onsdag 28 maj 2008

Millitante Björklund och krigspropagandist Bildt

Give peace a chanse !
Foto: http://www.fotoakuten.se/

Just nu håller Sveriges regeringen på med att hälsa USAs försvarsminister välkommen tillsammans med ledare från det krigsdrabbade, säg invaderade Irak och från närliggande grannländer. Fredrik Reinfelt i media pratar nu om fred, tonen är mjuk och lugn, nu gäller det att se ut som en statsman, sannolikt vill han inte bli påmind om de krigsälskande minstrar han har i sin regeringen.

Den politisk högern i Sverige lät helt annat år 2002 , alltså bara för sex år sedan. Då bokstavligt skrek Jan Björklund efter invasion och krig och att Sverige skulle vara med aktivt! ( DN 23/11, 2002). Hade Björklund fått råda hade också vårt land gått med i invasionen av Irak. Statsministern får hålla Björklund hårt i handen idag så att han förstår att nu gäller andra tider - högern i Sverige måste nu svänga om - fred är inne - krig är ute! Det som sas och hände för sex år sedan hoppas nog regeringen ingen ska komma ihåg.

Utrikesminister Carl Bildt tillhörde också han dem som öppet stödde kriget innan det började (International Herald Tribune 28/1 2003). Idag är hans ton sannolikt något mildare diplomatiskt uttryckt.

Sverige står som värd för ett möte där förhoppningen är att en dialog skall föras för fred i Irak. Jag tar det inte för otroligt att Sverige fått detta hedervärda uppdrag för att vår nation gjort sig känd för att ständigt hävda fred, ickevåld och dialog - och så tar en högerregering emot som har statsråd som inget hellre velat än att vara med i krig och utöva våld.

Reinfeldt håll Björklund hårt i handen och be Bildt hålla tyst om tiden som krigspropagandist, så skall det säkert gå bra några dagar.

Bra artikeln i ämnet, Svd Brännpunkt

Inga kommentarer: