fredag 13 april 2018

Det blev inget prövningstillstånd!



Det är naturligtvis lockande att säga - vad var det vi sa. Och nu tillåter jag mig att göra det, för nu får man väl ändå betrakta alliansens förslag till detlajplan för Säbyvikens marina som helt skrotad och förhoppningsvis placerad i närmaste papperskorg.

Alliansens förslag till detaljplan för Säbyvikens marina har haft många turer. Debatten i fullmäktige förra året när detaljplanen skulle antas var understundom hetsk. Michaela Fletcher (M) kommunstyrelsens ordförande upprepade hur trygg hon och alliansen var att förslaget till detaljplan var bra, faktiskt helt utmärkt, rent av lysande. Att Socialdemokrater och miljöpartister inte delade den ståndpunkten möttes i det närmaste med sarkasm av flera företrädare.

Mark- och miljödomstolens dom blev hård
Efter ett tag kom så Mark- och miljödomstolens dom , den förkastade detaljplanen.Nu stod Österåker och alliansen med sin "förträfflig och säkra" detaljplan för Säby vikens marina som nu helt saknade relevans.

Vad har överklagandet kostat skattekollektivet ?
Alliansen kontrakterade jurister som fick uppdrag att företräda Österåkers kommun för att försöka förmå rättsväsendet att tänka om, att medge en ny prövning - för alliansen trodde då fortfarande på sitt detaljplaneförslag, trots mark- och miljödomstolens dom. Den var ju fel fick vi övriga förstå.

Vi Socialdemokrater reserverade oss mot beslutet att söka prövningstillstånd, enligt följande;

" Skriftlig reservation
Vi Socialdemokrater har följt ärendet och förslaget till detaljplan för Säbyvikens marina. Vi har reserverat oss mot förslag till detaljplan för Säbyvikens marina då vi anser att detaljplanen innebär en överexploatering av området på såväl land som i vatten och att det sker på bekostnad av miljö- och naturvärden. Mark- och Miljödomstolens dom pekar på så pass allvarliga brister att detaljplanen upphävs i sin helhet. En dom vi har respekt för. Österåkers kommun lägger nu energi och pengar för att fortsätta med ett genomförande av en detaljplan som på goda grunder dömts ut. Det kommersiella intresset att bygga stort är inte detsamma som att det finns ett allmänintresse för en överexploatering. Kundkretsen här bedömer vi inte vara den allmänna båtägaren i Österåker utan här handlar det om stora exklusiva båtar och riktat mot en köpstark kundkrets.
Vi Socialdemokrater kan inte ställa oss bakom kommunens politiska lednings agerande, vi finner ingen anledning att begära överprövning av Mark och miljödomstolens dom. Istället borde Österåkers kommun dra lärdom av domen och göra om och göra rätt inte minst för att skydda natur- och miljövärden på land och i vatten."


Undrar vad det nu har kostat skattekollektivet i advokatkostnader, för detta helt onödiga försöka att få igenom en detaljplan som uppenbarligen inte var hållbar genom att försöka få prövningstillstånd för en ny granskning och ett ifrågastättande av Mark- och miljödomsteolens dom.

Undrar också om alliansen och andra dragit någon lärdon av detta ? Vad händer nu ? 

Inga kommentarer:

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...