onsdag 23 juni 2010

140 nya långtidsarbetslösa varje dag


Snart är det midsommar och i dag är det många som jobbar sin sista arbetsdag innan semestern börjar. jag tillhör inte den skara utan jobba på en vecka till efter midsommar. Men jag tillhör den skara människor som har ett jobb. Fler än någonsin idag står utan ett jobb att gå till. I förra valrörelsen, alltså för fyra år sedan så beskrev tillexempel Maud Olofsson, och även andra i den borgerliga alliansen det som en enorm katastrof när arbetslösheten låg runt fyra procent, idag ligger den över tio procent och Maud Olofsson med flera är tysta. Varför ?

Jag skulle tro att det beror på att idag, nu efter fyra års borgerligt styre där centern varit en i gänget så har ungdomsarbetslösheten nått 30 procent och är bland de högsta i Europa. Sysselsättningen har minskat med motsvarande 100.000 människor sedan valet. Och att antalet arbetslösa har ökat med mer än 100.000. Dessutom är antalet långtidsarbetslösa rekordhögt. Bara under det senaste året har antalet långtidsarbetslösa ökat med 140 människor varje dag. Samtidigt har socialbidragen ökat i närmare 90 procent av landets kommuner. Bara under det sista året har socialbidragskostnaderna ökat med tolv procent.

Moderaternas partiledare sa, då för fyra år sedan, att han och hans regering skall synas och värderas efter hur det lyckats med det s k " utanförskapet", dvs ett annat ord för arbetslöshet. Då kan jag bara konstatera att läget ser mer än dubbelt värre ut nu än för fyra år sedan. Ingen kan rimligen påstå att de har gjort ett bra jobb, inte ens utifrån vad de själva gjorde för bedömningar då för fyra år sedan. Det som var kris och katastrof för fyra år sedan, verkar vara helt okej idag för den borgerliga alliansen!

Inga kommentarer:

Det blev inget prövningstillstånd!

Det är naturligtvis lockande att säga - vad var det vi sa. Och nu tillåter jag mig att göra det, för nu får man väl ändå betrakta allians...