tisdag 25 augusti 2009

Hemmafrubidrag i Österåker kvarstår

Kommunfullmäktige i går i Österåker. Det blev sent, mycket diskussioner blev det, bland annat om vårdnadsbidraget. Vänsterpartiet föreslog att det införda vårdnadsbidraget i Österåkers kommun skulle skrotas,något som vi socialdemokrater också tidigare yrkat på så det var inte svårt att ge ett kraftfullt stöd för förslaget att ta bort bidraget. Pengarna skulle mycket bättre kunna ges till kvalitetshöjande insatser i förskolan, som att påbörja minskningen av barngrupperna. Det vore en mycket bättre prioritering av skattemedlen.

19 kvinnor utnyttjar bidraget och en man, vilket tydligt visar den snedfördelande effekten detta bidrag har mellan könen. Dessutom så hade merparten av dessa kvinnor redan innan befunnits sig hemma. Syftet från borgerliga politiker att vårdnadsbidraget skulle få föräldrar att ta sina barn från förskolan är en effekt som helt uteblivit. Helt krasst så har vårdnadsbidraget i Österåker blivit ett lönebidrag för hemmafruar.

Ur diskussionen framkom vilken fullkomlig och total inkompetens det finns bland borgerliga ledamöter i Österåker om just jämställdhet. Sanningen är snarare att få borgerliga män i den församlingen skulle ha så mycket emot om kvinnorna i samhället intog hemmets lugna vrå istället för att yrkesarbeta. Längtan tillbaka minst 50 år i tiden är hos dem uppenbarligen stor.

Tyvärr gick det inte att få bort vårdnadsbidraget. Enstaka folkpartister avstod från att rösta hellre än att se till att få bort detta ojämlika och gammelmodiga stöd. Ska vi få en ändring till stånd i synsättet på män och kvinnor i Österåker krävs ökat stöd av väljarna för en sådan förändring. Kan bara konstatera att hur och vad man väljer på gör skillnad!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med dig. Ska själv ansöka vårdnadsbidraget för jag vill inte ha mitt barn på förskolan vid 1,5 års åldern. Utan vårdnadsbidraget skulle jag inte ha råd och hon skulle få börja förskolan, vilket jag tycker är på tok för tidigt. Vårdnadsbidraget är jättebra, anledningen till att inte fler söker är för att det är lågt helt enkelt. Höj bidraget och effekterna blir bättre.

Anonym sa...

Jag tycker att man får många kvalitetshöjande inslag för 3000 x 20= 60 000 kronor i en kommun. (ironi) Detta är växelpengar i förskoleverksamheten, de skulle inte märkas.

Torgmöten på Storängstorget i Åkersberga

Gänget som stod å Storängstorget i Åkersberga i lördags, 2 juni. Det var mycket trevligt och tack för alla samtal från våra medborgare. S...