Fortsätt till huvudinnehåll

Millitante Björklund och krigspropagandist Bildt

Give peace a chanse !
Foto: http://www.fotoakuten.se/

Just nu håller Sveriges regeringen på med att hälsa USAs försvarsminister välkommen tillsammans med ledare från det krigsdrabbade, säg invaderade Irak och från närliggande grannländer. Fredrik Reinfelt i media pratar nu om fred, tonen är mjuk och lugn, nu gäller det att se ut som en statsman, sannolikt vill han inte bli påmind om de krigsälskande minstrar han har i sin regeringen.

Den politisk högern i Sverige lät helt annat år 2002 , alltså bara för sex år sedan. Då bokstavligt skrek Jan Björklund efter invasion och krig och att Sverige skulle vara med aktivt! ( DN 23/11, 2002). Hade Björklund fått råda hade också vårt land gått med i invasionen av Irak. Statsministern får hålla Björklund hårt i handen idag så att han förstår att nu gäller andra tider - högern i Sverige måste nu svänga om - fred är inne - krig är ute! Det som sas och hände för sex år sedan hoppas nog regeringen ingen ska komma ihåg.

Utrikesminister Carl Bildt tillhörde också han dem som öppet stödde kriget innan det började (International Herald Tribune 28/1 2003). Idag är hans ton sannolikt något mildare diplomatiskt uttryckt.

Sverige står som värd för ett möte där förhoppningen är att en dialog skall föras för fred i Irak. Jag tar det inte för otroligt att Sverige fått detta hedervärda uppdrag för att vår nation gjort sig känd för att ständigt hävda fred, ickevåld och dialog - och så tar en högerregering emot som har statsråd som inget hellre velat än att vara med i krig och utöva våld.

Reinfeldt håll Björklund hårt i handen och be Bildt hålla tyst om tiden som krigspropagandist, så skall det säkert gå bra några dagar.

Bra artikeln i ämnet, Svd Brännpunkt

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…