Fortsätt till huvudinnehåll

Tillbaka från semestern till vardagen igen

Fyra semesterveckor går så fort. Det har varit fantastiska veckor, bara att få styra dagen, när man går upp och vad dagen skall innehålla. Och framförallt få vara med barn och bonusbarnbarn, och den allra käresta livskamraten , att vi får tid för oss själva - det är fint det.

Dessa fina veckor började med en del kulturupplevelser på hemmaplan. Musik i sommarnatten i Roslagskulla fina träkyrka med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp.

En underbar sommarnatt med lika underbar musik. Har ni vägarna förbi Roslagskulla och Roslagskulla kyrka nästa sommar, så se till att få uppleva detta, rekommenderas varmt

Dagen därpå begav vi oss till Roslagskulla igen. denna gång för att vara med på genrepet till Wiraspelet. Det är ett friluftsspel som ger publiken möjlighet att fantisera sig till den tid i Wira som rådde på Gustav Vasas tid. Det finns mycket som är fint med Wiraspelen, men jag är barnsligt förtjust i scenerna där de bastanta nordsvenska hästarna dånar så marken skakar.


Dessa hästar är nästa som små tanks, fast mycket finare förstås Jag hoppas att Wiraspelen kan leva kvar och visst vore det spännande om det fanns någon ytterligare historia från den tiden som någon regissör kunde göra om till friluftsteater.

Sedan har jag hunnit med en träff med många av mina ungdomskompisar från tiden på Jollecenter. Vilka härliga människor som man har fått förmånen att växa upp med. Det var över trettio år sedan vi sågs, och det kändes helt plötsligt som vi var tillbaka
när vi sist sågs. Vi kommer att ses nu vartannat år, och jag ser redan fram emot nästa träff.

Därefter begav sig kära maken och jag till grekiska fastlandet och till dess nordvästra del, (Epires-regionen tror jag det heter). Staden Parga blev vår bas i två veckor i 40 graders värme medan vi åkte badbåtar till olika fina stränder.

Vi hyrde bil och for till Meteora, som finns uppsatt på världsarvs listan. Det är en märklig bergskedja, som inte liknar något annat, på håll tyckt jag bergskedjan såg ut som en "bombad elefant" om uttrycket tillåts.Det lär vara en geologisk gåta hur dessa berg kommit till, lika märkligt är de cirka 22 kloster som finns högst upp på en del av bergets högsta toppar. Dessa kloster liksom nästan svävar i luften högt däruppe. En fantastisk plats. Kan förstå att munkar och nunnor kan finna stillhet och ro i denna omgivning.

Det tog ett tag innan vi förstod att river Synx var lika med river Archenon på kartan och det var tur att vi upptäckte det och åkte dit.

Där gick vi i den djupa ravinen på botten av floden. Att flodvandra i iskallt källvatten är även det en upplevelse, jag lovar.


Åter hemma blev det besök med övernattning på kolmårdens djurpark och sedan bar det av till fjällen och till mitt och Reynolds mecka - Lofsdalen. 12 grader varm och duggregn.

Vi har promenerat, grillat , vilat, ja riktigt slappat. Sedan blev det ganska läskigt spännande när vi insåg att en livs levandes björn på 2-3 år och 60-70 kg stor höll på att etablera sitt revir mellan huset där vi bor. Grannarna såg den, och maken fick syn på björnen en eftermiddag när han skulle köra till byn och köpa tidning, den satt precis där vi själva promenerat tio minuter innan. Något fel i denna björns beteende var det som inte gick tillbaka till skogen utan istället valde att slå sig ner bland husen, nära människorna. Vi förstod ganska snart att skyddsjakt snabbt beviljats och det var nog den enda och rätta lösningen.

Många härliga minnen att ta med sig nu när vardagen åter inträder.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…