Fortsätt till huvudinnehåll

Trend att bygga på höjden

Foto: www.fotoakuten.se

Turning Torso är en spännande byggnad, hög och vriden i en intressant konstruktion. När man läser artikeln i dagens Aftonblad om att stan skjuter i höjden med allt fler höga hus, så verkar det som om att det nu går en trend att bygga på höjden.

Exempel ges : Vid Sjövikskajen i Årstadal har fyra bostadshus på 18 våningar vardera beviljats bygglov. två bostadshus på 18 våningar vardera byggas.
Kungsholmen På nordvästra Kungsholmen, längst ner på Lindhagensgatan, byggs ett bostadshus på 22 våningar. I Kista planeras två höghus på 30 respektive 16 våningar i varsin ände av Kista Galleria. Inom några dagar ska även en 41 våningar hög hotellbyggnad i Kistagången tas upp i stadsbyggnadsnämnden. Allt fler stadsdelar och städer verkar följa efter.

Nu har jag förstått att också dessa tankar finns utanför innerstaden. I min kommun Österåker har jag hört talas om att det finns önskemål om att också i centralorten Åkersberga bygga på höjden, det är den gamla konsumbutiken som man tänkt sig bygga vidare på, detta för att få en"utstickande profil". Själv tycker jag att detta inte passar i vårt Åkersberga, som är en förort i Roslagen. Åkersberga tycker jag skall skapa sin egen profil efter sin egen särart, det vill säga bygga vidare på en gemytlig skärgårdsprofil. Varför skall vi apa efter alla andra städer som hakar på trenden att bygger på höjden. Nej, alla städer behöver inte se lika dana ut , eller hur ?

Kommentarer

Jag älskar höga hus, men jag tycker faktiskt att du har rätt. I små orter finns det väldigt sällan någon riktig poäng med att bygga riktigt högt. Situationen är ju en annan i stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö som ju är just storstäder och där det finns markbrist.

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…