tisdag 8 september 2009

Kvar vid (m)akten till varje pris!

Uppfattade att regeringens företrädare, däribland Maud Olofson, i går i TV gjorde sken av att nu hade man så bra finanser att det fanns pengar att göra av med. Det var liksom svaret på frågan på varför ingenting gjorts förrän nu.


Håller med om att kommuner och landsting verkligen behöver påfyllnad av pengar för att klara sina viktiga uppdrag. Men tar mig friheten att tycka att det som behövs är mer av långsiktighet och stabilitet än en engångssatsning, även om det är bättre än ingenting.


Men jag ogillar i högsta grad det som jag nu ser sker och som inte riktigt framkommer tydligt nog i media, särskilt inte i TV-nyheterna. Regeringens företrädare tycks undvika att berätta att statskassan nu är tom - och till och med visar på allt ökade underskott. Redan för någon vecka sedan kom en larmrapport från Ekonomistyrningsverket (ESV) vars prognos pekade på att statsbudgetens underskott i år ser ut att hamna på 201 miljarder kronor, vilket är 40 miljarder sämre än prognosen från i våras.

I Aftonbladet idag börjar det granskas vart pengarna som regeringen nu spenderar görs med lånade pengar. Tidingen har beräknat underskotten till en skuld som motsvarar, om man delar dem på samtliga individer bebisar som gammelmormor på 113 000 per individ.

Nu framkommer att regeringen Reinfeldt är inte mer rädd om statens finanser än tidigare borgerliga regeringen som lämnat efter sig gigantiska underskott. Nu har Reinfeldt startat samma resa - men försöker i media ge en helt annan bild.
Läs mer:
Aftonbladet

Inga kommentarer:

Det blev inget prövningstillstånd!

Det är naturligtvis lockande att säga - vad var det vi sa. Och nu tillåter jag mig att göra det, för nu får man väl ändå betrakta allians...