torsdag 27 juni 2013

Idag åkte jag bussen till Dommaruden

 

Med start kl 12.00 fån Åkersberga station åkte jag med bussen som nu börjat går till Dommarudden. Trots denna något lite mulna dag var det 7 personer som åkte denna tur.

Fick trevligt sällskap hela vägen av passagerare som välkomnar att en buss nu äntligen går till Dommarudden.






Jag kände igen argumenten för bussen som
framfördes under turen - de var precis samma
argument som jag framförde när den socialdemokratiska motionen om att inrätta en busslinje till Dommarudden debatterades i
 kommunfullmäktige.

Att ha kämpat får att åstadkomma någonting, som just denna busslinje, och sedan se den och åka med i verklighten känns väldigt bra. Det är inte alltid man som politiker kan så tydligt se resultatet av sin och sitt partis kamp, men det kunde jag idag. Roligt.


Skulle dock önska att skyltningen om  vart bussen går ifrån vid Åkersberga station kunde vara tydligare.  På bussen fanns nu en skylt i alla fall om en väl blygsam, inte fel om även den kunde skyltas upp lite bättre.

Hoppas på lite bättre väder med sol och att fler gör som jag och vi andra sju som idag åkte bussen till Domrudden.




Bussen går tisdagar, torsdagar, lördag och söndag från den 18 juni till den 18 augusti. På förmiddagen går bussen från Åkerberga klockan 10 och kl 12 till Domarudden och sedan tillbaka till Åkersberga klockan 14 och 16. Hållplatser är Åkersberga sttion 635/623, Sörgårdsvägen, Norrgårdsvägen, Alceahuset, Oxenstiernas väg, Åkerstorp, Össebyvägen, Båtstorp, Solskiftesvägen.

Hur stort stöd har M:s avknoppnings-stopp lokalt ?

Hej !, Vill ni läsa något som i alla falla jag tycker är tänkvärt och som har bäring på vilket samhälle vi vill ha och hur vi tycker att skattemedel skall hanteras. Då kan jag rekommendera denna artikeln - för moderaterna i Österåker kännsdå  inte vid partiets avknoppningsstopp. Läs gärna.

På Aftonbladets webbtidning skriver Helene Hellmark Knutsson och undertecknad en artikel där vi ifrågasätter
- Hur stort stöd har M:s avknoppnings-stopp lokalt? och utifrån landstingets horisont - S i Stockholms landsting: Moderaternas aningslösa uttalanden saknar all trovärdighet

Så här lyder artiklen i Aftonbladets webb tidning, publicerad nu i veckan.

Inför valet 2006 gick Stockholmsmoderaterna till val på så kallade avknoppningar, det vill säga att kommunal och landstingsdriven verksamhet skulle säljas ut för att skapa fler utförare inom vård, skola och äldreomsorg. Verksamheterna såldes dock inte enligt marknadsmässiga principer utan slumpades bort till underpriser. 2007 såldes bland annat landstingsdrivna Serafen till vårdcentralens egna läkare. De betalade 694 500 kronor. Förra året blev det känt att vårdcentralen sålts vidare för 20 miljoner kronor. 2008 såldes förskolor och hemtjänster till anställda i Stockholm stad för sammanlagt 3,4 miljoner kronor. Vid en värdering av verksamheterna fastslogs det riktiga värdet till 81,7 miljoner kronor. Exemplen är många, även utanför Stockholms stad. I Österåker fick en moderat politiker med uppdrag i kommunen köpa Röllingby gymnasium för endast 170 000 kronor.

Med varierande ursäkter har Stockholmsmoderaterna vid flera tillfällen försäkrat allmänheten om att de ska sluta med bortslumpandet av gemensamma tillgångar, som när finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) kommenterade vidareförsäljningen av Serafen: ”Vi såg inte hotet, att några skulle berika sig. Vi tänkte inte på det sättet.”Det är ett uttalande som saknar all trovärdighet. Sveriges Radios Ekoredaktion kunde förra året avslöja att den moderata landstingsledningen redan före försäljningen fått information om att vårdcentralen var på väg att säljas till underpris, ändå valde de att genomföra affären. Det talar för att ideologi, snarare än att värna skattebetalarnas pengar, sattes i första rummet.
Den 15 juni, i Ekots lördagsintervju, lovade det moderata finansborgarrådet Sten Nordin återigen att han och hans partikamrater skulle sluta sälja ut kommunal verksamhet till underpris. Moderaternas partisekreterare Kent Persson gick samma dag ut och lovade att partiet centralt vill se hållningen som en ”grundpolicy” i alla landets kommuner inför valet 2014, men tillade samtidigt att det är upp till varje kommun att på egen hand besluta om de vill följa policyn eller inte.

Det har visat sig att det finns anledning att ifrågasätta hur stort stöd Moderaterna centralt har för sin grundpolicy. En policy som inte har något stöd bland lokala moderatpolitiker blir ju inget annat än tomma ord. Så sent som måndagen den 17 juni, två dagar efter Kent Perssons löfte, beslutade den moderata ledningen i Österåkers kommun om nya riktlinjer för hantering av personalinitiativ till överlåtelse av kommunal verksamhet. Vid genomgången för budgetförutsättningar för 2014 i Österåkers kommun talade dessutom kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman (M) om att alla kommunens nämnder får i uppdrag att komma in med en lista över verksamheter som ännu inte knoppats av.

De nya riktlinjerna i Österåkers kommun innebär att man nu även ska ta hänsyn till marknadsvärde, och inte som tidigare, när man sålt verksamheterna till värdet av inventarierna. Men det är knappast någon garanti till väljarna att slöseriet med skattebetalarnas pengar fått ett slut. Samma riktlinjer antog Stockholm stad efter att Stadskontoret i en rapport från 2008 slagit fast att utförsäljningarna varit olagliga. Hemtjänsten i Skarpnäck är en av de verksamheter som såldes ut efter Stockholms stads nya riktlinjer. Trots det kunde enhetschefen som köpte hemtjänsten av kommunen inom några månader sälja vidare verksamheten med en vinst på 1,9 miljoner kronor.
Som ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län respektive oppositionsråd i Österåker tycker vi det är dags att Moderaterna talar klarspråk. Väljarna i Stockholms län och resten av Sverige förtjänar ett tydligt svar hur Moderaterna planerar att använda våra gemensamma skattepengar.
Socialdemokraterna menar att om offentlig verksamhet ska konkurrensutsättas då skall det ske genom upphandling. Skattepengar ska gå till bättre kvalitet i vården och mindre barngrupper i förskolan - inte till privata fickor. Det tjänar patienterna och barnen på. Det tjänar vi skattebetalare på, och det tjänar seriösa privata företag på som får schysta spelregler och en jämlik konkurrens.

Helene Hellmark Knutsson
ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län

Ann-Christine Furustrand
socialdemokratiskt oppositionsråd i Österåker

 

tisdag 25 juni 2013

Snart dags att möta sommaren



 Snart är det dags för att möta sommaren, få ägna lite mer tid åt familj och vänner, riktigt längtar. Jag har lovat mig själv att ladda batterierna ordentligt i sällskap av mina nära och kära, främst min älskade man Reynoldh som står ut med mig och allt vad det innebär med mitt uppdrag, så förståss och mina två barn, deras sambos och förståss min älskade dotterdotter, som i höst får en kusin när jag blir farmor - finaste uppdraget jag har- och jag älskar det. Vilken förmån det är att få följa ett litet barn genom alla vedermödor som att få tänder, ha ont i magen, lära sig krypa, bli frustrerad och förbannad när något inte går som det är tänkt.

Men först en liten tillbakablick. Det har varit en många gånger speciell och intensiv tid från årsskiftet fram till idag. Många handlingar har det blivit att läsa, uppgifter att kolla och åter kolla.En och annna reservation har vi skrivit och ett och annat yrkande/ förslag har jag och det parti jag företräder, socialdemokraterna, lagt.  Varje vecka före kommunfullmäktige har jag suttit i närradion " sossarna direkt" och berättat om vilka frågor som det skall beslutas om i kommunfullmäktige och hur vi socialdemokrater ser på förslagen, vilka motförslag vi tänker lägga och varför vi gör det.

Österåker har återigen stått i blickpunkt då chef efter chef i strid ström valde att lämna sitt arbete här i Österåker. Flera av dem lämnade med tydlig kritik mot ledningen i kommunen. Turbulensen var smärtsam, ibland kändes det som att varje gång jag slog på datorn och tittade på inkomna mejl så var det någon ny personal som tackade för sig och aviserade sin avgång. Det är klart att kommunen inte befann sig i en normal situation, läget var både allvarligt och akut. Det tog alldeles för lång tid för den moderatstyrda alliansen att visa på insikten i det allvarligta läget. Försöken att tona ner och ge en annan bild gav ett märkligt och okänsligt intryck.



Nu pågår rekrytering av dessa tjänster, processen är igång och intervjuer gjorda. Efter sommaren skall vi kunna hälsa en ny kommundirektör välkommen och så sakteligen vända skutan mer upprätt igen. En konsult anlitades som tittade över hur kommunen hanterade arbetsmiljön, han efterlämnade konkreta förslag för en uppgradering av dokument som inte längre rimmade med gällande lagstiftning. Hur kunde det bli så här ? Jag har ställt frågan flera gånger. Viktigt är att se till att arbetsmiljöfrågorna framöver ges den prioritet dessa måste ha för att Österåkers skall bli en i alla delar välfungerande organisation och förvaltning.

Socialdemokraternas ordförande Anders Pettersson( se bild ovan)  och jag började ge ut en nättidning för att sprida information och nyheter från kommunpolitiken. Vi såg ett behov av att få ut de förslag vi lägger och de synpunkter vi har för dem som vill veta mer om vad som händer i kommunen. Det har varit ett roligt och uppskattat jobb och vi kommer att fortsätta med det, förståss.

 Till avdelningen mer spektakulära ståndpunktet har nog kommit från Björn Pålhammar och centern som envist frågat mig om vi socialdemokrater verkligen inte tycker att kommunen skall ta ansvar för Östanå slott. Och svaret är givet - Nej vi tycker inte att det är en kommunal prioritering att ta ansvar för ett privat slott som tidigare ägare struntat i att underhålla så att det nu mer eller mindre står och rasar.

Tråkigt ja visst. Men ansvaret är tidigare ägares - inte Österåkers kommuns. Bara tanken att man så lättvindigt fån borgerligt håll kan tänkas vara beredd att skicka notan för ett illa underhållet slott till skattebetalarna  i Österåker, upprör i alla fall mig. Den borgerliga moderatstyrda alliansen har tänkt flera höga tankar om Östanå slott. Ett annat är att slottet skulle kunna bli ett äldreboende. Oj, säger jag, det skulle sannolikt bli norra Europas dyraste. Så jag hoppas det bara var prat, mer rädd om skattemedlem måste man vara, eller hur ?

Bussen till Domarudden som vi socialdemokrater denna mandatperiod motionerat om, och under tidigare mandatperioder framfört som önskmål, kommer att gå nu hela sommaren.

Jag hoppas att busslinjen kommit för att stanna. Roligt att så många politiker av olika sort nu säger sig ha stött förslaget, en del av dessa har vi noterat, andra har varit så försynta att de inte tidigare varesig hörts eller synts.
Men det kan månne vara ett utryck för att vi närmar oss valdagen.

Ska bli spännande att höra vad alla tysta partier menar att de har åstadkommit som inte synts under dessa fyra år.

Det här sättet att bete sig har jag mycket svårt för skall jag erkänna , för jag uppfattar det som oseriöst och för mig är politik på riktigt och på allvar. Trist kan någon måhända tycka men så är det för mig.

Det är synd att vi inte har en riktig tidning som till exempel Norrtälje tidning, som kunde granska vad tillexempel fullmäktiges ledamöter rent faktiskt åstadkommit, hur många motioner de skrivit hur många förslag de lagt, om de alls sagt något. Det parti jag företräder socialdemokraterna la 33 motioner bara förra året och därtill ställde vi ett antal skriftliga frågor och interpellationer i Österåkers kommunfullmäktige, utöver det är vi aktiva och gger kokreta förslg i styrelser och nämnder. Så aktiva och konstruktiva är inget annat parti här i Österåker. Fast en del vill ge sken av det i påkostade annonser - megafonpolitik kallar jag det.

Hur går det då för Österåker. Ja ekonomiskt går det bra, årsredovisningen visade för fjärde året i rad på stort överskott. Det är väl bra men rimmar illa när många verksamehter är dåligt utbyggda och det finns brister i kvalitet och upföljning.Personal har många gånger vittnat om en ohållbar situation.  Här borde det vara bättre balans mellan ekonomi och verksamhet. Bättre förutsättning borde ges till kommunens personal som kämpar varje dag för att medborgarna skall ges den service de har rätt till.

Det blev lite längre det här än jag tänkt ,men en litet inblick kring en del tankar av vårens händelser.
Hälsningar
Ann-Christine






Klarar vi två handelsområden Åkersberga och Rosenkälla ?

Fler arbetstillfällen är positivt
Under en följ av år har vi i kommunen fått information om de tankar markägaren har för Rosenkälla som varandes en unik handelsplats, inte en handelsplats som alla andra och med ett utbud av s k sällanköpshandel. Vi socialdemokrater har uppfattat konceptet som att utbudet skulle vara kompletterande handel jämfört med handeln runt Åkersberga, inte en konkurrerande lika dan handel. Det positiva med etablering av ett handelsområde är att fler arbetsplatser skapas och med det fler arbetstillfällen i Österåkers kommun.

Delvis nytt koncept
Nu har i viss mån ett annat koncept presenterats för kommunstyrelsens arbetsutskott. Förutom sällan varuhandeln (volymhandel) finns nu också med detaljhandel, upplevelser, kanske äventyrsbad, trädgårdspark, rekreation, idrott, kultur, mini skansen. Det unika i handelsområdet beskrivs nu mer vara ett antal stora glaskupoler sk ”bubbeltowns” och att handelsområdets karaktär blir stadslikt. Tankarna sägs nu finnas på att bygga bostäder i områden bredvid.

Större fråga - en ny stadskärna
Frågan om Handelsplats Rosenkälla blir nu en större fråga än enbart ett vanligt handelsområde, för nu krävs det av oss politiker i kommunen att fundera över vad det innebär med ytterligare en stadskärna förutom Åkersberga centrum, och på sikt med nya bostadsområden runtomkring. Vi måste höja blicken och se helheten och ta ansvar för den. Vi måste ställa oss frågan hur vill vi att Österåkers kommun skall se ut i framtiden? Ska ett handelsområde skapas i Rosenkälla så är det viktigt att ha en helhetsbild och att se till att de utbud som skall finnas i Rosenkälla är något annat, inte samma som i centrala Åkersberga, vi vill väl att båda stadskärnorna skall blomstra.  Utbudet bör komplettera varandra för då stärker vi Österåkers kommun som helhet.
100 miljoner kostar VA - vem betalar ?
Ytterligare viktig fråga som måste tas ställning till innan en detaljplan beslutas om är finansieringen av VA ut till Rosenkälla, en kostnad enligt Roslagsvatten på 100 miljoner kronor, vem betalar den – exploatören ? VA- kollektivet ? Skattebetalarna ?

Nu ser jag fram emot att ta del av inkomna synpunkter då förslaget nu skall ställas ut för samråd och har pekat på att samrådstiden inte enbart ska ske över sommaren utan en bra in efter sommaren så att alla verkligen får möjlighet att ta del av förslaget. Hoppas att många tar del av förslaget och lämnar sina synpunkter till oss politiker och till kommunen.

 

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...