onsdag 20 juni 2007

Det finns inget glorifierande i sexhandel

Foto: http://www.fotoakuten.se/

Jag fick en kommentar på denna blogg som jag inte tänker publicera, skälet för det är att den gör reklam för en länk som glorifierar sexhandel. Men jag vill ända svara och förklara hur jag ser på sexhandeln. ( Ett förtydligande, jag publicerar gärna kommenterande åsikter - men inte reklam)

Varje år uppskattas 400-600 personer bli offer för trafficking (människohandel) i sexuella syften. Mörkertalet är sannolikt stort. En del är barn och ungdomar under 18 år. Trafficking är en vinstgivande bransch som ger stora summor pengar åt hallickar och människosmugglare. Vanligtvis förklaras trafficking med fattigdom och att offren befinner sig i en socialt utsatt situation. Men det huvudsakliga problemet är köparna som betalar för sexuella tjänster av barn och ungdomar. Utan deras pengar skulle handeln inte existera. Samma grundorsak bygger prostitution på, det finns en marknad, det vill säga i huvudsak män som vill köpa sexuella tjänster av en kvinna ( eller unga pojkar). För mig handlar detta inte om kärlek. Det handlar heller inte om njutning eller om sexualitet, för mig handlar detta om ett cyniskt utnyttjande av kvinnors kroppar, ( eller unga pojkars) i syfte att tjäna pengar. Detta är jag starkt emot, likaså att glorifiera prostitution som om det vore ett yrke, vilket som helst.
Svensk sexuallag har kommit för att stanna hoppas jag och önskar att fler länder i Europa och i världen följer vårt exempel.

6 kommentarer:

Isabella Lund sa...

Människohandel sker enligt en ny rapport från IOM framför allt och till 75% för helt andra typer av arbete än de som finns inom sexbranschen. Nyligen uppdagades en härva med hundrtalsmänniskor inblnadade i Halland. Där hade t.o.m. tonåringar tvingats jobba dag o natt på en restaurang under slaveriliknande förhållanden för att betala av sin skuld till människohandlare. Ska vi enligt din logik kriminalisera vår efterfrågan på att gå ut och äta på restaurang bara för att det förekommer slavarbete inom den branschen?

Jag förstår inte hur man logiskt kan resonera om försäljning avsexuella tjänster efter en helt annan logik och efter helt andra etiska grunder än vad man gör om allt annat? Kan du förklara detta för mig?

Anonym sa...

Eftersom jag inte själv är någon anhängare av nuvarande sexköpslag, så försöker jag i mån av tid att läsa det som skrivs i debatten.
Naturligtvis ska man inte skönmåla prostitution och det finns säkert män som uynyttjar och kvinnor som utnyttjas. Dessa kvinnor bör ju då på något sätt få hjälp, vilket inte nuvarande sexköpslag tycks kunna tillhandahålla.
Min egen uppfattning är att det även finns frivilligt sexköp och då kan man ju undra vem som utnyttjar vem. Inte behövs väl kärlek för att njuta sexuellt? Kanske för vissa, men inte för alla. Jag anser nog att man ska vara så ödmjuk så man kan respektera de som valt att älska mot en viss summa eller gåva frivilligt. Det känns för mig faktiskt lite mer renhårigt än ett one night stands.
Så länge de inblandade är överens så anser jag att var och en har rätt att göra vad de vill. Det behövs ingen lag till det.

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till Isabella Lund:
Vad människor gör med sig själva eller sin partner det är upp till var och en, det lägger inte jag några moraliska värderingar i. Och det är inte heller det som debatten handlar. Utan huvudfrågan är om försäljning av sexuella tjänster är att betrakta som vilken vara som helst? ( gå på restaurang eller handla mjölk). Svaret på den frågan är för mig självklar. Människors kroppar och sexualitet skall inte vara till salu!

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till Ulla: Jag tror inte på att skilja på s k frivillig prostitution och prostitution. I tron på att man gör en välgärning för de prostituerade genom att förespråka en lightversion av prostitution tror jag endast leder till att prostitution och människohandel istället ökar och med det ännu fler unga flickor och barn som far illa. Den svenska sexköpslagen har definitivt varit effektiv mot trafficking. I länder som Tyskland, Holland där en form av sk frivillig prostitution ( hur det nu kan vara frivilligt) finns där blomstrar all prostitution och även trafficking. Bakom all prostitution oavsett vad man vill kalla den för gömmer sig starka ekonomiska, ofta kriminella krafter där människovärdet inte hålls särskilt högt. Varför gynna dessa krafter?

Isabella Lund sa...

Ann-Christine, jag säljer inte en vara, min kropp eller min sexualitet, jag säljer en tjänst! I mitt arbete använder jag min kropp och ibland min sexualitet och en massa andra egenskaper jag har som människa, t.ex. min erfarenhet av människor mitt höga IQ och EQ, min sociala kompetens osv. Och nej, den tjänsten går inte att jämföra med andra tjänster eftersom den är intim och inte något som var man skulle kunna tänka sig att jobba med. Men det finns människor som trivs med sexarbete och som är lämpade för att jobba med detta, även om du inte skulle göra det!

Sedan ber jag dig ödmjukas att inte blanda ihop mitt arbete med människohandel. Jag tror inte att restauranganställda vill att deras arbete blandas ihop med slaveriarbete eller att folk inom jordbruket skulle gilla att man satte ett = tecken mellan jordbruksarbete och slaveri! För det är det du gör i din argumentation.

Det är din egen syn på sex och dina sexuella gränser som styr dig i dina åsikter, inte fakta eller kunskap. Var är respekten för vad sexsäljare själva anser om sitt arbete, är inte det viktigare hur vi uppfattar vårt jobb än hur du uppfattar det?

Den svenska sexköpslagen har inte varit effektiv mot trafficking, det finns inga belägg för detta. Antalet fall ökar för varje år! Vi vet genom historien att kriminella älskar förbud för i det dolda har det större möjligheter att exploatera olika marknader än vad de har om det finns laglig konkurrens.

Sexförsäljning blomstrar lika mycket här i Sverige som i Tyskland och bakom sexsäljare finns inga starka ekonomiska och kriminella krafter! Sexsäljare i Europa jobbar i princip som egna företagare. I andra länder kan de hyra in sig på en bordell och jobba säkrare där är än ute på gatan eller hemma hos kunder. Bland sexsäljare värderas människor oerhört högt och sexsäljare är ofta människor som har arbetat inom vården och har mycket omsorg inom sig. Det är människor som trivs med att arbeta med människor.

Hela din argumentation vilar tyvärr på en fördomsfull bild på vad försäljning av sexuella tjänster är. Och som beslutsfattare borde du söka mer kunskap och fakta om ämnet. Kanske prata med oss som säljer sexuella tjänster istället för om oss!

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till Isabella Lund.Är prostitution ett yrke som alla andra? Nej, jag tycker inte att det är det, jag delar inte din uppfattning. Människors kroppar ska inte på något sätt vara till salu vare sig för handel av sexuella tjänster eller handel med organ. Sorry men ditt sätt att beskriva sexköpshandel uppfattar jag som skönmålning. Prostitution är för mig lika med förnedring av både kvinnor som män. Det visar på ett märkligt sätt att se på människor, som objekt, det känns tämligen känslolöst. Att någon skulle vilja ägna sig åt detta, medger jag, är obegripligt. Att dem som jobbat inom sjukvården skulle ha en särskild fallenhet för att jobba med sexuella tjänster är ett ganska uppseendeväckande och magstarkt argument.

Sex, njutning, åtrå, kärlek och respekt för varandra är för mig viktiga delar i samvaron mellan män, kvinnor (partners i övrigt). Prostitution är allt annat än just detta. Att försöka beskriva dom som är emot prostitution som på något vis begränsade sexuellt bara för att vi har den åsikten vi har, är en väl enkelspårig retorik och inte särskilt lyckosam. Frågan är vem som är begränsad ? Och vad i så fall begränsningen består i?

Respekten för vad vi alla tycker, har för åsikter vilar på alla. Jag respekterar dig, men jag delar inte dina värderingar och dina åsikter i synen på prostitution. Rätten till våra åsikter, vilka de än är finns hos både dig och mig (och alla andra). Att dela våra värderingar och diskutera dem med varandra är intressant och vi kommer sannolikt inte att kunna övertyga
varandra och det är väl inte poängen heller.
När det gäller fakta vill jag rekommendera dig och andra som är intresserade att gå in på BRÅ ( Brottsförebyggande rådets) hemsida där kan man bla läsa om hur strategier, mål och åtgärder utvecklas för att bekämpa prostitution och människohandel i Europa. Särskilt i länder där rättsliga, politiska och administrativa åtgärder vidtas för att på olika sätt reglera, legalisera eller avkriminalisera prostitution. Projektet arbetar medvetandehöjande för att motverka den efterfrågan som leder till utnyttjande av människor.
Så visst finns det fakta att ta till sig, om man vill

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...