torsdag 14 september 2017

Tryggare asylprocess för ensamkommande


 
Åkersberga den 2017-09-04

Motion till kommunfullmäktige

S och MP föreslår; Tryggare asylprocess för ensamkommande
Att ge en stabil grund för ensamkommande under deras asylprocess är en del i arbetet med att stärka samhällets sociala hållbarhet. Den 1 juli 2017 trädde nya ersättningsregler i kraft för ensamkommande unga mellan 18 och 21 år. Reglerna innebär att kommunerna får ett tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga som fyller 18 år eller får sin ålder uppskriven och inte har fått slutgiltigt besked om asyl.
Vi föreslår att ensamkommande unga som fyller 18 år eller får sin ålder uppskriven under asylprocesstiden och som anvisats till Österåkers kommun skall få bo kvar i kommunen istället för att flytta till migrationsverkets anläggningsboenden. Detta gör att de ensamkommande kan bo kvar under hela asylprocessen istället för att ryckas upp till nytt boende, ett beslut som ett antal kommuner redan fattat.
Därför föreslår vi:
Att                       ensamkommande unga som fyller 18 år eller får sin ålder uppskriven under asylprocesstiden och som anvisats till Österåkers kommun skall få bo kvar i kommunen, istället för att flytta till migrationsverkets anläggningsboenden.
Att                       kommunen tar ansvar upp till och med det år berörda unga fyller 21 med hänsyn till den statliga ersättningen samt socialnämndens uppdrag.                                                                                  
För Socialdemokraterna                                                                    För Miljöpartiet


Inga kommentarer:

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...