tisdag 21 september 2010

Ankis blogg: Tänker ta täten i tåget för en förändring 2014!

I går var ingen rolig dag. Jag var chockad. Har varit ute tillsammans med ett järngäng och knackat dörr och fört tusentals samtal sedan i början av året. Vi har nästan pratat med lika många som röstat på oss, närmare 5 800 personer. Under samtalen uttrycktes ett sådant missnöje med moderaterna, och så många pekade på problemen med de stor barngrupperna i förskolan och kvaliteten i skolan med stora klasser.

Vi har mött oro inför framtiden och människor som önskade sig en förändring. Många sa " det måste ske en förändring här i Österåker, det måste bli slut med moderatstyret!! " Så kändes det, fram till sista dagen, då hände något har jag så här i efterhand förstått, och vad exakt det var får vi ta tid på oss att analysera. Vi hade folket med oss, och så ............ . ??

I går släppte chocken över att också vi tappat mandat i paritet med rikstrenden. Visst det känns orättvist, det tillstår jag, är både ledsen och bedrövad och arg om vartannat för det - MEN - det är bara att bita i det sura äpplet, eller som en kompis till mig sa, "det är bara att bryta ihop och komma igen".Och med den insikten stiger nu en mycket stark kamplust. Från och med nu, har vi 1460 dagar kvar till valdagen 2014, och jag tänker gå i täten för en rörelse som skall skapa en förändring 2014. Alla kreativa krafter skall från och med nu samlas för att göra jobbet! Det finns ingen väg tillbaka, bara en väg och den leder framåt!

Har fått många dunkar i ryggen, en del har sagt " du lägger väl inte av för du behövs i politiken i Österåker".Idag har jag ett klart besked - Nej, jag tänker inte lägga av ! Det är precis tvärtom och det finns några saker som sporrar mig särskilt. Ett av dessa är den kvinnan som kom fram till mig där jag stod utanför vallokalen i Hacksta, hon ställde sig nära mig. Då såg jag att under charlett fanns inget hår och hon berättade att att hon var cancersjuk, om sina behandlingar och om hur livet nu blivit. När jag tänker på henne, så inser jag vad jag har att vara tacksam för - nämligen - hennes röst.Varje gång jag känner att det är jobbigt, då kommer jag att ta fram minnet av just denna kvinna.

Ytterligare ett minne som sporrar är den småbarns mamman som kom fram till mig på torget i Åkersberga, som var på väg att förtidsrösta, hon sa: " jag har hört att du är en politiker som engagerar dig och brinner för hur barnen har det i förskolan och skolan" hon tittade mig i ögonen och sa " är det så?

Ja det är så, och det har jag gjort ända sedan den dag jag kom in i kommunfullmäktige 1991, och innan dess även jag som arg småbarnförälder, så jag känner så väl igen mig. Hon kommer också vara min sporre under de kommande fyra åren - för jag fick hennes röst - det är en gåva som jag kommer att förvalta så gott jag kan !

Jag tänker inte svika dem som röstade på oss socialdemokrater i  Österåker - de jag har träffat har varit så tydliga med vad de vill - att vi skall driva en mycket tydlig och aktiv socialdemokratisk politik som hörs och som syns!Nu skall vi rigga organisationen, tillsammans med alla vår nya medlemmar vi fick under valrörelsen och de som redan är medlemmar ska vi rusta oss och börja jobbet.

Det sista minnet som jag vill lyfta fram från valrörelsen är den mörkklädda kille som sannolikt la sin röst på sverigedemokraterna som mötte mig på torget när jag delade ut valinformation med att vilja ge mig stryk.
Det ger mig en insikt om, vilket kallt samhällsklimat vi nu kommer att möta med sverigedemorkaterna i Sveriges riksdag. Jag skämms över det faktum att dessa rasister nu får ta plats i demokratins högborg. Det är skamligt för Sverige att så nu sker. 

Låt mig bara få snyta mig, torka tåren, få slå näven i bordet, så är jag på banan igen! Känner hur kamplusten stiger timme för timme!

Nu jvl!!!

lördag 18 september 2010

Ankis blogg: Vilken fantastisk dag trots regnet!

Torgmöte i Åkersberga med Nalin Pekgul. Nalin är som alltid tydlig med vilket samhälle som hon ser riskerar att växa fram med en fortsatt borgerlig regering och vilket samhälle som istället kan bli med en rödgrön regering. Reynoldh som intervjuade Nalin på torgmötet lyfte också fram vad regeringens politik lett till när de ändrade reglerna för sjukförsäkringen. Det är en medveten förändring vars syfte är att frigöra resurser från sjukförsäkringssystemet till skattesänkningar för de som redan har pengar. Titta bara i kvällstidningarna som rapportera om att Reinfeldt närmaste medarbetade fått närmare 7 miljoner sammantaget i skattesnkningar och de som fått betala detta är alla som nu utförsäkrats och bland dem svårt cancersjuka människor som dessutom krävts att de skall söka jobb. Det är verkligen illa att Reinfeldt inte ta ansvar för sin politik - han har hela tiden vetat att det är just dessa effekter som ändringarna i sjukförsäkringen skulle ge, flera remiss-instanser varnade honom. På torget i Åkersberga fick vi höra av borgerliga valarbetare att det är vi socialdemokraters fel att dessa exempel nu visars sig i media. Detta är nys, utöver de exempel som framkommit i media finns 30 000 till exempel. Förändingarna i sjukförsäkringen är en politiska skandal och det finns ingen annan att skylla på än sittande alliansregeingen. Hitintill har ingen i regeringen tagit sitt politiska ansvar för va de åstadkommit - det tycker jag är oerhört svagt.
Rösta bort alliansregeringen - rösta på en rödgrön regering!

fredag 17 september 2010

Ankis blogg: Vilket underbart team Sahlin, Ohly och Wetterstrand är i debatten!

Tittar just på debatten i SVT och jag måste säga att jag känner mig stolt över Mona Sahlin och hennes insats, helt suveränt!  Jag tycker att både Lars Ohly och Maria Westterstrand är jättebra. Det rödgröna regeringsalternativet tar hem den här debatten med råge.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt liksom resten av de borgerliga partiledarna tar inte ansvar för konsekvenserna av sin förda politik som lett till att 30 000 nu utförsäkras bland dem allvarligt sjuka. Jag tycker att det är så dåligt att inte kunna säga , inte kunna erkänna att nedskärningarna i sjukförsäkringen gjorts för att dra in resurser för i sin tur ge iväg dessa till friska arbetsföra högavlönade i form av skattesänkningar. Det är uselt av alliansen att inte står för den politiken!

När alliansen konfronteras med effekterna av sin egen förda politik väljer Fredrik Reinfledt att lägga huvudet lite på sned och se "drabbat " ut, Göran Hägglund väljer att säga sig upprörd för de fall som visats i media, men väljer att strunta i de övriga 30 000 som sitter i samma situation, Jan Björklund står tyst och skakar på huvudet och Maud Olofsson står och hånler, och säger att detta inte är verkligheten.

Låt mig vara tydlig, jag tycker inte att en regering som skapat dessa effekter skall kunna väljas på nytt. Nästa mandatperiod står ytterligare 40 000 på väg att bli utförsäkrade, utvecklingen måste helt enkelt stoppas.Sverige måste återigen bli ett varmare och mänskligare samhälle och det kan bara de rödgröna åstdkomma ! På söndag visar vi vad skåpet skall stå!

tisdag 14 september 2010

Ankis blogg: Hurra för folkhemmet och för solidarisk skattepolitik

Min rubrik skulle också kunnat vara - vi har inte råd med en borgerlig regering i Sverige eller i Österåker!
Den solidariska skattepolitiken bygger på att vi alla betalar skatt, skatten fördelas så att vi betalar efter förmåga och ges efter behov. Det innebär att vi är solidariska mot varandra och över tid.

Alternativet till en solidarisk skattepolitik är att var och en betalar själv vad det kostar. Låt oss se vad det skulle innebära och låt oss jämföra:


Ett litet barn mellan 1 - 2 år i förskolan kostar 104.200 kronor om året, det blir 8.683 kronor i månaden.
Två barn i förskolan, ett litet barn 1-2 och ett 3 - 5 år , då kostar barnen 173.730 kr om året det blir 14.477 kr i månaden.
Två barn i grundskolan , ett i mellanstadiet och ett i högstadiet kostar tillsammans 94.795 kr om året, dvs 7.680 kr i månaden

Fundera över vem som skulle ha råd att på egen hand betala mellan 8.000 till 14.000 eller mer i månaden för att ha barnen i förskolan och i skolan ? Idag har alla sina barn i skolan och många i förskolan, ingen hindras från detta pga tjockleken på plånboken och så ska det vara, och så är det i ett land som bygger på en gemensam solidarisk skattepolitik.

Hur kommer det att se ut om fyra år ? Min övertygelse är att ytterligare en period med regeringen Reinfeldt då har denna grundbult, den solidariska skattepolitiken fått sitt törn och sannolikt har resan mot ett samhälle med inslag av allt fler egenavgifter tagit ett rejält kliv.

Den 19 september avgör du hur det blir ?
Jag kommer ge stöd för en fortsatt solidarisk skattepolitik genom en röst på socialdemokraterna.

måndag 13 september 2010

Ankis blogg: Vilket Sverige, vilket Österåker vill vi ha?

Valet handlar om vilket Sverige, vilket Österåker vill vi ha ! Läser och hör ibland att det inte finns några skillnader i politiken. För mig är det en märklig analys. För mig ter sig skillnaderna som stora mellan socialdemokratisk politik och moderat. Vi delar helt enkelt inte samma människosyn och heller inte samma vision för vårt land, eller för den delen för Österåkers kommun.

Ta och fundera över det faktum att moderaterna kallar sig för det nya arbetarpartiet - varför det ? I Danderyd och i Täby har moderaterna sina flesta sympatisörer, egen majoritet. Är det i Danderyd och i Täby de flesta arbetare bor ?? Givetvis inte, att kalla sig arbetareparti är av taktiska skäl, det är ett försök att skrapa av sig stämpeln som ett överklassparti.
Gå inte på det ! Moderaterna är och förblir ett parti för överklassen, titta på deras förda politik vilka har den gynnat jo de som redan har har fått det bättre. Därför är det tämligen riskfritt att dra slutsatsen att det är den politiken som kommer att fortsätta. Det är en politik som gjort Österåker till en kommun där valfriheten lagts i händerna på privata förskolor och skolor, de är företagen som väljer elever och inte tvärtom som det borde vara. Det övergripande målet sänkt skatt före kvalitet är knappast övergivet och kommer att fortsätta.
Frågan blir då - vill du verkligen ha mer av samma, med känt resultat- eller är du beredd att satsa på en ny regering både i landet som i Österåker - som ger dig högre kvalitet i förskolan och i skolan och som innebär ett lyft för äldreomsorgen.

För mig är valet enkelt - det blir socialdemokraterna!

fredag 10 september 2010

Gå och rösta och rösta på socialdemokraterna - för ett mänskligare samhälle!

Det här är socialdemokrati för mig:
Vårt mål är ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader,könssegregation eller etniska klyftor, ett samhälle utan fördomar och diskriminering,ett samhälle där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och samma värde, där alla barn kan växa till fria och självständiga vuxna, där alla kan styra
sitt liv och sin vardag och i jämlik och solidarisk samverkan söka de samhälleliga lösningar,som gagnar det gemensamma bästa.

Gå och rösta och rösta på socialdemokraterna - för ett mänskligare samhälle!

Ann-Christin Furustrand, inför valet.

onsdag 8 september 2010

Ankis blogg:Långtidsarbetslösheten i Österåker ökar

I Österåker så har arbetslösheten de senaste månaderna ökat mer än i övriga länet vilket är oroväckande. Vad som dock är ännu mer oroande är den markanta ökning som sker av långtidsarbetslösa i kommunen. Tittar vi tillbaka ett år så har antalet långtidsarbetslösa ökat med hela 151 procent. För att ge dessa personer en ingång på arbetsmarknaden så krävs det aktiva insatser och en arbetsmarknadspolitik som ger dessa personer nya chanser och möjligheter. Vi socialdemokrater har försökt få fart på övriga partier i Österåker, men intrycket är att man är nöjd med tillvaron som det är.
Här tillsammans med Maryam Yazdanfar som är en av våra (s) riksdagsledamöter som kämpar mot ungdomsarbetslösheten

Därför vill jag påstå att den borgerliga politiken försätter chanser för våra unga. Österåker har haft en ökning av ungdomsarbetslösheten på 59 procent det senaste året och i dag så är närmare 150 unga arbetslösa i vår kommun. Det kräv ett engagemang från våra politiker i kommunen så att gemensamma insatser görs för att skapa möjligheter och chanser för dessa personer. Det är helt oacceptabelt att av de 657 personer som inte befinner sig i några arbetsmarknadsinsatser i kommunen så är 254 av dessa långtidsarbetslösa.

Att tro att fyra år till med samma borgerliga politik i kommunen och samma passiva regering skulle lösa arbetslösheten som bara blivit värre sedan de fick makten förstår nog de allra flesta. Visst finns ett antal ljusglimtar på arbetsmarknaden men det är ett faktum att 488 000 personer i dag saknar arbete i det borgerligt styrda Sverige kan inte ses som något annat än ett misslyckande.

Frågan är inte oviktigt. Fler jobb betyder bättre ekonomi och möjligheter att höja kvaliteten i vår gemensamma välfärd. Varje barn ska ha rätt till en bra start i livet. Därför måste kvaliteten i förskola och skola samt äldreomsorg höjas . När det gäller ungdomsarbetslösheten så finns står risk för att dessa unga tappar både självkänsla och tilltro till samhället och det får bara inte ske.

Ann-Christin Furustrand (s)
Kommunalrådskandidat

måndag 6 september 2010

Ankis blogg: Fler lärare eller nya skattesänkningar?

Valdebatten i närradion i Österåker gav klara besked om vad valet handlar om. Debatten går i repris 103,7 MHz, Del 1 - månd 6 sept kl 16.00 samt sönd 12 sept kl 21.00. Del 2 - tisd 7 sept kl 16.00 sam,t månd 13 sept kl 21.00. Del 3 - omsd 8 sept kl 19.00 samt tisd 14 sept kl 21.00.

Det som var och en nu bör fråga sig är:

Vad är mest sannolikt ?

Blir det  fler lärare om man tillför resurser ? Eller om man tar bort resurser från skolan genom nya skattesänkningar ?

Kan barngrupperna i förskolan minskas om man tillför mer resurser ? Eller om man tar bort resurser från förskolan genom nya skattesänkningar ?

Det här var frågorna som ställdes i valdebatten, och så här svarade vi socialdemokrater :
1. Ska vi bygga mer vindkraft på Ljusterö?
Svar: Vi är positiva till utbyggnaden av vindkraftverk i skärgården. Med de krav som finns så behöver vara orolig för att det därför blir för många. Vi är positiva till grön energi och att vi värnar vår miljö,det ger fler jobb
2. Hur skall kommunalskatten förändras?
Våra kvalitetssatsningar som vi anser är viktiga att genomföra kostar dig som har en inkomst på 24 997, vilket är medelinkomst i Österåker 2008 enligt SCB, med 99 kronor mer i månaden.
3. Hur skall kollektivtrafiken förändras ?
Dubbelspår och tio minuters trafik på Roslagsbanan. Vi vill avskaffa zonsystemet och sänka priset på SL-kortet. Vi vill införa lokalbuss till Domarudden.

4. Hur ska servicen i skärgården i glesbygden förändras ?
Vi vill förbättra den offentliga servicen i skärgården, välfärden skall finnas till för alla både boende i skärgården som på fastlandet. Det är viktigt att öborna får stöd och råd så att boenden och arbeten finns i närheten. Vi vill bevara alla skärgårdsskolor. Skapa bättre förutsättningar för företagare bland annat genom att förbättra fraktstödet, förbättrade tvärförebindelser mellan öar i skärgården. Att ha bemannad ambulanshelikopter med läkare.
5. Hur skall skolan förändras?
Huvudinriktningen på socialdemokratisk skolpolitik är tydlig. Fokus skall lägga på lärande, kunskap och dokumenterade resultat. Elevernas vilja och lust att lära måste stimuleras. Därför måste alla skolor vara bra skolor. Vi vill öka lärartätheten till 9 lärare per hundra elever, från skolorna i Österåker 7,6.
6. Hur skall genomfartstrafiken förändras?
Allt sedan 50-talet har Röllingbyleden varit med i Vägverkets planer, servitut finns inskrivet i berörda fastigheter. Socialdemokraterna, centern och moderaterna röstade igenom en skrivning i trafikförsörjningplanen 1983 som innebar att Röllingbyleden skulle tidigareläggas för länsvägar och påbörjas under flerårsplanens första femårsperiod. Därefter har ingenting hänt och idag står vi inför risken om en akut trafikinfarkt. Vi är bredda att ta upp diskussionen ånyo
7. Hur många hyresrätter, respektive bostadsrätter skall byggas per år ?
Vi vill fram tills 2014 bygga 500 hyresrätter med inriktning på främst mindre lägenheter. 200 bostadsrätter, 100 radhus och villor. 100 äldrebostäder.
8. Med vilka partier vill ni samverka med för att få majoritet ?
Den 20 september bjuder vi på frukost i folkets hus, välkomna är de partier som tillsammans med oss socialdemokrater är beredda att utifrån medborgarnas bästa utveckla, och demokratisera Österåker

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...