onsdag 8 september 2010

Ankis blogg:Långtidsarbetslösheten i Österåker ökar

I Österåker så har arbetslösheten de senaste månaderna ökat mer än i övriga länet vilket är oroväckande. Vad som dock är ännu mer oroande är den markanta ökning som sker av långtidsarbetslösa i kommunen. Tittar vi tillbaka ett år så har antalet långtidsarbetslösa ökat med hela 151 procent. För att ge dessa personer en ingång på arbetsmarknaden så krävs det aktiva insatser och en arbetsmarknadspolitik som ger dessa personer nya chanser och möjligheter. Vi socialdemokrater har försökt få fart på övriga partier i Österåker, men intrycket är att man är nöjd med tillvaron som det är.
Här tillsammans med Maryam Yazdanfar som är en av våra (s) riksdagsledamöter som kämpar mot ungdomsarbetslösheten

Därför vill jag påstå att den borgerliga politiken försätter chanser för våra unga. Österåker har haft en ökning av ungdomsarbetslösheten på 59 procent det senaste året och i dag så är närmare 150 unga arbetslösa i vår kommun. Det kräv ett engagemang från våra politiker i kommunen så att gemensamma insatser görs för att skapa möjligheter och chanser för dessa personer. Det är helt oacceptabelt att av de 657 personer som inte befinner sig i några arbetsmarknadsinsatser i kommunen så är 254 av dessa långtidsarbetslösa.

Att tro att fyra år till med samma borgerliga politik i kommunen och samma passiva regering skulle lösa arbetslösheten som bara blivit värre sedan de fick makten förstår nog de allra flesta. Visst finns ett antal ljusglimtar på arbetsmarknaden men det är ett faktum att 488 000 personer i dag saknar arbete i det borgerligt styrda Sverige kan inte ses som något annat än ett misslyckande.

Frågan är inte oviktigt. Fler jobb betyder bättre ekonomi och möjligheter att höja kvaliteten i vår gemensamma välfärd. Varje barn ska ha rätt till en bra start i livet. Därför måste kvaliteten i förskola och skola samt äldreomsorg höjas . När det gäller ungdomsarbetslösheten så finns står risk för att dessa unga tappar både självkänsla och tilltro till samhället och det får bara inte ske.

Ann-Christin Furustrand (s)
Kommunalrådskandidat

Inga kommentarer:

Det blev inget prövningstillstånd!

Det är naturligtvis lockande att säga - vad var det vi sa. Och nu tillåter jag mig att göra det, för nu får man väl ändå betrakta allians...