måndag 19 augusti 2019

Vi önskade en öppen diskussion, men så blev det inte

Vi S har lyft frågan om kommunens behov av investeringar och det faktum att investeringsnivån är klart lägre än andra kommuner.  Tyvärr reagerade kommunstyrelsens ordförande, Mickaela Fletcher (M) med irritation och angrepp, tråkigt då frågan på intet sätt är ny, och den är viktig för Österåkers framtid. Nu finns mitt svar publicerat i tidningen Kanalen
"



Och så här sa jag i mitt inledande anförande när budget 2019 skulle antas i november förra året:

Vill passa på och också rikta blicken ytterligare framåt och peka på de stora utmaningar som vi menar att Österåkers kommun står inför. Behovet av framtida investeringar är stort, inte minst vad gäller infrastruktur och kommunal service.

Jag vill ge er några exempel;

-         Reningsverket i Margretelund håller på att gå ur tiden. Blir vi kopplade till Käppala eller ska vi bygga ett eget nytt? Oavsett vilket så är det en stor investering. 
-         Kommunen har en strategi för övertagande av vägar men arbetet går långsamt. Vi föreslår i vårt budgetförslag att det tas fram en aktualiseringsplan och en finansieringsanalys för att öka farten så att inte potthålen och det splittrade huvudmannaskapet blir hinder för utvecklingen framåt.
-         Vi är övertygade om att behovet av att ta riktiga tag om framtidens infrastruktur i form av vägar och vägnät kryper allt närmare. Vi måste hitta bättre trafikflöden, göra vad som går, men vi tror att en förbifart till slut är helt nödvändig och är öppna för att samtala med alla partier som är beredda att ta ansvar för framtidens infrastruktur såväl vägar som kollektiva färdsätt.

För att möta framtidens behov krävs en ny nivå på kommunens investeringsbudget då nuvarande nivå inte är tillräcklig för en kommun med högre ambitioner. Vi önskar därför att det fans en öppenhet och en diskussion om hur vi framöver finansierar behoven som vi som kommun har i uppgift att tillgodose, så att vi ger Österåker det bästa av förutsättningar.  Så jag avslutar Socialdemokraternas budgetpresentaton med att sträcka ut en hand till er alla – låt oss samtala om och ta gemensamt ansvar för framtidsfrågor,  som är av vikt för den kommun vi alla tjänar oavsett roll, i majoritet eller i opposition. " 


Inga kommentarer:

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...