Fortsätt till huvudinnehåll

Molin, Hinndal och Anna Anka

I lokaltidningen Kanalen i Österåker skriver Björn Moln fd kommalråd för moderaterna, numera Roslagspartist och Mia Hinndal Belander också hon moderat. De ondgör sig båda över att jag skrivit om vårdnadsbidraget, och kallat det för hemmafrubidrag. Med ord som förakt och smaklöst går de båda till anfall. Faktum kvarstår dock att det är en relevant benämning på vårdnadsbidraget att kalla det för hemmafrubidrag. Det finns helt enkelt, som jag ser det, inget positivt med detta bidrag, hur man än ser på det. Låt mig bara ge några exempel:

Bidraget ger stöd för en familjebildning som var modern på 50-talet. Vårdnadsbidraget ger stöd för en återgång till ett samhälle där kvinnans plats var i hemmet och med huvudansvar för barnen och hushållet och där mannens uppgift var att tjäna hem pengarna. I denna modell blir kvinnans roll att ta hand om barnen och vara sin man till behag. Ja, ni känner väl igen inläggen i debatten från Hollywoodfrun Anna Anka. Ungefär så här resonerar även borgerliga politiker i Österåker - och detta 2010. Insnöad inställning tycker jag och omodern syn på både kvinnor och män.

En del försvarare av detta bidrag menar att det ger föräldrarna mer tid för sina barn. Inget kan vara med felaktigt än att påstå det. Vårdnadsbidraget är inte utformat för att ge en sådan effekt.
Föräldrarna kan fortsätta att arbete heltid och ända få ut vårdnadsbidrag om de tillexempel överlåter det till mormor/farmor, barnflicka eller någon annan. Det går också att ¨få vårdnadsbidrag för ett barn och samtidigt ha ett annat av sina barn i förskolan. I en artikel som jag läste tidigare i somras visade att föräldrar i Stockholms stad använt vårdnadsbidraget för att plussa på längden på sin semester och därefter låta barnen likväl gå till förskolan till hösten. Den som tror sig redovisa den totala ekonomiska effekten för samhället genom att enbart räkna kostnaden i de 3000 kronorna per månad och sedanm addera det, den biter sig bokstavligt talat där bak, detta bidrags effekter är betydligt större, även rent ekonomiskt än så!

I kölvattnet i diskussionen om vårdnadsbidrag framkommer en märklig syn på mamma och papparollen. Barnen ska väl ha rätt till båda sina föräldrar. Samhället borde snarare ge stöd för kvinnor att kunna vara mödrar och samtidigt yrkesarbetande, liksom ge stöd för män att yrkesarbeta och ha en nära relation till sina barn. Varför ser borgerliga politiker bar den ena eller den andra sidan av frågan - varför kan ni inte se helheten! Papparollen ses inte som så värdefull - det tycker jag är att begå ett stort misstag. Återigen båda föräldrarna är viktiga, båda föräldrarna har ansvar för barnen som för sin försörjning.

Nej, våra skattepengar kan användas på ett betydligt bättre sätt än med ett vårdnadsbidrag!

Kommentarer

Anonym sa…
Precis så är det. Bra rutet, Anki. Hälsningar Margareta
kimberly40 sa…
Hej!

Det jag har undrat hela mitt liv, Varför alla politiker lägger så stor vikt på familjer,vårnadsbidrag. varför tar man inte viktigare saker som att dom fattiga blir fattigare i detta samhället jag är en av dem som kan berätta om livets hårda skola. rikemansfamiljer ska inte ha bidrag för sina barn dom har råd att betala för sina barn. Man skaffar väl barn för att man älskar barn inte för att få extra semester eller att tjäna pengar på barnen. ELLER HUR?

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…