig bild från Byxelkrok i somras, en kväll som var så där underbart sommar-len.


Satsning på Komvux skulle skett för länge sedan

Foto: www.fotoakuten.se

Sent vaknar syndaren...........

Får nu höra att , och läser att, den moderata regeringen nu helvänder och vill nu satsa på KOMVUX. Jag tyckte det vara katastrofalt att dra ner så mycket på KOMVUX som sittande regeringen gjorde. Bara i Österåker försvann ungeför 80 platser, om jag minns rätt, på ett bräde. Skall man sedan räkna på hur många platser det borde ha varit fram tills idag så är det en ganska betydande siffra. Det innebär att väldigt många under årens lopp nu har gått miste om denna möjlighet att komplettera sin utbildning, läsa in en fullständig gymnasiekompetens och bli behörig på högskolan. Socialdemokraterna är det parti som hela tiden insett KOMVUX värde och också förslagit satsningar. Regeringen har avfärdat detta hela tiden. NU när arbetslöshetssiffrorna dalar då början man inse vilken förlust det varit att dra ner på KOMVUX. Nu kommer satsningen för sent enligt min åsikt och borde varit större, sannolikt får inte Österåker kompensation för de platser som man blev av med. Regeringen borde ha lyssnat på socialdemokraterna för länge sedan, då hade läget sett helt annorlunda ut.

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...