måndag 29 oktober 2007

Trend att bygga på höjden

Foto: www.fotoakuten.se

Turning Torso är en spännande byggnad, hög och vriden i en intressant konstruktion. När man läser artikeln i dagens Aftonblad om att stan skjuter i höjden med allt fler höga hus, så verkar det som om att det nu går en trend att bygga på höjden.

Exempel ges : Vid Sjövikskajen i Årstadal har fyra bostadshus på 18 våningar vardera beviljats bygglov. två bostadshus på 18 våningar vardera byggas.
Kungsholmen På nordvästra Kungsholmen, längst ner på Lindhagensgatan, byggs ett bostadshus på 22 våningar. I Kista planeras två höghus på 30 respektive 16 våningar i varsin ände av Kista Galleria. Inom några dagar ska även en 41 våningar hög hotellbyggnad i Kistagången tas upp i stadsbyggnadsnämnden. Allt fler stadsdelar och städer verkar följa efter.

Nu har jag förstått att också dessa tankar finns utanför innerstaden. I min kommun Österåker har jag hört talas om att det finns önskemål om att också i centralorten Åkersberga bygga på höjden, det är den gamla konsumbutiken som man tänkt sig bygga vidare på, detta för att få en"utstickande profil". Själv tycker jag att detta inte passar i vårt Åkersberga, som är en förort i Roslagen. Åkersberga tycker jag skall skapa sin egen profil efter sin egen särart, det vill säga bygga vidare på en gemytlig skärgårdsprofil. Varför skall vi apa efter alla andra städer som hakar på trenden att bygger på höjden. Nej, alla städer behöver inte se lika dana ut , eller hur ?

1 kommentar:

Anders Gardebring sa...

Jag älskar höga hus, men jag tycker faktiskt att du har rätt. I små orter finns det väldigt sällan någon riktig poäng med att bygga riktigt högt. Situationen är ju en annan i stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö som ju är just storstäder och där det finns markbrist.