onsdag 16 januari 2013

Nytt år nya utmaningar

Nu skriver vi 2013, ett nytt har precis börjat. I morse när jag gick till kommunalhuset så sjöng fåglarna i de snöklädda träden som om det vore vår fast det var ett par minusgrader kallt. Vardagen har kommit igång ordentligt nu.

Dagarna i december sprang iväg. Blev inbjuden att tacka årets Lucia för en fin insats , och för att Lions, Popskolan och tidningen Kanalen tillsammans med kommunen arrangerade två fina luciakonserter i Berga teater. Skriver det här eftersom det inte omnämnts offentligt någon annan stans är just på denna blogg.
 

Årets sista kommunfullmäktige hölls den 17 december. Då fattades bland annat beslut om att höja avgifterna för bad i Söra simhall, något som nu innebär att Österåker ligger i jämförelse med andra kommuner i det högre spannet. 

Exempel:
Österåker ligger högst i avgift för engångs bad för barn och pensionärer 45 kr i Söra
Mörby 40 kr (Medley)  Täby baden 40 kr (Medly), Norrtälje  (kommunalt) 25 kr
Sollentuna ( personalkoperativ) 30. Eriksdalsbadet (kommun) 40 kr, GIH_badet (Kommunalt) 20 kr, Vallentuna (Privat) 40 kr.

Engångs vuxa Söra 65 kr. Norrtälje och Sollenutna lägre 60 kr. Övriga högre.

Familjebad , Söra 150 kr ( före 15.00) Norrtälje lägre 130 kr, Sollentuna samma som Söra , övriga högre.
 Årskort familj Söra 5200kr där ligger vi högst Mörby 3400 kr, Täby 2950 kr, Norrtälje 1500 kr, Vallentuna 3100 kr 

 Vi socialdemokrater la istället ett förslag om att de gamla taxorna från när kommunen drev badet skulle gälla med indexuppräkning. Beslutet i Kommunfullmäktige blev att alliansens höga avgifter gick igenom.

Därefter var det dags för några dagars jul-och nyårsledigt och det har varit skönt.  Har till största delen varit hemma i Österåker med familjen, barn och barnbarn. Passade även på att få några dagar tillsammans med maken i Tenndals fjällen. Svenska fjällnaturen är verkligen fantastisk.

Det var lite mörkt, solen gick upp straxt före kl 10 , på bilden till höger är vi på väg att äta frukost vid nio tiden. Solen gick sedan ned 14.45, så ibland var det lite svårt att se i skidbacken.

Backarna vara annars hyggligt preparerade, även om det här och där var lite skralt med snö högst upp på toppen, men detta avhjälptes snabbt då det snöade stundtals ganska rejält.

Till en början blåste det så pass mycket att stormvarning utfärdades. Då var det skön att några kvällar sitta framför den varma brasan och dricka en kopp kaffe efter maten.

Annars så fick jag tag på mina drömskidor som jag prövade förra året och blev superförtjust i. Hyrde dessa en dag och så köpte dom ett par Völkel Kenja, crossover skidor.
Skall vårda dom ömt i många år framöver.

Annars har som sagt vardagen infunnit sig. I slutet av förra året så fick jag tillsammans med politiska sekreterare ( halvtid) flytta från den plats vi satt på på plan två i Alceahuset till andra delen av huset granne med Folktandvården på plan tre.Nu så har en skylt nere i entrén satts upp - när jag så det så kändes det ändå ganska bra , vi finns !

Måndagen den 7 januari hölls årets första kommunstyrelsesammanträde. Där fanns några ärenden som stack ut kan man säga. Dels var det ett ärende om Österåkers kommuns ekonomiska uppföljning per november. I det ärendet fanns en uppgift om att Produktionsstyrelsen fått 2 Mkr med hänvisning till KS beslut i slutet av förra året för finansiering av nya läraravtalet. Jag tyckte siffran var väl låg och kontrollerade den igen med tjänstemän och fick återigen en högre siffra 2,6 Mkr. Tog upp detta på sammanträdet och fick klart för mig att någon kompensation för samtliga lärare som omfattas av läraravtalen har inte gjorts, utan vissa lärare har plockats ut. Då föreslog vi socialdemokrater att kommunstyrelsen skulle följa kommunfullmäktiges beslut. Vi förlorade den omröstningen, men vi fick stöd från oppositionspartierna och en folkpartist - heder åt honom! Vi tycker inte att kommunstyrelsen följer  kommunfullmäktiges beslut - och varför gör Ekonomikontoret en annan bedömning än Produktionsstyrelsen som vet sina egna kostnader ? Det blir nog ett brev om det till kommunens revisorer.

Vi yrkade på återremiss för att höra vad samhällsbyggnadsförvaltningen har att säga över en revisionsrapport angående granskning av avtalsuppföljning inom Samhällsbyggnadsnämnden som gjorde ett antal nedslag. Det fick vi inte heller igenom - vilket vi tycker är märkligt att vi inte skall få veta vad den berörda förvaltningen tycker. Sedan så var det en del behandling av våra S-motioner men det skall skriva om mera vid senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Alla nyanlända borde gå på etableringskurs på hemmaplan

I dag har Kristina Embäck (S) och jag varit på besök på etableringskurs för nyanlända här i Österåker. En mycket bra ver...