Fortsätt till huvudinnehåll

Våld måste bekämpas - nolltollerans måste råda!

Lördagen var till en början en härlig dag, fint och varmt väder och massor med människor som var ute och gick och som hejade fram alla de hundratals som sprang denna dag. Österåkersmilen höll på en bra bit in på eftermiddagen och kvällen. Eftersom det var mycket varmt så kunde man se en och annan som till slut vinglade fram mot målet, gissningsvis hade inte alla druckit vatten i tillräcklig omfattning och flera kunde berätta att en del löpare hade svimmat av vid Ekbacken, ambulanser var ditkommenderade. Ljudet av ambulansens sirener hördes svagt.  Det var en härlig folklig dag.

Så helt plötsligt bryts idyllen, vid 18-tiden av ljudet av polisbilarnas sirener och ambulanser. Ett skottdrama har utspelat sig, enligt vad som framkom i media, utfört av två män på moped/motorcykel och tre unga män skjutna varav en avled på plats. Omskakande minst sagt. Spekulationerna om varför detta har hänt är naturligtvis igång. Själv hoppas jag att polisen snarast möjligt griper de skyldiga till detta dåd och får fram hur och varför detta drama utspelat sig. Det hela är tragiskt. Det handlar om fem unga män vars liv tagit en mycket dålig vändning. En ung man har dött, ytterligare en man är svårt skadad och den tredje lindrigt skadad, därtill har nu två unga män blivit mördare. Det är fem unga mäns liv som borde ha kretsat kring framtiden - men som denna lördag kväll tog en helt annan vändning. Hos mig hopar sig frågorna. Vad är det som gör att unga män, som de två som åkte på moped och sköt, gick vida över gränsen ? Jag vill se nolltolerenas mot allt våld. Det skall inte heller vara möjligt att få tag i vapen - vad kan göras åt det? Har polisen tillräckligt med resurser ?
Sist men inte minst. Det är enkelt att dra förhastade slutsatser och dra alla unga över en kam, låt oss inte göra det. Det flesta ungdomar är vanliga hyggliga killar och tjejer. Vad vi vuxna kan göra är att bry oss om våra egna ungdomar, men också om andras, finnas till och se och lyssna och reagera när det behövs.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…