tisdag 22 maj 2007

Sjuk sjukvård som i USA, nej tack !

Foto: www.fotoakuten.se
Michael Moore ger sig ut i debatten igen. Med filmen Sicko går han till angrepp mot amerikanska sjukvårdssystemet, där ett privatiserande av sjukvården lett till orättvisor och misär för bla USA:s 50 miljoner oförsäkrade invånare. Jag tror det är ganska bra för oss här hemma i Svedala att gå och se filmen. Just därför att regeringen Reinfeldt just nu håller på att amerikanisera sjukvården, det vill säga att dels låta privata intressen driva sjukvården och dels att övergå till ett system med sjukförsäkringar, gärna kopplat till förmån på jobbet. Den utvecklingen har redan börjat här, den här typen av försäkringar ökar enormt. Men som precis allt annat i den genomkommersiella USA så går det att leva gott där så länge du håller dig frisk och jobbar dygnet runt. För alla dem som tillexempel inte försäkringsbolag vill teckna försäkring, som typ diabetiker, för tidigt födda etc , eller inte har en stor fet lön, för alla dem är inte sjukvård en självklarhet. Jag vill utveckla det svenska sjukvårdssystemet som vi har, jag vill inte att vi skall göra om de misstag som USA gjort – privatisera, dvs kapitalisera sjukvården. Sjukvård skall ses som en rättighet – inte en löneförmån! Lägg namnet Sicko på minnet , se filmen, det tänker jag göra!

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker inte att du ska prata om saker du inte förstår dig på. eller du kanske bara har missat poängen? för det första är den där filmen helt galet vinklad, och för det andra så vill inte moderaterna privatisera sjukvården helt, utan bara så att man vinner på det. förstår du inte själv hur mycket bättre det skulle bli att i stället för bara statligt ägd sjukvård med långa vänteköer och lågavlönad sjukvårdspersonal så skulle man kunna kompromissa det med ett antal privatägda sjukhus. i sådana fall skulle det leda till att människor som har mer pengar, har råd att köpa sin behandling. såklart så leder ju detta till att det blir färre som går till den statliga sjukvården, och det blir inte lika långa köer och det blir inte heller lika stressigt för sjukvårdarna. i stället för att tvinga de med lite mer pengar betala dyra skatter så kan man väl låta de betala för sin egna sjukvård? då känner de ju själva att de vinner något på att betala de pengar som egentligen också skulle ha gått till sjukvård men på ett mer orättvist sätt. alla vinner på att privatisera.
jag vill självklart inte att vårt sjukvårdssystem ska bli som usa's, och självklart så ska sjukvård vara en rättighet. men det känns lite som att de som påstår att de är helt emot att privatisera inte har läst på riktigt allting, utan bara tror att det till något orättvist. tänk om.

//morotskaka@hotmail.com

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till anonym. Läs ditt eget inlägg igen så ser du förhoppningsvis så inkonsekvent ditt resonemang är. Skall vi ha ett samhälle där sjukvård är en rättighet oavsett storleken på din plånbok, då kan inte sjukvården bygga på privat vård. Jag vill inte se en sjukvård i Sverige där sjuka barn, vuxna nekas den vård de behöver för att de inte har råd, eller inte har en försäkring. Den sjukvård som nu börjar utvecklas går just mot en sådan negativ utveckling och det är moderaterna som driver den. Det har redan varit reportage i tidningarna om barn som inte fått vård på det nya privata barnsjukhuset i Stockholm. Den sjuka vård som finns i USA och som demokraterna med Obama i spetsen vill förändra och komma bort ifrån – den håller på att införas i vårt land, det känns absurt. Du behöver inte oroa dig för att jag inte har förstått, eller inte läst på, följer den politiska utvecklingen tämligen väl och är öppen med mina åsikter. I all vänlighet så vill jag uppmuntra dig att inte gömma dig bakom att vara anonym – du är välkommen med inlägg men stå för dem skulle uppskattas.Vänliga hälsningar

Alla nyanlända borde gå på etableringskurs på hemmaplan

I dag har Kristina Embäck (S) och jag varit på besök på etableringskurs för nyanlända här i Österåker. En mycket bra ver...