Fortsätt till huvudinnehåll

Upprörande att 112 inte funkade!

Foto: www.fotoakuten.se
Under julhelgen stannade jag och maken till för att handla en blomma i Plantagen affären vid Bergianska trädgården på väg till god vänner i Nacka. När vi väl inhandlat blomman och var på väg till bilen som stod på parkeringsplatsen faller en äldre kvinna handlöst i backen bakom oss.

Den äldre damen slår sig i huvudet, ett ögonbryn spräcks och blodet skvätter. Vi är ett par stycken som genast hjälper henne. Jag sitter med en pappersbit och trycker på såret så att det skall sluta blöda. Den gamla damen blir illamående och vi lägger henne på sidan. Hon har ont i ett ben och är allmän blek. Kvinnan är finsktalande och hennes dotter sitter bredvid och översätter. Min man ringer 112 får kontakt med en kvinna som lyssnar på vad som hänt som säger, ett ögonblick och lägger på luren !

Detta tror man inte är möjligt. Maken ringer 112 igen kommer denna gång fram till en av rösten att döma ung man. Maken försöker allt vad han kan beskriva var vi befinner oss, men lyckas inte nå fram med budskapen. Jag ber att få ta mobilen, även jag försöker ivrigt att tala om var vi är, nämner bland annat Bergianska trädgården, Roslagsbanan, Frescati och går till en vägskylt men då säger mannenSOS att vägen inte finns i hans navigator. Herregud hur svårt kunde detta vara, Bergianska vet väl varenda människa vad det ligger, vi är ju faktiskt bara 3 kilometer från Danderyds sjukhus säger jag med en allt högre och alltmer upprörd röst. Nu lägger jag på luren för jag kommer ingen vart.

Ringer snabbt upp 112 igen. Denna gång kommer jag fram till en kvinna, som säger att ambulans är på väg och att den går med rödljusen så fort den kan. Alldeles straxt hör jag syrenerna och ambulansen kommer. Det tog 20 minuter innan ambulansen kom. Hade denna gamla dam drabbats av tex en hjärtinfarkt så hade detta gått betydligt sämre.

Så här får det inte vara! Vi skall kunna lita på att när vi ringer 112, skall en ambulans komma så snabbt som möjligt! Resurser och organisation måste vara anspassat så att detta fungerar.
Allt annat är oacceptabelt!

Denna vår erfarenhet, som vi fick maken och jag gör oss, måste jag säga ganska så förfärade.
Här finns förbättringar att göra, definitivt.

Jag hoppas att den gamla damen fick god vård när hon väl kom fram och att allt till slut gick bra.
Vem du än är så har vi tänkt på dig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…