Fortsätt till huvudinnehåll

Domstolarna agerar fördomsfullt och trångsynt

Foto: www.fotoakuten.se

I fredags kom domen som friade två män, 21 och 25 år, från våldtäkt. Männen frias för att kvinnan vid tillfället var kraftigt berusad och för att hon haft våldsamt sex med männen tidigare. Ord står mot ord. Vad som hände vet inte jag, men det som alltid upprör mig är hur domstolen hanterar denna typ av brott. Att det alltid synes vara offret, det vill säga i det flesta fall kvinnan, som ifrågasätts. Hur hennes liv är, vilka hon umgås med, vem hon har sex med och till och med hur hon har sex ? Det är obegripligt hur dessa intima och kränkande frågor kan anses vara relevanta i en bedömning om vad som hände en viss dag, en viss tid.

Varför har vi nästan som omvänd bevisbörda när det gäller just våldtäktsbrott ? Kan domstolarnas agerande bero på gammal konservatism blandat med trångsynt och fördomsfull kvinnosyn? Jag är tyvärr benägen att tro det. Domstolsväsendet borde därför granskas hårdare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…