tisdag 15 april 2008

Relationspsykologi istället för sexualkunskap i skolan

www.fotoakuten.se

Ett ljus för Engla och hennes mamma och pappa

Tillhör alla dom som i media följt fallet med den tio-åriga flickan Engla. Jag fick ett SMS med uppmaning att tända ett ljus i fönstet för Engla i gårkväll, och det gjorde jag. Det som hänt är så oerhört, och det väcker sådan bestörtning. Känner mycket starkt för vad Engla tvingats uppleva men också för hennes mamma. Man blir både förbannad och lesen. Det är svårt att inse att det finns människor som vill andra människor så illa, som har ett nästan djuriskt beteende, som inte har förmågan att känna empati med andra. Har just läst artikeln om hur Englas mördare blev mördare, att det handlade om dåliga relationer med kvinnor, att han ville ha dom, men de ville inte ha honom vilket väckte ett hat som han uppenbarligen inte kunde hantera. Kan man alls göra något för att förhindra att dessa killar våldtar och mördar ? Jag vet inte det, men jag vill att vi alla gör vad vi kan. Jag har tillexempel ofta framhållit att sexualundervisningen i skolan bör utvecklas ordentligt till att gå från en mer teknisk visning av hur man sätter på sig en kondom, till att sätta sexualiteten i ett sammanhang och då menar jag att det finns behov av realtionspsykologi. Att samtala om skillnader och likheter mellan tjejer och killar, om vad en relation till en annan person är för något respektive vad det inte är. Killar med relationssvårigheter måste få hjälp redan på tidigt stadium, i skolan.

Sedan anser jag att det är nödvändigt att bygga ut fler möjligheter för män att söka kvalificerad hjälp, typ den som finns i Uppsala, Mansjouren , för att reda ut sin roll som man och sitt beteende. Män som vet med sig att de har probpem i sin relation med kvinnor och barn bör söka hjälp så fort de kan, innan dom går för långt! Mansjouren i Uppsala menar att det finns hjälp, att det går att hjälpa män att kontrollera sitt beteende, tänkt vilken ökad livskvalité dessa män skulle få om de fick sådan hjälp, för att inte prata om att färre kvinnor och barn skulle drabbas.

Dömda män skall inte släppas ut med annat än att de har ingått i ett rehabiliteringsprogram som skall fortsätta även utanför fängelset. Ingen våldsbenägen och dömd man skall släppas ur sikte utan ha en kontakt med uppföljning så länge det behövs och det skall kunna vara livslångt om det så krävs.

Inga kommentarer:

Alla nyanlända borde gå på etableringskurs på hemmaplan

I dag har Kristina Embäck (S) och jag varit på besök på etableringskurs för nyanlända här i Österåker. En mycket bra ver...