måndag 13 juni 2011

Våld måste bekämpas - nolltollerans måste råda!

Lördagen var till en början en härlig dag, fint och varmt väder och massor med människor som var ute och gick och som hejade fram alla de hundratals som sprang denna dag. Österåkersmilen höll på en bra bit in på eftermiddagen och kvällen. Eftersom det var mycket varmt så kunde man se en och annan som till slut vinglade fram mot målet, gissningsvis hade inte alla druckit vatten i tillräcklig omfattning och flera kunde berätta att en del löpare hade svimmat av vid Ekbacken, ambulanser var ditkommenderade. Ljudet av ambulansens sirener hördes svagt.  Det var en härlig folklig dag.

Så helt plötsligt bryts idyllen, vid 18-tiden av ljudet av polisbilarnas sirener och ambulanser. Ett skottdrama har utspelat sig, enligt vad som framkom i media, utfört av två män på moped/motorcykel och tre unga män skjutna varav en avled på plats. Omskakande minst sagt. Spekulationerna om varför detta har hänt är naturligtvis igång. Själv hoppas jag att polisen snarast möjligt griper de skyldiga till detta dåd och får fram hur och varför detta drama utspelat sig. Det hela är tragiskt. Det handlar om fem unga män vars liv tagit en mycket dålig vändning. En ung man har dött, ytterligare en man är svårt skadad och den tredje lindrigt skadad, därtill har nu två unga män blivit mördare. Det är fem unga mäns liv som borde ha kretsat kring framtiden - men som denna lördag kväll tog en helt annan vändning. Hos mig hopar sig frågorna. Vad är det som gör att unga män, som de två som åkte på moped och sköt, gick vida över gränsen ? Jag vill se nolltolerenas mot allt våld. Det skall inte heller vara möjligt att få tag i vapen - vad kan göras åt det? Har polisen tillräckligt med resurser ?
Sist men inte minst. Det är enkelt att dra förhastade slutsatser och dra alla unga över en kam, låt oss inte göra det. Det flesta ungdomar är vanliga hyggliga killar och tjejer. Vad vi vuxna kan göra är att bry oss om våra egna ungdomar, men också om andras, finnas till och se och lyssna och reagera när det behövs.

Inga kommentarer: