Fortsätt till huvudinnehåll

Nymoderat jämställdhet klingar falskt


Nu går det undan på moderata kansliet. Det ena utspelet efter det andra slängs bokstavling ut. Frågan är efter Schlingmans utspel om ny moderat jämställdhetspolitik, om moderaterna själva, och deras företrädare och medlemmar längre händer med i högerkurvorna.

Roade mig med att gå in på moderaternas webbsida och sökte på kvotering. Där står fortfarande att moderaterna är MOT kvotering, trots att Schlingman härom dagen påstod att moderaterna nu gjort en omsvängning och är FÖR en kvotering och kan tänka sig införa kvotering i bolagsstyrelser 2014. Det kan man kalla för en riktig U-sväng!

Efter att regeringen Reinfelt under sin regeringstid snarare har motarbetat jämställdheten, så är det intressant att läsa Hillevi Engström moderaternas jämställdhetspolitiske talespersons så kloka ord om de underliggande strukturer som gör samhället ojämställt. Det visar att det trots allt finns några moderater som ser grundproblemet.

I Dagens Brännpunkt, Svd granskar Claes Borgström, socialdemokraternas jämställdhetspolitiske talseperson, och tidigare Jämo moderaternas senaste utspel om jämställdhet. Moderaterna missar målet - kan verkligen hålla med. Under hela Reifeldts regeringsperiod så har inte jämställdhetspolitiken hållt samman. Beslut har fattats som varit direkt motverkande och snarare ökat obalansen mellan kvinnor och män, skattesänkningarna som till största del gynnat män, vårdnadsbidraget, minskat kravet på lönekartläggningar, etc, etc.

Har också noterat hur tyst det är från landets jämställdhetsminister. Hon är efter Schlingmans utspel helt bortdribblad , rent av akterseglad. Och det är kanske inte så konstigt, då hon redan från dag ett gjorde klart att hon inte är feminist och heller inte ser några bakomliggande strukturer som förklarar obalansen mellan män och kvinnor, utan för henne räcker det med att vara liberal.

Folkpartiet har alltid varit det borgerliga parti som jämte socialdemokraterna drivit och engagerat sig i jämställdhetsfrågorna, behöver väl bara nämna Bengt Westerberg som kommer alla ihåg. Det utspel som nu Schlingman och moderaterna nu gör - borde därför ha varit folkpartiets kan jag tycka.

LÄs fler kommentarer
In your face

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…