måndag 13 oktober 2008

Oppositionen gjorde bra ifrån sig mot trött regering

Gårkvällens debatt i Agenda var klargörande och kan ses som en start inför en spännande tid fram till valet 2010. Det kommer att finnas ett mycket starkt regeringsalternativ till den nu sittande högerregeringen, om detta råder inga tvivel. Sahlin, Wetterstrand och Ohly bjöd redan nu högerregeringen Reinfeldt rejält motstånd och detta trots att regeringsalternativet just påbörjat sitt arbete med att pratat sig samman. Reinfelt gör givetvis försök att måla in opositionen som splittrade - men skall man vara riktigt ärlig, så råder det inte större enighet bland regeringpartierna, än inom oppositionen, ta bara frågan om könsneutrala äktenskap där Kd skiljer ut sig. Själv är jag förvånad över att regeringspartierna inte såg särskill taggade ut, var inte särskillt entusiastiska, faktiskt ganska tråkiga. Maud Olofsson var sämst och hennes mantra om utanförskapet blev till slut lika irriterande som en ständigt återkommande reklaminslag under ett och samma program. När vi nu går in i en lågkonjunktur, samtidigt som världen drabbats av finansiell kris, och företag i vårt land lägger omfattande varsel - när pessimismen inför framtiden är stor,när oron ökat markant inför eventuelll risk för arbetslöshet, när vetskapen om vad det skulle innebära att bli arbetslös med en kraftigt sänkt a-kassan gör sammantaget att de flesta tycker att utvecklingen går åt fel håll. Att då prata om ett tidigare utanförskap som nu idag skulle vara mindre, det tror jag är en bild av verkligheten som få har -mer än Maud Olofsson. Sedan är det faktiskt bara komiskt för att inte säga absurt att lyssna på modertledaren när han pratar om välfärd och folkhemmet - i något slags försök att inbilla någon att det är någon som han värnar om - han leder ett parti som i årtionen har ägnat all sin kraft till att bekämpa både välfärd och folkhem.
Jag tycker att oppositionen gjorde en bra första insats gentemot en regeringen som känns trött och sliten bara efter två år.

Alla nyanlända borde gå på etableringskurs på hemmaplan

I dag har Kristina Embäck (S) och jag varit på besök på etableringskurs för nyanlända här i Österåker. En mycket bra ver...