torsdag 13 januari 2011

Ingen majoritet är så bra att den inte förtjänar en vältränad opposition

Läser just nu en mycket välmålande och klargörande kolumn i Aftonbladet av Lena Mellin. Demokratins spelregler är viktiga . Båda att ha kunskap om och att respektera. Lena Mellin har därför rätt när hon skriver;  " Varje regering förtjänar en välmående opposition. Vårt styrelseskick förutsätter nämligen motstånd, den bärande tanken är att den perfekta regeringen inte finns utan ständigt måste övervakas".

Med andra ord, utan en välfungerande opposition får vi en sämre regeringen också i Österåkers kommun.
Att inneha den kunskapen, den insikten om värdet av en välfungerande opposition är viktig. Tyvärr saknas den ibland.  Och det är då det kan misstros att det handlar om allmän "gnällighet", eller att det är något personligt och beskrivs då snarare som konfrontation. Eller än värre, att den som opponerar inte agerar för kommunens bästa. Därför är det viktigt att ständigt sprida kunskapen om demokratins spelregler.

Lena Melin formulerar sig tydligt över konsekvenserna om en vältränad opposition inte finns så här
; " Alternativet är nämligen en uppblåst självgodhet. Och sämre beslut".
Och vem vill se en sådan utveckling, inte jag i alla fall.

För mig är det demokratiska styrelseskicket heligt. Demokratins fundamenta bygger på den klassiska rollfördelningen som finns mellan majoritet och opposition. I andra delar av världen finns länder där majoriteter styrs på eget bevåg och där den ev opposition som finns förtrycks och skräms. Då handlar det inte om demokratier utan om dikatur.

Så låt oss vara rädda om det demokratiska statsskicket och respektera de viktiga roller som majoritet och opposition har. Som nytillträdd oppositionsledare tänker jag förhålla mig så vältränad som möjligt!

Inga kommentarer:

Alla nyanlända borde gå på etableringskurs på hemmaplan

I dag har Kristina Embäck (S) och jag varit på besök på etableringskurs för nyanlända här i Österåker. En mycket bra ver...