onsdag 2 maj 2018

1;a Maj 2018, Åkersberga - Österåker kan mer och bättre!

Mötesdeltagare!
Jag är stolt över att jag ännu en gång ges möjlighet att stå här framför er denna dag, vår högtidsdag, 1a maj.














Idag är det 131 dagar till valet, och jag tänker tala om framtiden, för alla val avgörs nämligen på framtiden. Jag tänker tala om hur vi tillsammans bygger ett tryggare Sverige som är årets första maj paroll. 

Jag tänker prata om
Österåker, och att vi går till val med en stark övertygelse att Österåker kan både mer och bättre!


Österåker har fantastiska kvalitéer, med sin vackra natur, med skärgården och samtidigt med sin närhet till Stockholms city. Rätt använda kan dessa kvalitéer ge oss stora möjligheter. Dessa möjligheter har tyvärr alltför ensidigt inskränkts av ständiga skattesänkningar. All utveckling har i prioritet kommit därefter, ibland mycket långt efter.

Jag har förmånen att möta många människor och jag vill gärna berätta vad det är jag hör dem säga. De efterlyser satsningar i förskolan, i skolan, på barn med särskilda behov, på fler cykelvägar, mer fotbollsplaner, syn- och hörselinstruktör, mer skolskjuts, bättre vägar, ökade öppettider på fritidsgårdarna, fler gruppboenden, mer assistans, hemtjänst i kommunal regi, och mycket, mycket mera. 
Och jag kan bara hålla med – för behoven är stora, mycket stora. Det finns en mycket enkel förklaring till varför det ser ut just så här.

Mötesdeltagare. De politiska sammanhangen måste göras tydligt.  När ivern att vinna tävlingen om att bli den kommun som sänker skatten mest, är större än något annat – är det skattesänkningar det blir. Allt annat kommer därefter. Låg skatt – låga verksamhetsambitioner – det är vad som bjuds.
Och det är vår uppgift som socialdemokrater att tydliggöra detta!

Under senaste mandatperioden har allianspartierna styrt i minoritet och deras budget har gått igenom med stöd av Sverigedemokraterna och Roslagspartiet.  Under de senaste fyra åren har effekten av allt lägre kommunalskatt gett minskade intäkter med över 130 miljoner kronor.
Med dessa skattemedel hade minskningen av barn i barngrupperna i förskolan varit möjlig. Vi hade sett fler förskolelärare och nya förskoleavdelningar. Nolltaxa för ungdomsidrotten för hyra av idrottslokaler hade varit genomförd. Slitna och icke anpassade förskolelokaler och klassrum hade kunnat renoveras och byggas om för att ge eleverna en miljö för lärande. Nya skolor hade kunnat byggas liksom mer personal i omsorgen hade kunnat anställas. Barn med särskilda behov hade kunnat få bättre skolgång genom att göra Österåker till en NPF säker kommun. 
Mötesdeltagare!  Det är inte skattesänkningar som kommer leda vår kommun offensivt in i framtiden, utan det krävs investeringar, långsiktig politik och en helt ny politisk ledning.  

Trots att alla partier i den styrande minoriteten lovat att minska barngrupperna i förskolan har alltför lite hänt. Vi måste vända utvecklingen och se till att våra barn, pedagoger och föräldrar får stadigvarande mindre grupper i förskolan. Eleverna måste få de kunskaper de har rätt till. Vi måste komma tillrätta med bristen på personal inom äldreomsorgen. Möta behovet av en mellanboendeform som idag inte finns, se till att en Boviera byggs och tillgodose behovet av fler hyreslägenheter. Överlag måste fokus ligga på utvecklingen av innehållet, kvalitén i verksamheterna som kommunen bedriver och finaniserar, och på vad medborgarna efterfrågar.
Det måste helt enkelt till en förändring!

Mötesdeltagare – ingen ung i Österåker skall lockas in i en karriär av kriminalitet! Vi måste bekämpa knarket och den gängkriminalitet som följer med den. Ungar på 12 år skall inte hänga här i centrum och förstöra sin framtid genom att bli drogförsäljare. Ungar på 12 år skall gå i skolan! I en skola som ger dem stöd och en utbildning för en bättre framtid.

Vi Socialdemokrater är beredda att göra vad som krävs för att alla ungar får en bra framtid. Det gör vi i samarbetet med trygg i Österåker, med polisen, med föreningslivet och med barnens föräldrar.
Vi Socialdemokrater tror på politikens möjligheter att förändra och förbättra Österåker. Vi vill bygga ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle.
I det arbetet är vi beredda att samarbeta över blockgränserna för det gynnar invånarna i Österåker. Allt för länge har politisk prestige och blockpolitik hållit tillbaka vår kommuns utveckling.
Vi är ett samarbetsinriktat parti. Det har vi visat genom att lägga gemensamma förslag med andra partier och genom att lägga en blocköverskridande budget under mandatperioden. Vi vill tillsammans med andra demokratiska partier ta ansvar och bilda en bred och trygg majoritet som styr Österåkers kommun med medborgarna och kommunens bästa för ögonen.
Vi är beredda att prioritera ett antal områden där vi anser att behovet av aktiva åtgärder är som allra störst.  Dessa prioriterade områden kommer ligga till grund för vår samverkan över blockgränsen med andra partier för de kommande åren. 
Vi skall satsa på;
1)   Förskola, skola – bara det bästa är gott nog för alla barn
2)   Äldre ska ha det bra i Österåker
3)   Skärgården – kommunens pärla
4)   En välskött kommun

Mötesdeltagare jag säger det igen. Det är inte skattesänkningar som kommer leda vår kommun offensivt in i framtiden, utan det krävs investeringar, långsiktig politik och en helt ny politisk ledning.  


I februari i år inkom ett grovt hot riktat mot ett antal av oss förtroendevalda i kommunen, kort därefter sattes ett planerat boende för asylsökande i brand.
Detta är helt oacceptabelt. Vi behöver alla stå upp för vårt demokratiska system.  Om detta inte görs finns det risk att det sker en normförskjutning. Vi behöver göra upp med attityden; Lite får man tåla – om det inte sker finns risk för att förtroendevalda censurerar sig själva och inte går in i frågor de vet kan innebära hat- och hotfulla situationer. Vi får aldrig accepters att hot och våld undergräver vårt demokratiska system och vår demokrati.  
Mötesdeltagare. Vi står inför en situation där Demokratin måste försvaras. Det gör vi genom att säga ifrån. Vi Socialdemokrater kommer aldrig böja oss för några antidemokratiska aktioner, varhelst de kommer ifrån!

Avslutningsvis:
Österåker är en spännande kommun på många sätt. Nästan alla av oss kommer någon annan stans ifrån. Få av oss vuxna är födda här. Vi kommer från Malmö, Haparanda, Norge, Finland, Syrien, Afghanistan, Norrtälje och inte minst från Chile.
Det är extra glädjande att här i dag se våra vänner från Chile och alldeles speciellt till er vill jag framföra följande:
Saludo cordialmente a los compañeros y compañeras de la Asociación Eduardo Madariga que año tras año estan junto a nosotros manifestando y trabajando por la Solodaridad Internacional
( Varma hälsingar till kamraterna från E. M. Föreningen som varje år är med oss och manifestera och arbeta för Internationella Solidaritet.)
Om 131 dagar är det val, och ni som jag vet att Österåker kan mer och bättre. Rösta på Socialdemokraterna den 9:e september.

TACK FÖR ATT NI HAR LYSSNAT !


Inga kommentarer:

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...