Fortsätt till huvudinnehåll

Eländet i Oprah-programmen snart här, tacka (m) för det!

Läser i dagens Aftonblad om moderaternas och de borgerlgia partiernas förslag i Stockholms län om att ge alla sjukhusen möjlighet att ta emot patienter som har en privat sjukförsäkring. Enligt artikeln är det i princip redan klart att det ska bli så. Det är ett trendbrott vill jag påstå. Takten att nedmontera den solidariskt finansierade välfärden har därmed kraftfullt ökat.

När allt mer sjukvård finansieras genom försäkringar tornar ett nytt samhälle upp sig. Det är ett samhälle där den som är rik i pengar räknat garanteras sjukvård den dag det behövs. Den som inte råkar vara välbemedlad får sätta sin tillit till välgörenhet eller helt enkelt klara sig utan vård.

Har väl sett ett och annat pamerikqanskt program typ Operah och dr Phil etc, genom åren. Vad som där framkommer är ofta exempel på människor i USA som råkat illa ut för att de just inte haft något sjukförsäkring. Minns en kille som fanns med i TV-programmet från en telefon, han satt inne i fängelse . Hans brott var att ha gett sin bästa kompis sitt försäkringsbesked då kompisen drabbades av allvarlig cancer och inte var försäkrad. Kompisen överlevde och han blev dömd och satt i fängelse. Det ger perspektiv på hur försäkringsbaserad vård får för konsekvenser. När vi i Sverige har sett sådan program hemma i tv-soffan har vi kunna suckat och ända nöjt konstaterat att vi här hemma tack och lov inte har ett sådant otryggt system.
Tyvärr är den tiden snart förbi - såvida vi inte gör något åt det och det går - rösta bort moderaterna och alliansen i nästa val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…