torsdag 15 maj 2008

Eländet i Oprah-programmen snart här, tacka (m) för det!

Läser i dagens Aftonblad om moderaternas och de borgerlgia partiernas förslag i Stockholms län om att ge alla sjukhusen möjlighet att ta emot patienter som har en privat sjukförsäkring. Enligt artikeln är det i princip redan klart att det ska bli så. Det är ett trendbrott vill jag påstå. Takten att nedmontera den solidariskt finansierade välfärden har därmed kraftfullt ökat.

När allt mer sjukvård finansieras genom försäkringar tornar ett nytt samhälle upp sig. Det är ett samhälle där den som är rik i pengar räknat garanteras sjukvård den dag det behövs. Den som inte råkar vara välbemedlad får sätta sin tillit till välgörenhet eller helt enkelt klara sig utan vård.

Har väl sett ett och annat pamerikqanskt program typ Operah och dr Phil etc, genom åren. Vad som där framkommer är ofta exempel på människor i USA som råkat illa ut för att de just inte haft något sjukförsäkring. Minns en kille som fanns med i TV-programmet från en telefon, han satt inne i fängelse . Hans brott var att ha gett sin bästa kompis sitt försäkringsbesked då kompisen drabbades av allvarlig cancer och inte var försäkrad. Kompisen överlevde och han blev dömd och satt i fängelse. Det ger perspektiv på hur försäkringsbaserad vård får för konsekvenser. När vi i Sverige har sett sådan program hemma i tv-soffan har vi kunna suckat och ända nöjt konstaterat att vi här hemma tack och lov inte har ett sådant otryggt system.
Tyvärr är den tiden snart förbi - såvida vi inte gör något åt det och det går - rösta bort moderaterna och alliansen i nästa val.

Inga kommentarer: