tisdag 25 augusti 2009

Hemmafrubidrag i Österåker kvarstår

Kommunfullmäktige i går i Österåker. Det blev sent, mycket diskussioner blev det, bland annat om vårdnadsbidraget. Vänsterpartiet föreslog att det införda vårdnadsbidraget i Österåkers kommun skulle skrotas,något som vi socialdemokrater också tidigare yrkat på så det var inte svårt att ge ett kraftfullt stöd för förslaget att ta bort bidraget. Pengarna skulle mycket bättre kunna ges till kvalitetshöjande insatser i förskolan, som att påbörja minskningen av barngrupperna. Det vore en mycket bättre prioritering av skattemedlen.

19 kvinnor utnyttjar bidraget och en man, vilket tydligt visar den snedfördelande effekten detta bidrag har mellan könen. Dessutom så hade merparten av dessa kvinnor redan innan befunnits sig hemma. Syftet från borgerliga politiker att vårdnadsbidraget skulle få föräldrar att ta sina barn från förskolan är en effekt som helt uteblivit. Helt krasst så har vårdnadsbidraget i Österåker blivit ett lönebidrag för hemmafruar.

Ur diskussionen framkom vilken fullkomlig och total inkompetens det finns bland borgerliga ledamöter i Österåker om just jämställdhet. Sanningen är snarare att få borgerliga män i den församlingen skulle ha så mycket emot om kvinnorna i samhället intog hemmets lugna vrå istället för att yrkesarbeta. Längtan tillbaka minst 50 år i tiden är hos dem uppenbarligen stor.

Tyvärr gick det inte att få bort vårdnadsbidraget. Enstaka folkpartister avstod från att rösta hellre än att se till att få bort detta ojämlika och gammelmodiga stöd. Ska vi få en ändring till stånd i synsättet på män och kvinnor i Österåker krävs ökat stöd av väljarna för en sådan förändring. Kan bara konstatera att hur och vad man väljer på gör skillnad!

onsdag 19 augusti 2009

För lättvindigt att teckna SMS-lån!

Läser om hur många fall som inkommit till Kronofogden pga av SMS-lån som låntagarna inte sedan klarat av att hantera. Tidigare fokuserades problemet till ett ungdomsproblem. Nu framkommer att så längre inte är fallet då den stora ökningen återfinns bland medelålders och äldre. Utslag för finanskrisen - sannolikt! Utslag för Försäkringskassan senfärdiga  utbetalningar- kan det vara ? Likaså senfärdiga utbetalningen från a-kassan. Det vore intressant om det fanns någon djupare undersökning som visar vad de bakomliggande orsakerna är av den så pass stora ökningen hos Kronofogden. Sedan tror jag att det är alldeles för enkelt att teckna ett SMS-lån som sedan blir en alldeles för dyr historia. Funderar om det alls är nödvändigt att det skall finnas SMS-lån????

fredag 14 augusti 2009

Svininfluensan - kan bli tuffast för alliansen


I media idag kan man läsa att folkhälsominister Maria Larsson låter hälsa att staten inte kommer skjuta till några extra pengar vad gäller kostnaderna för vaccinering mot svininfluensan. Landstingen kommer alltså att få stå för hela kostnader, Det är väl inget landsting som har en sådan mängd pengar i buffert att ta av, utan kostanderna för vaccineringen riskerar att behöva tas från den vård som bedrivs idag. Vi riskerar alltså att få sämre vård, sämre omsorg i vården. Det oroar mig mer, än själva svininfluensan i sig. Dessutom har jag förstått att risken är stor att ett mycket stort antal människor kommer att hinna få svininfluensan långt innan vaccineringen kommer igång och kommer därför inte vara i behov av vaccinering. Jag tror att om alliansen stenhårt och orubbligt går på folkhälsoministern Maria Larssons linje så kommer denna influensa att drabba alliansregeringen hårt - kan bli denna regerings sunamikatastrof.

torsdag 13 augusti 2009

Bonusarna tar fart-har inte bankerna lärt sig ?


Läser just att bankerna som nu börjar må ekonomiskt bättre åter börjar släppa på bonusarna till cheferna. I media pekas nu Nordbanken ut som en av de bankerna där bonusarna tagit fart - fast i smyg. Det gör mig superförbaskad, har inte bankerna lärt sig någonting av bankrisen? Ska upptrissningen av egosimen och gnidigheten som var grundorsaken till bankkrisen åter sätta fart. Vi skattebetalare har varit med och betalat för att rädda bankerna - och så återupptar bankerna sitt vansinniga beteendet. Regeringen borde ta mig tusan begära skattepengarna tillbaka av de banker som återfaller till bonussystemet. Tänkte sprida mina risker genom att bli kund i ytterligare en bank - det blir härmed inte Nordbanken !

Stöd ECPATS och The Body Shops kampanj mot trafficking


I tider av ökad fattigdom i krisens spår utnyttjas alltfler barn sexuellt. Idag släpps en ny rapport
om trafficking av barn och ungdomar för sexuella ändamål på en presskonferens i Bangkok. Som avsändare står ECPAT och The Body Shop och är del av den internationella kampanjen "Stop Sex Trafficking of Children and Young People". De siffror som Ecpat har tagit fram visar att barn under 18 år utgör en växande andel av dem som tvingas in i människohandel. Mellan 2003 och 2007 ökade andelen från 15 till 22 procent ( källa Svd). Nu befarar Ecpat att sexhandlen med barn skall öka och när det gäller vilka som köper barnen för sexuella ändamål så handlar det inte bara om pedofiler utan bland dem som är bredda och som köper minderåriga barn finns
vad som i övrigt skulle ses som "normala" men. Med andra ord kan det vara till ytan välfungerande familjefäder. Hur dessa män kan förgripa sig på mideråriga barn är totalt obegripligt.

I kampanjen "Stop sex trafficking of children and young people" som startar idag och som är ett samarbete mellan Ecpat och kedjan The Body Shop kommer Ecpat att trycka på för att förmå regeringar att ta ansvar och göra något åt de växande problemen. Självklart gäller det att på alla sätt och vis sätta press på frågan och här behövs ett starkt stöd från svenska folket för Ecpacts kampanj. Själv kommer jag att stödja den helhjärtat. Tycker personligen att sedan den borgerliga regeringen tillträdde så har Sveriges röst i omvärden i denna så viktiga fråga varit och är oroväckande tyst - så får det inte vara.
Läs mer:
Ecpat
Rapporten
Svd

onsdag 12 augusti 2009

Jämställdhet ger lyckligare par


Nu har det hänt igen, en ny studie, denna gång från Oxford har funnit ett samband mellan antal äktenskap och hur jämställt ett land är. I länder som tillexempel Sverige och Norge där män tar större del i hushållsarbetet och med barnen är äktenskapen vanligare och mer lyckliga. Jag är inte förvånad, för hjälps man åt och respekterar varandra och inte diskriminerar varandra på något sätt, ej heller på grund av kön så måset ju förutsättningarna för ett harmoniskt samlev vara optimalt, så enkelt att förstå , tycker jag - och är ytterligare ett skäl till varför arbetet mot ett jämställt samhälle är så himla viktigt.

läs mer

Märkligt plump affisch

Nu har väl ändå reklammakarna, och de politiska strategerna i Tyskland fått spatt. Läser i Aftonbladet att Angela Merkel lanseras i ny reklamkampanj med djup urringning där hela bilden fokuserar på hennes böst. Brösten lutar ut (väller ut) allt understött med slagorden " Vi har mer att erbjuda ! " Oseriöst enligt min uppfattning! Och borde inte höra hemma någon stans, allra minst inom politiken och dessutom i en kampanj där det handlar om att få förnyat förtroende för förbundskanslern. Dessutom försvarar sig den kristdemokrat som regisserat denna kampanj mot kritiken att folk inte har någon humor när man nu för en gångs skull gjort enligt henne en
" rolig affisch". Snälla nån det är väl skillnad på humor och ren plump dumhet.
Hoppas verkligen att detta oseriösa tilltag inte lockar något parti här i Sverige inför nästa års val, för vem vill tillexempel se Maud Olofssons dekortage jäsa ut i bild!

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...