onsdag 3 mars 2010

Sexköpslagen hotad ! ?


TIDNINGEN MORGONBRIS nr 1/2010
SEXKÖPSLAGEN HOTAD

Sexköp gav Strömstadsbo böter. Politiker uppmanas avgå efter sexköp.Chef döms till böter för sexköp. Umeåföretagare får böter för sexköp.Direktör häktad för sexköp. Ni känner säkert igen rubrikerna i media.Vad är det egentligen som händer?

Det väcker känslor, man blir förbaskad, så här ska samhället inte vara – var finns respekten för varandra som människor? Vad är det för människosyn som präglar just dessa män som väljer att köpa någon annans kropp? Varför döms sexköpare bara till böter? Och varför dyker alla dessa rubriker upp i sådan omfattning just nu?

Håller den svenska positionen i fråga om sexköp att vridas åt en liberalisering? Eller finns det just nu bara ovanligt många män med snedvriden kvinnosyn?? Var brister det ?

I en motion till riksdagen föreslår Fredrick Federley, riksdagsledamot och företrädare för Stureplanscentern, att sexköpslagen och kopplerilagen avskaffas! Efter att ha basunerat ut sin uppfattning i media kom Stureplanscentern att benämnas Malmskillnadscentern, välförtjänt kan man tycka. Och pinsamt för varje centerpartist som insett skillnaden mellan sex och prostitution. För de finns så klart, det tror jag faktiskt, men de hörs inte för att megafonen Federley kan konsten att göra sig intressant för media.

Gogglar på datorn om sexköpbrott och fastnar på rubriken som säger att allt färre åtal väcks mot personer som köper sex. Men vad tusan, det är ju ett allvarligt brott tänker
jag medan jag läser förklaring på förklaring. En chefsåklagare norröver menar »att när det gäller allvarliga brott har vi bara en sak att hålla oss till och det är straffskalorna.« Polisen prioriterar
alltså utifrån straffskalorna vilket sannolikt förklarar varför risken att ställas inför rätta för sexköp är liten. Det är givetvis denna risk som män som köper sex kalkylerar med. För många av dessa män är dessutom lite böter heller ingenting som avskräcker ifrån att köpa sex av en minderårig flicka. Krass riskkalkyl helt enkelt.

Justitieminister, Beatrice Ask (m) har satt sexköpslagen, som firar tio år, under utredning. Ask önskade sig sittandes i en tv-soffa en morgon en modernisering av sexköpslagen. Jaha tänkte jag, och i vilken riktning då? Har Ask lyssnat på Federly? Eller på tydliga socialdemokratiska företrädare som Mona Sahlin, Claes Borgström, Thomas Bodström med många flera som kämpar för att sexköpslagen inte bara skall vara kvar utan också stärkas! Idag jämställs sexköp straffmässigt ungefär med snatteri, och det är knappast att betrakta som rimligt. Det förklarar dessutom alla rubriker om att de sexköpande männen enbart döms till just böter.

Allt talar med andra ord för att sexköpslagen måste skärpas! Hur det blir med den saken får vi snart veta. Resultatet av utredningen presenteras nu i vår. Då först vet vi vad Ask och
regeringen Reinfeldt tänker göra. Jag känner mig verkligen inte säker på hur det går. Tvingas vi se en liberalisering i frågan om sexköp? Eller vågar vi hoppas på en skärpning av straffen?

Det gäller att bevaka frågan. Det kan man föresten göra genom att bli medlem i den grupp på Facebook som heter »Vi som vill skärpa sexköpslagen«. Initiativtagare än Carina Hägg, socialdemokratisk riksdagsledamot och S-kvinna! Om det visar sig att Beatrice Ask lyssnat på Fredrick Federly då har vi socialdemokrater och Skvinnor fått en valfråga av stora mått att driva !

Ann-Christin Furustrand är ersättare
i S-kvinnors förbundsstyrelse
och fd förbundssekreterare. Hon
arbetar med jämställdhetsfrågor i
riksdagskansliet och är medlem av
S-kvinnor i Österåker.
Läs hela tidningen: www.s-kvinnor.se

4 kommentarer:

Eric sa...

Det är vansinne att staten ska lägga sig i samtyckande och vuxna människors sexliv. Ska i leva i ett DDR-samhälle? Dessutom är sexköpslagen farlig för de prostituerade, de vill ha bort lagen. Vi ska ha det som i Tysklande, med legala kontrollerade bordeller, och pensionspoäng till sexäljare. Sverige framstår ju som medeltida inom EU!!

Ann-Christine Furustrand sa...

Hej Eric! Sverige är ett föredöme och skall så vara , och nej inte skall vi sänka oss till som det är i Tyskland där prostitutionen är fritt förekommande. Tvärtom skall vi ha kvar sexköpslagen och därtill skärpa straffet för sexköp. Vi borde alla kämpa för att också Tyskland, hela EU väljer att bekämpa prostitution. Märk väl att prostitution handlar inte om en känslomässig och sexuella handling mellan enskilda individer - prostitution är att begå ett övergrepp.Kärlek, ömhet mellan människor är något helt annat - än prostitution som handlar om en ren ekonomisk handel av människors kroppar. Att de prostituerade skulle vilja ha det som i Tyskland som du skriver är en ren myt, finns inga som helst belägg för detta, tvärtom !
Finns massvis med fall där unga flickor med trasig bakgrund lockats till protistution av hallickar som cyniskt velat tjäna pengar på dessa flickors öde.

Eric sa...

Tillbaka efter något halvår... Vi sanna liberaler kommer dock aldrig att släppa den här frågan.

ALLA sexarbetarorganisationer i hela världen vill ha en avkriminaliserad verksamhet. Vad du gör är att omyndigförklara vuxna kvinnor, och tala över huvudet på sexarbetarna.

Vem är du att definiera hur andra vill ha sitt sexliv. Sa all sex utan känslor inblandat straffas? Och vad är det som inte säger att det kan finnas ljuva känslor melan en prostituerad och hennes stamkund exempelvis?

Lyckligtvis tycks det som om socialismen förlorar mark för varje dag som går. Det beror just på att ny vil agera förmyndare över andra männskors liv på nästan alla områden. (Tyvärr är bara borgarna snäppet bättre).

Sverige har en avvikande prostitutionspolitik och vi är inte alls ett föredöme. Vi betraktas som ljeväckande och inhumana. Lagar som sexköpslagen får mig att skämas över att vara svensk.

Dessutom: jag har träffat med och talat med många vanliga sexarbetare (inte enbart de som haft kontakt med socialtjänsten, vilka inte är representativa). De gapflabbar åt lagen!

Släpp sargen, gör Sverige till ett normalt europeiskt land.

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till Eric. Sex, ömhet och närhet mellan människor är något naturligt och fint. Det handlar om en ömsesidig kärlek, om att ge och att ta. Prostitution har ingenting med detta att göra. Du blandar ihop vitt skilda saker. Prostitution handlar om att cyniskt utnyttja en annan persons kropp för en liten stund för egen vinnings skull. Ofta handlar mäns prostitution om ett sätt att utöva makt över en kvinna, det är alltså helt andra faktorer som triggar igång. Kan inte tänka mig något mer egoistiskt än
när män köper sig en kvinnas kropp. Jag tycker att det är tragiskt att kvinnor tvingas till att prostituera sig, och det är tragiskt att det finns män som köper deras kroppar. Det är inte värdigt ett humant samhälle att detta förekommer. Detta är ett brott i Sverige och skall så förbli. Den svenska sexköpslagen skall enligt min uppfattning skärpas ytterligare då de flesta idag döms till böter. Själv förespråkar jag fängelse och under den tiden bör den dömde erhålla stöd och hjälp för att komma underfund med sitt beteende och ändra det. Sverige är ett föredöme när det gäller sättets att se på människohandel och prostitution, och Sverige skall givetvis inte förfalla till att bli ett medelmåttigt EU land i detta avseende! Det finns hjälp att få för män i de mansjourer som finns i Sverige där kan man få hjälp med att samtala om sex, om manlighet och mansrollen, dessa mansjourer hjälper många vilsna män tillbaka till ett lyckligare liv, därför bör man satsa mer resurser på dessa mansjourer.

Det blev inget prövningstillstånd!

Det är naturligtvis lockande att säga - vad var det vi sa. Och nu tillåter jag mig att göra det, för nu får man väl ändå betrakta allians...