torsdag 26 september 2013

Använd överskottet lägg inte allt på hög!

I går kväll var det kommunstyrelse och vi behandlade Delårsbokslutet för Österåkers kommun. Återigen visar prognosen att kommunen ligger 42 mkr över sin budget och med prognos på ett resultat på ver 100 miljoner.

Det är inte okänt att det finns utvecklingsområden, behov i Österåkers kommun som borde täckas. Det som vi som socialdemokrater ser som mest akut- är det som vi i går lyfte för att
vi tycker att det borde vara här som i vart fall en del av överskottet borde gå till:

Vi föreslog följande

1. de verksamheter som kommunen driver som tampas med sin ekonomi och/eller har behov av att snabbt säkra kvaliteten, som t.ex. inom skolorna med den osäkerhet som råder om hur lärarlönerna slår, brist på personal Korttids i Alceahuset, förstärkning av Hemtjänsten samt Särskolan, att medel tas av de överskott av resurser som redovisas.

2.   av de 24,8 mkr som kommunen erhållit (AFA-pengar) föreslår vi investeras inom främst följande områden:
-         arbetsmiljöförbättrande åtgärder
-         upprustning av kommunens lekplatser
-         investeringar i trafikförbättrande åtgärder
-         rädda viktiga kulturvärden genom investeringar i tex Slussvaktarbostaden (1 mkr)
Tunaborgen( 1 mkr), parkeringsplats vid Gottsundaborgen( 200 tkr), Drängstugan vid
tingshuset (300tkr)

Socialdemokraterna la sitt förslag i kommunstyrelsen 2013-09-25. Vid omröstning röstade samtliga borgerliga allianspartier inklusive Roslagspartiet mot att använda överskottet. Mp la ned sin röst.

 

Inga kommentarer:

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...