Fortsätt till huvudinnehåll

Besök hos Per-Oskar på Ingmarsö

Startade tidigt denna fina höstdag för att tillbringa dagen i vackra Stockholms Skärgård och på Ingmarsö hos partivännen Per Oscar Eriksson.Färden gick till Åsätra på Ljusterö, där Per Oscar hämtade oss Bror Segerlund Reynoldh och undertecknad i sin båt. Åsätra hamn som i investeringsbudgeten för 2012 skall muddras förhoppningsvis så pass väl att den går att använda som en riktig hamn fullt ut.  Bristen på båtplatser för skärgårdsborna i hamnen hoppas vi skall kunna lösas det också.


Vädret i skärgården var stilla och lite smågrått. Havet låg lugnt stilla och vackert.


På vägen ut i båten pratade vi om både svartbyggen som vi passerade och märkliga nybyggda villor som inte passar in i den fina skärgårdsnaturen. Det klart vi undrade över valet av hus, och varför man i vissa fall gör om naturen så mycket, när det måste vara hela vitsen med att bygga i skärgården att komma nära just den fria naturen. Här finns också de husbyggen som verkligen är fina och som smälter in i omgivningen.Vacker vy på väg ut till Ingmarsö
Och så var vi framme. Passerade med båten krogen och bryggan för att lägga till vid Per Oscars brygga vi hans båtvarv. Här drev han en gång i tiden en båtskola där många duktiga elever passerat genom åren.
Nu väljer båtägare att vinter förvara sin båt här eller får hjälp med att spola båten ren från alla snäckor som samlats på skrovet efter sommarsäsongen.


Många fina och charmiga träbåtar stod staplade på rad. En del av dessa väntade på att få en eller annan trädel utbytt.


Per Oscar genuin skärgårds bo och tålig socialdemokratisk kämpe som varit Ingmarsö bo hela livet. Att han lagt sin själ i ön och på omsorgen om dess framtid går inte att ta miste på. Det har inte alltid varit så enkelt kan man förstå. Men han har aldrig gett upp, det måste man hedra honom för.

Här visar Per Oscar oss en egentillverkad modell , naturligtvis helt skalenligt som visar hur det såg ut förr i tiden med båthuset och bryggorna.

Vi hann med en promenad runt ön där vi fick se både ett antal uppbyggda bostadsrätts lägenheter som den fina bygdegården.

Skolan på Ingmarsö till hö,  idag var inga skolbarn här för det är novemberlov. Skolan precis som affären är naturligtvis viktiga för att Ingmarsö skall vara en levande ö.
I lokalen bredvid där det tidigare varit en gymnastiksal, är nu ombyggd och fungerar som en arbetsplats för ett antal tjejer som jobbar med Taxi Stockholms växel. Vi hälsade på och fick lära oss hur systemet funkar. En arbetsplats som betyder mycket och vi var alla överens om att det hedrar Taxi Stockholm att göra denna satsning här på Ingmarsö. Det bidrar starkt till att det skall vara möjligt att kunna bo och leva på denna fina ö.

Tack Per Oscar för en fin dag!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snart presenteras Samverkansbudget , det bästa för
Österåker

Nu börjar jag blogga igen

Efter en tid uppehåll tänker jag börja blogga igen. Jag börjar med det fina 1;a maj firandet i Åkersberga i går. Solen sken, och det var tal och sång. Nyhet från i år var att vi hade inget demonstrationståg utan en hel timmes arrangemang istället, och det var mycket bättre, och programmet kommer vi fortsätta utveckla. 
Vi var flera talare, Lars Frid som facklig ledare, Michael Lundh, Jörgen Palmberg om årets kyrkoval.
Här kan du läsa mitt 1;a majtal 2017.


Mötesdeltagare - vänner!

Jag är stolt över att stå här framför er på arbetarrörelsens högtidsdag – 1 Maj 2017 i Åkersberga.

Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas är årets 1;a Maj paroll
Det handlar naturligtvis om striden för schysta villkor på arbetsmarknaden, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik.

Men det handlar lika mycket om det vi arbetar för i Österåker – att alla barn skall känna sig trygga och sedda. Därför kämpar vi för mindre barngrupper i förskolan.

Det handlar om att alla skolor i Österåker ska…

Varför sådan brådska med utbyggnad av Östanå?

I snabb följd har programförslag lagts fram för Östanå, Roslags-Kulla och Wira, och förslag detaljplan för ett reningsverk i Östanå. Båda dessa förslag har en del gemensamt, ett är att det skall gå snabbt. Väl snabbt anser vi socialdemokrater.

Programförslaget och detaljplan för reningsverket har vi i båda fallen föreslaget skall återremitteras för att kompletteras med mer fakta. Nedan kan du läsa hur vi resonerat:


Vi har i första hand begärt återremiss av följande skäl:

Programförslaget belyser alla de avvägningsfrågor som finns i området, tyvärr levereras inte lösningar på detsamma. Saknas gör uppgifter om konsekvenserna av ökad biltrafik och vad det ger för effekt på så väl väg 276, med köbildning, buller etc., som behov av infartsparkering, samt kollektiva färdmedel hur det kan tillgodoses i eller i anslutning till det nya området. Effekten av att föreslagen bebyggelse ligger inom skyddsområde för befintlig vattentäkt bör också utredas. Kultur- och naturvärdena måste bevaras. M…