fredag 9 oktober 2009

Molin, Hinndal och Anna Anka

I lokaltidningen Kanalen i Österåker skriver Björn Moln fd kommalråd för moderaterna, numera Roslagspartist och Mia Hinndal Belander också hon moderat. De ondgör sig båda över att jag skrivit om vårdnadsbidraget, och kallat det för hemmafrubidrag. Med ord som förakt och smaklöst går de båda till anfall. Faktum kvarstår dock att det är en relevant benämning på vårdnadsbidraget att kalla det för hemmafrubidrag. Det finns helt enkelt, som jag ser det, inget positivt med detta bidrag, hur man än ser på det. Låt mig bara ge några exempel:

Bidraget ger stöd för en familjebildning som var modern på 50-talet. Vårdnadsbidraget ger stöd för en återgång till ett samhälle där kvinnans plats var i hemmet och med huvudansvar för barnen och hushållet och där mannens uppgift var att tjäna hem pengarna. I denna modell blir kvinnans roll att ta hand om barnen och vara sin man till behag. Ja, ni känner väl igen inläggen i debatten från Hollywoodfrun Anna Anka. Ungefär så här resonerar även borgerliga politiker i Österåker - och detta 2010. Insnöad inställning tycker jag och omodern syn på både kvinnor och män.

En del försvarare av detta bidrag menar att det ger föräldrarna mer tid för sina barn. Inget kan vara med felaktigt än att påstå det. Vårdnadsbidraget är inte utformat för att ge en sådan effekt.
Föräldrarna kan fortsätta att arbete heltid och ända få ut vårdnadsbidrag om de tillexempel överlåter det till mormor/farmor, barnflicka eller någon annan. Det går också att ¨få vårdnadsbidrag för ett barn och samtidigt ha ett annat av sina barn i förskolan. I en artikel som jag läste tidigare i somras visade att föräldrar i Stockholms stad använt vårdnadsbidraget för att plussa på längden på sin semester och därefter låta barnen likväl gå till förskolan till hösten. Den som tror sig redovisa den totala ekonomiska effekten för samhället genom att enbart räkna kostnaden i de 3000 kronorna per månad och sedanm addera det, den biter sig bokstavligt talat där bak, detta bidrags effekter är betydligt större, även rent ekonomiskt än så!

I kölvattnet i diskussionen om vårdnadsbidrag framkommer en märklig syn på mamma och papparollen. Barnen ska väl ha rätt till båda sina föräldrar. Samhället borde snarare ge stöd för kvinnor att kunna vara mödrar och samtidigt yrkesarbetande, liksom ge stöd för män att yrkesarbeta och ha en nära relation till sina barn. Varför ser borgerliga politiker bar den ena eller den andra sidan av frågan - varför kan ni inte se helheten! Papparollen ses inte som så värdefull - det tycker jag är att begå ett stort misstag. Återigen båda föräldrarna är viktiga, båda föräldrarna har ansvar för barnen som för sin försörjning.

Nej, våra skattepengar kan användas på ett betydligt bättre sätt än med ett vårdnadsbidrag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Precis så är det. Bra rutet, Anki. Hälsningar Margareta

kimberly40 sa...

Hej!

Det jag har undrat hela mitt liv, Varför alla politiker lägger så stor vikt på familjer,vårnadsbidrag. varför tar man inte viktigare saker som att dom fattiga blir fattigare i detta samhället jag är en av dem som kan berätta om livets hårda skola. rikemansfamiljer ska inte ha bidrag för sina barn dom har råd att betala för sina barn. Man skaffar väl barn för att man älskar barn inte för att få extra semester eller att tjäna pengar på barnen. ELLER HUR?

Torgmöten på Storängstorget i Åkersberga

Gänget som stod å Storängstorget i Åkersberga i lördags, 2 juni. Det var mycket trevligt och tack för alla samtal från våra medborgare. S...