onsdag 15 oktober 2008

A-kassan och synen på arbetslösa Reinfeldts akilleshäl

Gårkvällens debatt var på det hela taget en bra debatt. Bra därför att de två huvudalternativen i svensk politik tydligt visade upp vad de stod för. Därmed blev skillnaderna påtagliga och det är i grunden bra.
En betydligt tuffare Mona Sahlin spände ögonen i Fredrik Reinfeldt och pressade honom om framförallt a-kassan. Jag skulle nog säga att a-kassan och den försämring som regeringen är skyldig till är en enormt stor fråga och en akilleshäl för sittande regering. När frågan debatteras lyser det igenom de rena fördomar som finns hos Fredrik Reinfelt och hans regering. Det handlar om en syn om att arbetslösa i grunden är lata.
Alla dem som nu är varslade och dem som råkat bli arbetslösa har alla skäl att bli förbannade på regeringens syn.
Mona Sahlin var bra i går kväll - hon kommer att bli en mycket bra statsminister - Sveriges första kvinnliga 2010. Det ser jag fram emot!

4 kommentarer:

Nils-Erik sa...

Håller inte med. Ingen av debatterna var bra. En teater. Politikerna verkade trivas. Då kan det inte vara bra. De ska inte trivas. Attityden i "Hardtalk" på BBC bör vara förebilden.

Flera mycket tunga frågor ignorerades till förmån för frågor om tex pappamånader, homoäktenskap och den mest pinsamma frågan av alla i Hedenmos debatt. Vem håller du på i amerikanska valet?

Snuttis sa...

Att endast ha höjd a-kassa som jobbpolitik är sossarnas akilleshäl.

Höjd a-kassa som bevisligen höjer arbetslösheten vilket leder till ännu mer höjda skatter och utslagning i samhället.

Vi har sett denna politik misslyckas totalt för inte så länge sedan...

Jag är dock FÖR 100% i a-kassa om vi tar bort LAS helt och hållet eller rev upp LAS och gjorde om den från grunden! Med en flexibel arbetsmarknad och plikt att söka jobb så har vi råd att betala 100% i a-kassa till våra arbetslösa.

Detta torde bli den borgerliga regeringens nästa stora reform...

Ann-Christine Furustrand sa...

Hej Nils-Erik!
Jag håller på Obama!När det gäller debatterna så är det givetvis så att alla har vi väl våra hjärtefrågor, och det är inte alldeles enkelt att få med just alla ämnen av vikt i en debatt. Det behöver ju inte betyda att frågan är oviktig - men debatterna brukar i alla fall ta riktning på de frågor som just för stunden och framöver är som mest aktuella. Skillnaderna i politiken mellan (s) och (m) har tydligjorts och det är bra tycker jag.

Ann-Christine Furustrand sa...

Svar till "snuttis".
Du skriver att höjd a-kassa bevisligen leder till högre arbetslöshet. Vilka bevis har du för ett sådant tvärsäkert påstående? Lyssnat på moderat propaganda eller kopierat texten därifrån?
Den som har följt de politiska debatterna under veckan och läst i tidningarna om hur de olika budgetalternativen ser ut, vet att socialdemokraterna har mer än höjd a-kassa i sitt budgetförslag. Där finns bland annat satsningar på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, Komvuxplatser, kvalificerad yrkesutbildning, högskoleplatser, skattereduktion till de arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom som motsvarar hela arbetsgivaravgiften, satsning på forskning. När det gäller a-kassan föreslårs (s) att skatten sänks för medlemskap
i a-kassan med upp till 75 procent, ersättning höjs till 80 procent, detta görs för att människor inte fullständigt skall gå under om de råkar bli arbetslösa under en viss tid. De som nu varslas på Volvo kommer med regeringens moderata politik att få mindre än halva sin lön att leva på. Det blir förödande för dem. Sedan vill jag markera att jag tolkar undertonen i ditt inlägg som om du tror att de som råkat bli arbetslösa är några slöa och lata personer som behöver läxas upp och piskas tillbaka till arbete– om det är så har du väldigt fel, problemet är att det behövs fler arbetstillfällen och de som är arbetslösa måste kunna anpassa sin utbildning till de jobb som finns. Sorry men dina förslag och dina åsikter delar jag inte.