fredag 3 augusti 2007

Exemplen från religösa friskolor allt mer absurda


Foto: http://www.fotoakuten.se/
Inte ens hur kattungar kommer till kan muslimsk friskola berätta för elverna !
Debatten om religiösa friskolor går i går vidare , i Aftoblandet idag, och i Aktuellt häromdagen. Där framkom att en rektor vid en religiös gymnasiefriskola menade att bibeln ser homosexualitet som synd och att aborter är fel. När en rektor säger detta, kan man vara tämligen säker på att denna åsikt präglar hela skolan och är något som överförs till eleverna. Det är upprörande och borde inte få förekomma!

Reportaget i Aktuell fortsätter med att visa ett inslag där en företrädare för den religiösa sekten Plymouthbröderna i klartext säger att det i bibeln finns en rangordning av skapelsen, det vill säga att män står högre i rang än kvinnor. Samma sak här, självklart kommer deras skola att präglas av denna åsikt. Hur i all världen kan Skolverket ge tillstånd till något sådant!

Därefter påvisar Aktuellt att samma likanande resonemang sker i muslimska skolor och ger exempel på en sådan företrädare som säger att hur barn blir till är omöjligt att berätta, det går inte ens att berätta för eleverna hur kattungar blir till. Då även växtriket består av två kön , så får eleverna inte veta något om det heller. Jag tror knappast detta är sant att något sådant tillåts ske i Sverige år 2007.

Nalin Pekgul, s-kvinnors ordförande som länge tagit strid mot religiösa friskolor får nu rätt, att dessa skolor delar upp barnen, isolerar dem, och att det är själva poängen, att inte ge eleverna en allsidig utbildning, att det är därför som religiösa sekter vill starta friskolor. Nalins agerande är viktigt och bra, men jag undrar ännu mer hur Skolverket kan ha gett dem tillstånd. Verkets agerande synes alltmer naivt.

Inga kommentarer:

Alla nyanlända borde gå på etableringskurs på hemmaplan

I dag har Kristina Embäck (S) och jag varit på besök på etableringskurs för nyanlända här i Österåker. En mycket bra ver...