Fortsätt till huvudinnehåll

Kvar vid (m)akten till varje pris!

Uppfattade att regeringens företrädare, däribland Maud Olofson, i går i TV gjorde sken av att nu hade man så bra finanser att det fanns pengar att göra av med. Det var liksom svaret på frågan på varför ingenting gjorts förrän nu.


Håller med om att kommuner och landsting verkligen behöver påfyllnad av pengar för att klara sina viktiga uppdrag. Men tar mig friheten att tycka att det som behövs är mer av långsiktighet och stabilitet än en engångssatsning, även om det är bättre än ingenting.


Men jag ogillar i högsta grad det som jag nu ser sker och som inte riktigt framkommer tydligt nog i media, särskilt inte i TV-nyheterna. Regeringens företrädare tycks undvika att berätta att statskassan nu är tom - och till och med visar på allt ökade underskott. Redan för någon vecka sedan kom en larmrapport från Ekonomistyrningsverket (ESV) vars prognos pekade på att statsbudgetens underskott i år ser ut att hamna på 201 miljarder kronor, vilket är 40 miljarder sämre än prognosen från i våras.

I Aftonbladet idag börjar det granskas vart pengarna som regeringen nu spenderar görs med lånade pengar. Tidingen har beräknat underskotten till en skuld som motsvarar, om man delar dem på samtliga individer bebisar som gammelmormor på 113 000 per individ.

Nu framkommer att regeringen Reinfeldt är inte mer rädd om statens finanser än tidigare borgerliga regeringen som lämnat efter sig gigantiska underskott. Nu har Reinfeldt startat samma resa - men försöker i media ge en helt annan bild.
Läs mer:
Aftonbladet

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…