tisdag 26 januari 2010

Nymoderat jämställdhet klingar falskt


Nu går det undan på moderata kansliet. Det ena utspelet efter det andra slängs bokstavling ut. Frågan är efter Schlingmans utspel om ny moderat jämställdhetspolitik, om moderaterna själva, och deras företrädare och medlemmar längre händer med i högerkurvorna.

Roade mig med att gå in på moderaternas webbsida och sökte på kvotering. Där står fortfarande att moderaterna är MOT kvotering, trots att Schlingman härom dagen påstod att moderaterna nu gjort en omsvängning och är FÖR en kvotering och kan tänka sig införa kvotering i bolagsstyrelser 2014. Det kan man kalla för en riktig U-sväng!

Efter att regeringen Reinfelt under sin regeringstid snarare har motarbetat jämställdheten, så är det intressant att läsa Hillevi Engström moderaternas jämställdhetspolitiske talespersons så kloka ord om de underliggande strukturer som gör samhället ojämställt. Det visar att det trots allt finns några moderater som ser grundproblemet.

I Dagens Brännpunkt, Svd granskar Claes Borgström, socialdemokraternas jämställdhetspolitiske talseperson, och tidigare Jämo moderaternas senaste utspel om jämställdhet. Moderaterna missar målet - kan verkligen hålla med. Under hela Reifeldts regeringsperiod så har inte jämställdhetspolitiken hållt samman. Beslut har fattats som varit direkt motverkande och snarare ökat obalansen mellan kvinnor och män, skattesänkningarna som till största del gynnat män, vårdnadsbidraget, minskat kravet på lönekartläggningar, etc, etc.

Har också noterat hur tyst det är från landets jämställdhetsminister. Hon är efter Schlingmans utspel helt bortdribblad , rent av akterseglad. Och det är kanske inte så konstigt, då hon redan från dag ett gjorde klart att hon inte är feminist och heller inte ser några bakomliggande strukturer som förklarar obalansen mellan män och kvinnor, utan för henne räcker det med att vara liberal.

Folkpartiet har alltid varit det borgerliga parti som jämte socialdemokraterna drivit och engagerat sig i jämställdhetsfrågorna, behöver väl bara nämna Bengt Westerberg som kommer alla ihåg. Det utspel som nu Schlingman och moderaterna nu gör - borde därför ha varit folkpartiets kan jag tycka.

LÄs fler kommentarer
In your face

Inga kommentarer: