tisdag 22 januari 2008

Kommunerna få granska priva förskolor och skolor

Det som nu uppdagats i Stockholms stad där nu ytterligare två personer har gripits, misstänkta för att vara inblandade i en miljonsvindel mot förskolor i Stockholm, belyser problemet när kommunen som anlitar en privat förskola eller skola inte ges rätt fullt ut att kunna granska.

Jag tycker att det självklara är att om en privatverksamhet tar mot skattemedel för att driva en viss verksamhet åt en kommun, så skall kommunen ha rätt att granska verksamheten. Kommunen skall kunna granska verksamheten på alla sätt även genom anmälda besök.

Här borde kommunerna pröva att i upphandlingen, eller när beslut fattas om att anlita en viss privat näringsidkare, förskola eller skola så villkorar man om insyn, ställer inre den privata näringsidkare upp på det, ja då skall kommunen inte anlita en sådan entreprenör.

Att kommunen granskar verksamhetens innehållsmässiga kvalitet som att ekonomin sköts är fullständigt självklart speciellt när kommunens ytterst är ansvarig för de skattemedel som betalas ut och för den verksamhet som små barn eller elever går i.
Här måste tillstånd en ändring och det snart !

Inga kommentarer: