fredag 28 oktober 2011

Österåker behöver egen kommunjurist – men den borgerliga alliansen vill inte ha någon!

Österåkers kommun har en gång i tiden haft en egen kommunjurist. Numera inhandlas den juridiska kompetensen genom konsulter när behov anses finnas. Socialdemokratern vill ändra på det och har i en motion föreslagit att Österåker anställer en egen kommunjurist.
Ann-Christine Furustrand, (S) kommunalråd i opposition:
- de underlag som vi politiker skall fatta beslut måste hålla rent juridiskt. Det måste vi kunna känna oss trygga med. Vi socialdemokrater har genom åren fler gånger efterlyst juridisk bedömning, men inte fått gehör för det, eller blivit hänvisad till att någon som läst juridik tittat på saken.
- Vi menar att detta inte är hållbart. Det måste bli mer ordning och reda. Österåker är en kommun med stort ansvar och med en budget på cirka en och halv miljard. Det är klart att kommunen både har råd att anställa en egen kommunjurist. Därtill så är det nödvändigt att en kvalificerad juridisk kompetens finns tillgänglig här i Alcea huset, både för oss politiker men också för kommunens tjänstemän att kunna rådfråga.
- Tyvärr får vi inte gehör för vårt krav, även om vi hoppas att majoriteten ändrar sig och lyssnar på oss i opposition. Michaela Fletcher Sjöman (M) skriver i ett svar på vår motion bla att mängden juridiska frågor är relativt ringa och kan inte motivera en heltidsanställd jurist.

Inga kommentarer:

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...