fredag 21 november 2008

Vården av gamla måste vara värdig

När jag hör hur illa äldre blir behandlade blir jag förbaskad. Ytterst handlar det om att i kommunerna så har de ekonomiska siffertrixandet tagit över före rent vanligt sunt omsorgstänkande. Tyvärr verkar all humanistisk omtanke vara som bortblåst. All äldreomsorg oavsett om den bedrivs i kommunal, som privatregi måste ge äldreomsorg med kvalite. Här finns både goda som dåliga exempel i båda driftsformerna. Att privat med automatisk skulle vara bättre är ren nys.

Kommunerna måste inse att kvalite kostar pengar och att sätta tydliga kvalitetskrav och systematiskt utöva kontroll så att den som ger omsorg håller måttet. Det kan aldrig vara acceptabelt att personalen sitter och tittar på tv när de äldre ligger där själva i sin trisstess. Det måste finnas någon slags känsla för vad man jobbar med och då handlar det om att de chefer som finns måste uppmuntra och driva sin personal till att ständigt förbättre och utveckla sin service och omvårdnad med fokus på de äldre.

Uppenbarligen finns här finns massor att utveckla, men då måste du och jag som skattebetalare vara beredda att bidra och inte ge stöd till de politiker som slutat tänka med hjärtat och bara lägger fokus på att ständigt minska sina budgetar genom skattesänkningar.

Inga kommentarer: