torsdag 24 januari 2008

Våga stå för kriminalisering av sexköp

Foto: www.fotoakuten.se

I dagens Brännpunkt visar debattörerna, en moderat och folkpartist att de går prostitutuionslobbyns intressen. Att det kommer från den borgerliga - alliansens sida av den politiska blocken är inte förvånande. Den konsvervativa kapitalistiska synen om att allt går att sälja slår här igenom och människors värde kommer till korta.

Dessa båda män argumenterar mot gällande sexköpslag och anser att alla i denna fråga borde lyssna mer på de prostituerade.

Jag delar inte deras uppfattning ! Varför ? Jo, för att detta är en fråga som berör alla, just för att det handlar om vilket samhälle vi vill leva i. Ett samhälle som ser vissa människors kroppar som fullt möjliga att utnyttja, visserligen mot betalning, är ett omänskligt och dåligt samhälle. Att sälja sin kropp är inte att sälja vilken produkt som helst, den som hävdar detta ser inte allvaret eller vidden i frågan. Därtill skall man komma ihåg hur nära kopplingarna är mellan sexhandeln och narkotika och vapenhandeln. Sedan finns det också de tjejer som varit sexslavar och råkat mycket illa ut, så visst lyssnas det på dom, med det var nog inte vad debattörerna menade!

Debattörerna hävdar att sexköpslagen inte funkar, det är nys, vid flertalet tillfällen i media har svensk polis uttryckt hur bra denna lag funkar och att den bidragit till att vi klarat oss så bra ifrån människohandel i Sverige , att utländska hallickar har det svårare i vårt land att agera.

Jag tror och hoppas att sittande regeringen inte är så dum att den försvagar gällande sexköpslag. Sexköp skall vara kriminellt i vårt land även fortsättningsvis och vi bör fortsätta kämpa för att andra länder följer efter. har länge förespråkat en prostitutionsfri zon i norden - det tycker jag vore väldigt bra, sedan hela Europa och världen i övrigt! Det är ett samhälle en värld att kämpa för !

20 kommentarer:

Reflektioner sa...

"..allting går att sälja..."

Jaha du. OCH vem är det som säljer??

Är det män som säljer sex? ELLER hemska tanke är det möjligen KVINNOR som AKTIVT bjuder ut sex??

Bortsett från sk trafficking så är den stora delen av prostitutionen frivillig. Det enda som skett är att verksamheten sker dolt via internet och på andra sätt. Vilket innebär att polisen inte ser det som tidigare skett och sker.

Den osymmetriska lagen är en skam för Sverige. Det säger också mycket om kvinnors sätt att oansvarigt bruka sin makt i riksdagen.

Prostitution har alltid förekommit, inom och utom äktenskapet. Det kommer att förbli så oavsett vad hycklande feminister som du tycker.

Är det möjligen konkurrensen du är rädd för?

Om du spökar alltför mycket hemma så kan din man lätt få det han vill på annant håll? Du förlorar kontrollen över din man?

De flesta kvinnor gör det för att det är ett lätt sätt att tjäna pengar.

Det enda raka är att tillåta bordeller. Då kan samhället ha kontroll på det som alltid funnits och kommer att finnas.

Blogge Bloggelito sa...

Det handlar om vilket vi vill ha är ett pseudoargument som lika gärna kan åberopas av artikelförfattarna.

Ett "omänskligt och dåligt samhälle" är när den enskilda individen är den socialistiska statens slav, när självbestämmande över den egna kroppen upphört att existera, när enskilda människors rätt att sluta personliga avtal har förverkats.

Man säljer inte en kropp utan en tjänst. Är detta väldigt svårt att fatta, eller är det socialistisk slagordsretorik du tror är effektiv?

"Kopplingarna mellan sexhandeln och narkotika och vapenhandeln" blir självfallet större ju mer prostitutionen trängs undan. Det är ett elementärt samband, som styrks av vilken rapport om prostitution som helst.

"Tjejer som varit sexslavar " finns, liksom killar som har varit andra "slavar" (kontraktsbundet illegalt arbete). Trafficking sker till 75% för helt andra ändamål än sex, men jag tvivlar på att du för den skull vill stänga ner hela restaurangbranschen eller byggbranschen? Hur är det med konsekvensen?

Att sexköpslagen skulle ha "bidragit till att vi klarat oss så bra ifrån människohandel" motsägs av socialstyrelsen i dess rapport om prostitutionen, liksom av all annan forskning.

"Utländska hallickar" har blivit många fler sedan sexköpslagens införande, vilket är en indikator på ökad kontraktsprostitution från öst. Hallickar är nämligen inte ett normalt inslag i svensk prostitution, men de ser förstås sin chans när verksamheten trängs under jord och ingen kan skilja den ena från den andra.

Du kan förstås fortsätta kämpa för en "prostitutionsfri zon i norden". Det enda resultatet av det är att sexsäljarna skadas, att kopplingen till brottssyndikat ökar samt att den illegala sexhandeln fortsätter öka. Prostitutionen kommer dock inte att minska.

Själv ska jag kämpa för att sådana idioter som du inte längre ska ha något att säga till om, ty din fruktansvärda människosyn bidrar till att skada verkliga människor av kött och blod för ett meningslöst försök att uppnå ett ideologiskt ideal som inte har möjlighet att realiseras. Du har ingen som helst rätt att göra dig till tolk för sexarbetarna.

Ann-Christine Furustrand sa...

Till "reflektioner sa" .
Att generellt påstå att prostitution är frivillig det håller jag inte med om, det finns många kvinnor som i media genom åren haft en helt annan historia att berätta, om slavhandel, förtryck och om hallickar som utnyttjar dom. Jag tycker att alla försök till skönmåling av prostitution är hyckleri.

Vill också tillägga att det finns en hel del män som reagerar mot den bild av män som förespråkare till prostitution ofta framför. En positiv syn på kriminalisering av sexhandel finns faktiskt både bland kvinnor och män. Att se till att hålla sexköpen kriminaliserad gynnar både män och kvinnor - dvs hela samhället!

De kvinnor, och vill jag poängtera män som sitter i riksdagen och drivit fågan om sexköpslagen är hjältar. Att de skulle som du säger ha oansvarligt missbrukat sin makt i riksdagen är felaktigt -de har gjort precis det som allt riksdagsarbete går ut på,drivit samhällsföräningar som de och sitt parti trot på -det är så demorkatin fungerar.

Att tillåta bordeller är att helt släppa kontrollen - så jag håller inte med dig.

Ann-Christine Furustrand sa...

Till BloggeBloggelito. Har all respektför din, i min mening konservativa, dvs stelbenta, åsikt om prostitution. Tillåter mig som du förstår att ta mig samma rätt som du att uttrycka min åsikt, som fundamentalt skiljer sig från din. Att kalla någon idiot bara för att någon har en annan åsikt är barnsligt och omoget och får stå för dig. Men det kanske blir så när man bloggar under synonym.

Du pratar om människosyn - det är bra för det gör jag också och det är just vad frågan om prostitution
grudar sig på. Hyllar man kapitalismen finns förstår jag inga gränser för vad som kan säljas. Som socialdemokrat vågar jag sätta gränser för människovärdet och mänskliga rättigheter. Allt är inte och ska vara till salu ? Så tycker jag - det får du stå ut med!

Anonym sa...

Varför är det inte föbjudet att sälja sex? Är det inte lite konstigt att bara förbjuda köp men inte försäljning? På vilket sätt gagnas kvinnor och flickor av detta? Skulle idén hålla för t ex systembolaget? Det är okej att sälja sprit men förbjudet att köpa! Jag vet att det är gammal socialdemokratiskt politik att göra på detta sätt, man gjorde ju så med bottenfärgerna bl a. Följden blev ju att folk använde förbjudna bottenfärger i alla fall och att de fanns till försäljning under disk i alla fall. Vilket är det egentliga skälet till att inte förbjuda försäljning av sexuella tjänster? Är det EU som ställer hinder i vägen då det ju i vissa länder är tillåtet?

C. L. K. Aqurette sa...

Du kräver allt respekt för din åsikt som går ut på att inte respektera andra? Det är som att kräva respekt för åsikten att somliga inte ska få ha åsikter.

projO sa...

Ang. svaret till Bloggelito: Så när du inte kan besvara något sakpåstående som Blogge ger är det enda du kan säga att "Jag har rätt till min åsikt!".

Givetvis har du rätt till din åsikt, men hur intellektuellt hederligt är det att envist hävda en ståndpunkt när det visat sig gång på gång att metoden inte uppnår de resultat man är ute efter?

Är det verkligen omtanke om de utsatta det rör sig om då? Jag är ytterst tveksam.

Du vill ha ett samhälle där staten bestämmer vad folk får göra med sina egna kroppar, där sex inte är okej att sälja eller köpa. Vill du konsekvent förbjuda kommersiell pornografi också då? Enda skillnaden är ju kameran.

Anonym sa...

Stå på dig Ann-Christine! Jag är visserligen inte socialdemokrat men tycker ändå inte att man inte ska kunna köpa allt för pengar dvs trots att jag röstar höger. Dessutom angående BloggeBloggelito har han flera gånger haft problem med att föra ett vuxet samtal så ta det inte personligt alls..
Jag håller med dig om att prostitution inte bygger på frivillighet.. och vill också passa på att belysa all den dubbelmoral som finns i denna diskussion.. så länge det inte är någon kvinna man älskar och respekterar är det helt ok att köpa sex av kvinnor..Tack för ordet.

Anonym sa...

Till reflektioner: Jag hoppas verkligen för din skull att du inte behöver betala för sex för att få det. Det bådari sådana fall inte gott för hur du beter dig bland människor. Ingen kvinna har någonsin velat ha betalt av mig. Inte ens de få gånger jag har varit otrogen har de någonsin krävt betalt av mig eller något annat för den delen i gengäld. Det vill säga de har haft sex med mig frivilligt. Jag är dessutom säker på att jag skulle förolämpa kvinnan i fråga om jag ens nämnde ordet pengar. För övrigt, för din kännedom, ser jag inte ut som Brad Pitt eller har någon flott lägenhet på Strandvägen.

Anonym sa...

Jättebra blogg! Så klart vi ska försvara sexköpslagen. Problemet är att det finns såna människor som Blogge Bloggelito. Eller, egentligen, HAN är inte problemet för han är tok-liberal. Men de flesta som är för prostitution är det inte. De har världens mossigaste kvinno-uppfattning.

Och när det gäller skador: det är ju knappast argisnta moral-tanter som jag (och du) som spöar horor, utan just alla de där som är så pigga på att "leeeegaliseeeera".

Och du har naturligtvis rätt i att ALLA kvinnor drabbas av ett "liberalt" samhälle. Själv var jag på konferens i Amsterdam i somras och det var mycket obehagligt att gå på själv på stan, eftersom folk tog mig för en "red-light-girl". I de "fria" samhällena begränsas vanliga kvinnors sexualitet helt enkelt.

Lev väl!
/Lotta

Blogge Bloggelito sa...

Det går alldeles utmärkt att kalla någon för idiot på grund av åsiktsskillnad. Antag exempelvis att du anser att jorden är platt – då är du en idiot som ignorerar den mängd bevis som finns om motsatsen.

Något liknande gäller åsikter om prostitution. Exempelvis säger du att du vill ”sätta gränser för människovärdet och mänskliga rättigheter” – för mig är dessa storheter gränslösa och absoluta och kan inte kompromissas bort. Och den som tycker annorlunda är i detta triviala fall, faktiskt, en fullblodsidiot, en galen maktmänniska som av någon anledning tror sig kunna bestämma över en annan människas rätt att verka med sin egen kropp.

Det är den paternaliserande människosynen som är den vidrigaste av dem alla, tanken att du tror dig veta bättre än den enskilda personen vad som är bäst för denne, din tanke att du tror dig ha något slags rätt att ställa livet till rätta för andra (baserat på dina högst personliga åsikter om vad som är det rätta sättet att leva).

Du är ta mig fan inte ett dugg bättre än dina hitlereska föregångare i makarna Myrdal med flera, personer som ansett sig utvalda att diktera hur andra ska leva för att bäst tjäna ”samhället”, ”rasen” eller vad det nu vara må.

Att du sedan inte begriper att det som du inte tycker ska vara till salu ändå kommer att vara det, alldeles oavsett vad du tar dig för, fullbordar beviset för att du är en idiot. Din lösning ser väldigt fin ut på papperet men i verkligheten ställer den till med så mycket mer skada än andra alternativ.

För övrigt bloggar jag varken synonymt eller anonymt, men däremot använder jag ett ”artistnamn” (eller pseudonym om du så vill).

Ann-Christine Furustrand sa...

Till anonym. Du tycker att det är konstigt att det inte är förbjudet att sälja sex. När sexköpslagen infördes så valde riksdagen att kriminalisera sexköparna och inte belasta de prostituerade. jag kan förstå deras tanke, men håller med dig att det vore mer logiskt att det var kriminellt både att köpa och sälja.

Ann-Christine Furustrand sa...

Till C.I.K aqurette. Jag har stor repsekt för andra människors åsikt, och jag tar mig friheten att kräva samma rätt tillbaka av andra. Att debattera innebär att man bryter åsikter mot varandra.
Tycker det är viktigt att skilja på sak och person. Att tycka att någons åsikter är idiotiska är en sak, tycker man personen är en idiot, då för man inte längre en ömsesidig och respektfull diskussion. Tyvärr ser inte alla denna skillnaden i detta, här har skolan en viktig uppgift att lära ut.

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till Projo. För det första så det Bloggelito för fram är hans/hennes egna åsikter, har inte uppfattat att det bygger på någon saklig grund. Diskussionen om en människas frihet och om det finns gränser för den är oerhört intressant.
jag har följt och följer debatten och de fakta som kommer fram vad gäller sexköp och människohandel, min övertygelse om sexhandel inte är människovärdigt har allt sedan dess stärkts. Sexköpslagen är just nu, och har varit utsatt för attacker från prostitutionslobbyn i omgångar och argumentation är den samma, ex att sexköpslagen inte har haft effekt. Det har den och det är just därför som den ifrågasätts av dem som vill öppna upp för öppen prostitution. Sedan vill jag kommentera det du säger om att staten bestämmer, ja i Sverige som i många andra länder stiftas lagar, de som äger rätt till att stifta lagar är staten, dvs de folkvalda som vi i demokratiska val har gett vårt förtroende. Det tycker jag är en bra ordning. Alternativet är att släppa allt fritt, vilket innebär total anarki, tycker du det vore bättre?

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till anonym som skrev stå på dig Ann-Christine.Tack för de vänliga orden de värmer gott.

Ann-Christine Furustrand sa...

Till Lotta. Tack för att du gillar bloggen! Frågan om prostitution är väldigt intressant för det kryper ner till människors grundvärdering, dvs sättet att se på sig själv och på andra. Precis som du har jag varit i Amsterdam det var länge sedan men jag har samma minnesbild som du. Det är klart att ett samhälle som öppnar upp för att det är okej att köpa sex förändrar i grunden sitt beteende också gentemot kvinnor, de blir mer som vandrande potentiella köpobjekt. Så visst handlar det om vilket typ av samhälle vi vill leva i. Vem tusan vill bli objektifierad ? Vad är det för frihet i det? Och vems frihet handlar det om? Visst är det ett intressant debattämne och det väcker känslor.

Ann-Christine Furustrand sa...

Till Blogge Bloggelito, vem du nu än är, så är det skillnad på att tycka att någons argument är idiotiska, men att skriva att någon är en idiot då saknar man respekt för andra människors rätt till sin åsikt. Hur du väljer att bete dig är ditt ansvar. Men du kanske inte skall bli så förvånad när någon reagerar. Skillnaden mellan åsikt och person tycker jag man bör lära sig redan i skolan, och av sina föräldrar. Sedan ditt resonemang om bevis som jag ignorerar, du framför inga bevis, du lägger fram dina egna åsikter och när du gör det är dom intressanta att ta del av.

Ja, det finns definitivt gränser för människovärdet, den går när någon annans frihet sker på bekostnad av andra. Det är inte okej enligt min uppfattning att trampa på andra för att ständigt hävda sitt eget ego!

Ibland undrar jag var solidariteten i samhället tagit vägen – egoismen, sköt dig själv skit i andra är alltför utbredd. Vart tog omtanken vägen om andra människor ? Eller är det helt bortraderat in dina liberala drömmar?

Joel sa...

Varför måste just sexuella tjänster ses som någonting speciellt? Varför kan det inte ses som vilken annan tjänst som helst, som inte har med sex att göra?
Synen på sex som någonting heligt som ej får utövas på vilket sätt man känner för, är något jag har svårt att förstå.

Ann-Christine Furustrand sa...

Till Joel. Sex är något naturligt och är en fantastisk kärleksförklaring mellan människor. Detta skall inte förväxlas med det vi på denna blogg diskuterar - sex som en handlesvara vilken som helst. Jag tillhör dom som anser att sex inte kan jämföras med att gå till frissan och bli klippt eller liknande. Ingen i vårt land skall behöva sälja sin kropp, att göra det är för mig en absurd tanke.

Veronika sa...

Hej!
Jag är en tjej som har ett förflutet inom sexindustrin, som modell, "eskort" m.m.
Jag blir glad när människor som du Ann-Christine inte låter sig lura sig av de där argumenten, att allt som inte är trafficking är frivilligt osv.
Det är nämligen FEL.
Man kanske börjar frivilligt men allt som händer sedan är inte frivilligt.