torsdag 29 september 2011

Närproducerade livsmedel i Österåker

Ann-Christine och Lisa som gjorde en resa från jord till bord !
Lokalproducerad hamburgare av anguskött från Ljusterö
LRFs kommungrupp i Österåker och Södra Roslagens LRF avdelning arrangerade en resa idag med studiebesök med fokus på närproducerade livsmedel. Med buss lämnade vi Alceahuset kl 14.00 och styrde färden mot Ljusterö och lantbrukarna Tina och Tomas Brottman. Vi gavs möjlighet att under en eftermiddag se hela kedjan från betande djur till färdig hamburgare.

Tomas Brottby berättade och visade oss sin köttdjursuppfödning av Angus nötkreatur. På gården fanns också två hästar , några grisar av gammal svensk stam.

Den senaste tjuren av Angus nötkreatur vid namn Mr Kiwi var en imponerande syn.
Tomas Brottman berättar om sin fina lantgård på Ljusterö
Lisa Karlstedt (S) Ann-Christine Furustrand (S) och Stig Himberg Öp
De tre lokalpolitikerna som deltog. Alla ni andra som var inbjudna
vill vi säga att ni missade verkligen något !



Efter gårdsbesöket på Ljusterö besökte vi Alminge slakteri, dit
familjen Brottman skickar sina djur för slakt.






Hillevi Rundström Sundviks Trädgård
Hon odlar grönsaker och har egen gårdsbutik













onsdag 28 september 2011

Intressant kväll på biblioteket igår

Alla barn borde få det dom behöver!

Föreningen folkbildning för frihet – Eduardo Madariaga stod som inbjudare till gårkvällens möte om både hempråksundervisning och stöd till barn med särskilda behov i förskola och skola. Kultur - och utbildningsnämndens ordförande Elisabeth Gunanrs Fp fick försvara alliansens politik, och det var nog stundtals int så enkelt. Själv måste jag säga blev insikten brutal om att det förslag om förändringar vad gäller hemspråksundervining som antogs i kommunfullmäktige att det inte på något sätt var kommunicerat med hemspråkslärarna och den persional som arbetar med detta vardagligdags. Det gör mig fundersam över hur vi i framtiden skall se på de beslutsunderlag vi som förtroendevalda får. Jag är sannolikt inte ensam om att ha utgått ifrån att personalen varit involverad. Nu utgår jag ifrån att frågan utväreras och där det gått fel, vilket det uppenbarligen gjort att det rättas till. När det gäller alliansens val att alla barn med diagnoser och behov av särskillt stöd skall ut i varje klass, som en slags tro på att barn på detta sätt skall inkluderas. Problemet som jag ser det med en sådan syn är att den är mer mekniskt rationell, snarare än särskillt funktionell, och den tar definitivt inte hänsyn till varje barns egna behov. När jag ställt frågor till personal som arbetar med barnen i skolan så understryker de att alla barn kommer inte att klara denna inkludering utan en del barn kommer snarare att exkluderas, just för att de inte klarar av att befinna sig i ett klassrum, i en grupp. Att tillräckligt med pengr förljt med för att kunna genomföra en sådan här förändring - ja det är nog Elisabeth Gunnars Fp och alliansen ensamma om att tycka.

tisdag 20 september 2011

Och på eftermiddgen var det närradiosändning

I eftermiddags var det dags att sitta i studion för Radio Österåker och för programmet "Sossarna direkt" . Radio Österåker sänder på 193,7 Mhz och i princip alla dagar i veckan. Sossarna direkt det programmet kan man lyssna på lördagar mitt på dagen och med repris onsdag kväll tror jag att det är.

Inspelningen idag sköttes av Lars Jonsson som också stod för samtalet med sin radiovana röst, och där jag medverkade och berättade om aktuell politik här i Österåker.Bra att det finns en lokal radiostation, och eldsjälar som driver den. Hur många som lyssnar vet jag inte, men jag förstår att det måste vara en del då jag ibland får mejl och propåer att någon lyssnat på det jag sagt och verlat veta mera. Idag har vi dessutom spelat rätt bra musik, i alla fall enligt min smak, men det får den som lysnar på lördag höra. Nu är klockan 17:15 och jag tror jag packar ihop för dagen och beger mig hem för att lagas lite god mat, det blir kycklinggryta med annanas och nötter med lite ris till.

07.45 på plats Karsvreta träsk

Karsvreta Träsk, kl 07.45
Bakgrunden till dagens träskvandring tidigt i morse var att Karsvreta gruppen bjöd in alla kommunfull-mäktigeledamöter i Österåker till en rundvandring i Karsvreta träsk.Rosita Olsson Palmberg (S) och jag hörsammande inbjudan och befann oss på plats.Michaela Fletscher Sjöman (M) skulle ha varit med men fick tyvärr förhinder vilket vara synd förståss.

Övriga partier lös med sin frånvaro.

Vi samlades för en morgonfika i naturen, och vi fick förmånen att träffa representanter för Karsveta gruppen som från Naturskyddsföreningen,  Åkersbergas Trädgårdssällskap, samt Österåkers Fornminnes och Hembygdsförening.
 En del av den vackra marken hålls öppen med hjälp av fåren

 Vissa delar känns som rena trollskogen. Här hittade vi svamp,som ni ser på bilden ovan.



 Här en vacker höstvy över träsket och bilden under visar visionen om att öppna upp genom att rensa från vass och annat får att åstadkomma en spegel.
Karsvreta träsk är som vi ser det exempel på  naturområden som är viktiga att skydda och bevara. Vilket är något som vi  till och med har med i det program vi socialdemokrater gick till val på 2010.  
För att ett naturområde som Karsvreta skall få ett starkt skydd krävs det att poltiska beslut fattas, och vi hoppas att vi skall kunna komma överens med alla partier i Österåker om att det ska bli verklighet. Det är i alla fall vår ambition.  Tusen tack Karsvreta gruppen för rundvandringen i morse,
hälsar Ann-Christine och Rosita

Vill du veta mer om Karsvreta gruppen finns en webbsida, http://www.karsvretagruppen.se/

torsdag 8 september 2011

Alliansen i Österåker vill inte ha antagna riktlinjer för kontokort

Kommunstyrelsen i måndags kväll 05 september behandlade bla en motion från socialdemokraterna med förslag om att riktlinjer tas fram och antas i kommunfullmäktige för användningen av kontokort för kommunalt förtroendevalda.

Ann-Christine Furustrand (s) oppositionsråd;
- är mycket förvånad över att den borgerliga alliansen valde att sätta sig på tvären i den här frågan. Det borde ligga i allas intresse att det i Österåkers kommun finns politiska beslut som talar om hur kontokort får användas som förtroendevalda politiker har i sitt uppdrag. Det handlar om respekt för skattebetalarnas pengar, som utgör underlag för dessa kontokort. Då är det väl rimligt att det råder
både en tydlighet och en offentlighet om hur dessa ska hanteras.
- vid en genomgång som vi socialdemokrater själva gjort hur andra kommuner gör i fråga om hanteringen av kontokort så framgår att i Norrtälje, Täby och Sigtuna sker inköp i de butiker där ramavtal finns genom faktura, eller så regleras det genom uppvisande av kvitto, inga inköpskort/kontokort finns för vare sig majoritet eller opposition. Detta för att undvika alla missförstånd och risker. I Vallentuna används inköpskort, ett s k First Card och där har kommunen riktlinjer för inköpskorten i elva punkter. Dessa riktlinjer återfinns i en ansvarförbindelse som kortinnehavaren undertecknar.
- När jag som kommunalråd i opposition här i Österåker erbjöds ett kontokort, i våras ville jag först ta del av riktlinjer för hur det skulle användas. När beskedet var att det inte fanns några riktlinjer valde jag att avstå. Istället skrev jag tillsammans med en partivän motionen som nu är på väg från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige i akt och mening att bidra till att skapa bättre ordning och reda och förebygga misstankar om möjligt missbruk.

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...