fredag 6 augusti 2010

Nya tuffa Sverige inget att vara stolt över!

Läser idag,återigen den artikel som publicerades i gårdagens Aftonblad om Ari som knäcktes av de nya sjukreglerna. Den artikeln, liksom ett antal andra artiklar som tidigare publicerats som beskrivit samma sak nämligen människor som drabbats av sjukdom och som sedan plågats ytterligare av de nya sjukreglerna, gör att det nya tuffa Sverige som växt fram under de senaste fyra åren är inget att vara stolt över. Min åsikt och slutsats är att nuvarande regering gått för alldeles för långt.

Moderaternas inställning när de var i opposition tog ofta sin utgångspunkt och syn på att människor i allmänhet fuskade.Visst förekom det att individer fuskade - men att ta för givet, och dra alla över en kam, som jag uppfattar att främst moderaterna gjorde då leder till när ett sådant parti ges möjlighet att påverka människors vardag och ges makt, just till förändrade regler som drabbar människor som faktiskt är sjuka på riktigt. Fokus sätts på att jaga eventuelle fuskare, än att skapa ett effektivt system som hjälper, ger stöd tillbaka till ett aktivt liv.

Det måste i ett humant samhälle finnas trygghetssystem som går att lita på, det vill säga när och om man drabbas av sjukdom och mister förmåga, delvis eller helt att arbeta, så måste det finnas ett stöd. Att vi alla är med och finansierar ett sådant stöd är en bra modell. Ett bekymmer som nu uppstått i och med de nya reglerna är att det inte går att lita på att stödet, hjälpen finns där om man blir allvarligt sjuk. Jag förstår mycket väl hur kränkande det måste vara att bli ifrågasatt om sin arbetsförmåga om man drabbats av en allvarlig sjukdom, och genomgår tuffa behandlingar och som kan intygas av medicinsk expertis.

Jag ställer mig frågan. Vad har vi som samhälle tjänat på att plåga dessa människor på det sättet ?
Är övertygad om att det går att hitta modeller för ett trygghetsystem som i verklig mening utgör ett stöd för människor som drabbats av sjukdom att kunna komma tillbaka i någon mening aktivt liv igen.

När det gäller fusk så kan det aldrig accepteras och system måste fånga upp, och täppa till ev sådana möjligheter till ett sådant beteende. Ytterst är det en moralisk fråga - och visst önskar man sig ibland att det skulle finnas mer av solidaritet mellan människor. Men vi kan inte låta hela trygghetssystem grunda sig på några i sammanhanget få fuskare - det borde bygga på att ge ett effektivt stöd tillbaka till egen försörjning.

Och sedan borde vi diskutera, vad gör vi med de människor som är så pass illa däran att de kanske aldrig kan återgå till yrkeslivet ? Ska vi ta ett gemensamt ansvar - det tycker jag - eller skall vi vända bort ansiktet och tycka att de får skylla sig själva ???

Nej, nya tuffa Sverige är inget att var stolt över!

Inga kommentarer:

Det blev inget prövningstillstånd!

Det är naturligtvis lockande att säga - vad var det vi sa. Och nu tillåter jag mig att göra det, för nu får man väl ändå betrakta allians...