tisdag 5 augusti 2008

Bra Nalin! Stödet till utsatta tjejer måste fortsätta!


Bra Nalin ! Läs artikeln i Expressen om hedersrelaterat våld mot kvinnor och om operationer av mödomshinnan. Precis som jag tidigare skrivit på min blogg är det givet att samhället måste fortsätta att finansiera och erbjuda operationer av mödomshinnan för att rädda dessa tjejer. Sedan bör samhället enträget informerar om vad som gäller i Sverige att s k hedersrelaterat våld inte är acceptabelt. Riktlinjer från socialstyrelsen bör givetvis arbetas fram när det gäller ingrepp av ex mödomshinnan.
Att moderaterna vill vända bort sitt ansikte från dessa utsatta tjejer är förskräckligt, men visar på den människosyn som tydligen råder inom moderaterna och borgerligheten, den visar sig inte bara i frågan om FRA.

2 kommentarer:

Matblogg.se sa...

Sorry. Men det där är mer löjeväckande än när hon stod och skrek på min skola att vi var kommunister. Anledningen till det var att vi ville veta mer om EMU.

Citat: "Inom Uppsala läns landsting görs inga sådana operationer, enligt Birgitta Essén, docent vid kvinnokliniken. Hon utesluter dock inte att det kan förekomma vid privata kliniker.
- Kirurgi är inte den primära behandlingen eller terapin. Den typen av operationer är heller inte evidensbaserad, så vi vet inget om biverkningarna av ingreppen, säger hon.

Inom läkarkonsten har det länge varit känt att det någon mödomshinna inte existerar. Den så kallade mödomshinnan kan beskrivas som ett mjukt och elastiskt slemhinneveck runt slidöppningen, men täcker den inte helt. Men myten om en mödomshinna som spricker vid det första samlaget lever kvar och drabbar unga kvinnor som måste bevisa sin oskuld innan bröllopsnatten."

Ann-Christine Furustrand sa...

Hej på dig som glömde skriva ditt namn. Ditt påhopp på Nalin Pekul för stå för dig. Jag tycker att hon är bra för att hon väcker viktiga debatter. Nu denna gång om hederskulturen och om kraven på oskuld när man gifter sig som leder till att flickor pressas till att operera sin mödomshinna. En operation som givetvis är onödig rent medicinskt, men om flickornas liv hänger på detta då är det givet att det skall vara möjligt att få genomgå. Målet måste ändå vara att den s k hederskulturen med gammal inskränkta krav på flickor och pojkar ersätts med en mer modernare syn där varje flickas och pojkes rätt att forma sina egna liv sätts i fokus.