måndag 14 september 2009

Bra med tydliga kvalitetskrav och på att återinvestera

Spännande artikel. Stundande partikongress blir spännande. När det gäller hur partiet skall se på privata utförare inom vård och skola säger nu Ylva Johansson att det ska vara självklart att få göra vinst, men att det är lika självklart att man ska återinvestera vinsten i verksamheten, och bäst av allt att partistyrelsen slagit fast att man aldrig accepterar att privata ägare tar ut stora vinster genom att göra avkall på kvaliteten i välfärden, eller genom att välja bort medborgare som är minst lönsamma.
Ovanstående är utmärkt. I Österåker, tyvärr moderatstyrt, så läggs verksamhet ut till privata utövare i storleksordningen 800 miljoner, företagen beräknas ta ut minst tio procent av detta i vinst, det innebär att 80 miljoner kronor om året i skattepengar går rakt ur verksamheten till privata plånböcker. Det tycker inte jag är okej. Det är skillnad på om jag går och handlar för mina egna pengar i en butik som tar ut vinst på det försålda, men när jag betalar skatt för att bidra till en gemensam välfärd, då är det något helt annat, då vill inte jag att mina skattemedel skall gå till något annat än till välfärdens kärnområden.
Skatt = en solidarisk handling för att klara gemensam välfärd
Shoppa med egna pengar= jag väljer själv vad jag vill köpa och om priset är okej, jag kan avstå om jag vill men det kan jag inte vad gäller skatten.

Frågan handlar om kompetens därför kvotering!

Debattartikeln i SVd idag, beskriver den flathet som alliansregeringen visar gentemot kvinnors möjligheter att avancera inom näringslivet och dess bolagsstyrelser. Läs den!
Rädslan över att släppa in kvinnor i bolagsstyrelserna uttrycks ibland som om bolagsstyrelserna skulle förlora i kompetens, när all forskning visar att det är precis tvärtom, de vinner i kompetens! Argumenten är närmast att betrakta som en myt utan underbyggda fakta och speglar en rädsla för att förlora makt och kontroll inom sfären av de män som väljer sina kompisar, dvs andra män ständigt och jämt till posterna.

torsdag 10 september 2009

Expressen avslöjar de nya moderaterna som gamla

Högst intressant. Expressen har kommit över internt material hos de nya moderaterna som visar att de hela tiden haft som syfte att skapa en låglönemarknad i Sverige. Det vill säga precis som de gamla moderaterna strävat efter hela tiden. Skillnaden mellan de nya moderaterna och de gamla är igentligen enbart att de gamla moderaterna sa precis vad de tyckt och menade rakt ut, medans de nya moderaterna första innan de säger något tar kontakt med en PR-byra innan de förnekar allt om vad de själva innerst inne tycker.
Det är alltså fasaden som är ny i det s k nya moderaterna - inte innehållet.
Fint att det äntligen kom fram. Nu behöver inte moderaterna låtsas längre - ni kan komma ut !

onsdag 9 september 2009

Bo Kaspers på Rödgrön dag i Kungsan

Tusan så bra, lyssna och njut

Att män ALLTID är mer kompetenta är en myt!

" Fler kvinnor i styrelserna ett hot mot kompetensen", skriver två företagsledare på DI Debatt idag. Det är en provocerande rubrik minst sagt. Tyvärr väljer debattörerna därmed att sprida myten vidare om att män ALLTID är mer kompetenta bara för att de är just män. Personligen tycker jag att det är pinsamt att dessa två företagsledare väljer att inta en sådan gammalmodig syn på dels kompetens, dels på kvinnor men också på män.

Folksam har gjort en intressant studie omfattande 24 bolag och 214 styrelseledamöter- 56 kvinnor och 158 män. Enligt rapporten har 52 procent av de granskade styrelsekvinnorna erfarenhet av tre eller fler höga chefsposter, mot 40 procent av männen. Däremot har styrelsemännen långt högre meriter som vd:ar i börsnoterade företag, 58 procent mot kvinnornas 21 procent. 42 procent av de manliga ledamöterna saknar dock helt meriter som börs-vd och 52 procent av dem har bara en vd-post bakom sig.

Frågan är om det är rimligt att erfarenhet som börs-vd ska vara ett krav. Det är ju trots allt över 40 procent av de manliga ledamöterna som helt saknar denna erfarenhet?

Folksams rapport visar att kvinnliga ledamöter i Sveriges största börsbolag i genomsnitt har högre utbildning än manliga. Detta tyder på att dagens styrelsekvinnor varit tvungna att prestera högre än sina manliga motsvarigheter för att nå toppen.

Näringslivets oförmåga att se individers kompetens snarare än enkönad manlig kompetens leder till min slutsats att det enda alternativet för att åstadkomma en förändring är att lagvägen införa kvotering likt den som finns i Norge

läs mera:
Folksam

Självklart en uppgift för politiken!

Maud Olofsson menar att obalansen i näringslivets styrelser mellan antalet kvinnor och män är inte en uppgift för politiken. Hon kan inte ha mer fel! Själva förutsättningen för ett demokratiskt medborgarskap är att kvinnor och män har ett brett och jämlikt deltagande på alla områden. Sveriges riksdag och dess regering har ett stort ansvar att fördjupa det demokratiska medborgarskapet. Där det råder ojämlika förhållanden, där stora grupper i samhället i praktiken är uteslutna på förhand är det ett demokratiskt problem. Näringslivet är en sådan del av samhället där det råder obalans mellan kvinnor och män - alltså, bästa Maud Olofsson, vice statsminister, näringsminster och partiledare för centern- är det en uppgift för politiken, det är till och med en oerhört viktig uppgift!
Så sätt fart var inte så flat!
Läs mer:
Va.se

tisdag 8 september 2009

Bara ökade bidrag urholkar kommunernas ekonomi

Även om det är bra med ett litet engångsbelopp till kommunerna som nu regeringen föreslår så har samtidigt samma regeringen misslyckats med att få bukt med ungdomsarbetslösheten.

Nu presenteras nya siffror över utbetalningarna av socialbidrag, en kostnad som landets kommuner får ta från egen kassa. Ekonomiskt bistånd, det som tidigare hette socialbidrag, fortsätter att öka under andra kvartalet i år. En viktig anledning tros vara den ökande ungdomsarbetslösheten. Enligt dagens Industri ökar nu utbetalningarna av ekonomiskt bistånd till övriga befolkningen minus flyktingar utgjorde 2,2 miljarder kronor - en ökning med 20 procent jämfört med andra kvartalet förra året, och orsaken tillskrivs den allt ökande ungomsarbetslösheten.

Bara på detta kostnadsställe tas en stor del av regeringens godisregn i anspråk, då har inte ens välbehövliga satsningar på att ha kvar personal tillfredsställts eller kvalitetssatsningar inom skolan, förskolan och äldrevården . Behoven är så mycket större.
Läs mer
Di

Kvar vid (m)akten till varje pris!

Uppfattade att regeringens företrädare, däribland Maud Olofson, i går i TV gjorde sken av att nu hade man så bra finanser att det fanns pengar att göra av med. Det var liksom svaret på frågan på varför ingenting gjorts förrän nu.


Håller med om att kommuner och landsting verkligen behöver påfyllnad av pengar för att klara sina viktiga uppdrag. Men tar mig friheten att tycka att det som behövs är mer av långsiktighet och stabilitet än en engångssatsning, även om det är bättre än ingenting.


Men jag ogillar i högsta grad det som jag nu ser sker och som inte riktigt framkommer tydligt nog i media, särskilt inte i TV-nyheterna. Regeringens företrädare tycks undvika att berätta att statskassan nu är tom - och till och med visar på allt ökade underskott. Redan för någon vecka sedan kom en larmrapport från Ekonomistyrningsverket (ESV) vars prognos pekade på att statsbudgetens underskott i år ser ut att hamna på 201 miljarder kronor, vilket är 40 miljarder sämre än prognosen från i våras.

I Aftonbladet idag börjar det granskas vart pengarna som regeringen nu spenderar görs med lånade pengar. Tidingen har beräknat underskotten till en skuld som motsvarar, om man delar dem på samtliga individer bebisar som gammelmormor på 113 000 per individ.

Nu framkommer att regeringen Reinfeldt är inte mer rädd om statens finanser än tidigare borgerliga regeringen som lämnat efter sig gigantiska underskott. Nu har Reinfeldt startat samma resa - men försöker i media ge en helt annan bild.
Läs mer:
Aftonbladet

fredag 4 september 2009

201 miljarder i underskott och regeringen är fortfarande tyst!

I veckan kom en rapport om att statens finanser går med underskott med hela 201 miljarder. Prognosen de kommande åren ser inte heller den bra ut. Vad gör regeringen ?? Det har inte någon någon aning om. Ingen representant från ansvarig regering har kommentera detta faktum. Det är ordentligt dåligt. Det är ett märkligt beteende av en regering som försöker framstå som regeringsdugligt, och av en statsminister som försöker visa ledarskap. När fakta säger 201 miljarder i underskott då ser vi inte röker av någon regeringsduglighet och det politiska ledarskapet lyser med sin frånvaro!

Det borde vara förtroendet för regeringen som är lågt

Läser om en rapport från LO som mätt förtroendet för Försäkringskassan. Inte helt överraskande så ligger förtroende på bottennivå. Varannan person litar inte på att bli rättssäkert behandlade av myndigheten. Det kan jag förstå efter alla dessa fall som kommit fram där människor råkat mycket illa ut, bland annat för oerhört sena utbetalningar, och mycket annat. Men även om Försäkringskassan som organisation sannolikt har en god potenital att kunna rycka upp sig så är det ändå så att det är regeringens försämrade regler och politik som Försäkringskassan rättar sig efter och följer. Det är effekter av en borgerlig allianspolitik som jagar sjuka, istället för att stötta dem. Därför borde rimligen det låga förtoendet delas mellan Försäkringskassan och regeringen Reinfelt borde få ta sitt politiska ansvar.

onsdag 2 september 2009

Regeringen borde ta Nordea i örat!

Borgerliga finansminstern Anders Borg pratar i EU om att bankernas bonusfest måste få ett slut.
Som socialdemokrat håller jag helt med honom- men vad jag har läst och nu åter fick höra på nyheterna i går så festar bankerna här hemma i lilla Sverige igen, ett exempel på det är Nordea som ånyo låter miljonerna rulla i bonusar. Detta anser jag vara oetiskt speciellt då skattebetalarna fått gå in och rädda bankvärlden från ren katastrof, och så fortsätter dom som om ingenting hänt. Banker som Nordea borde en regeringen sätta tänderna i och det bums!
Låt dom betala tillbaka skattemedlen - de behöver dem uppenbarligen inte.

Regeringen är tyst men folk oroas över hål i statskassan

Ekonomistyrningsverket (ESV) presenterade i går sin senaste prognos över de offentliga finanserna. Den visar att statsbudgetens underskott i år ser ut att hamna på 201 miljarder kronor, vilket är 40 miljarder sämre än prognosen från i våras. Inte bara ESV är oroliga för statens finanser utan också Svenska dagbladets webbläsare enligt snabbundersökning på webben är över 60 procent oroade.

Är du oroad?
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3449717.svd?service=poll

tisdag 1 september 2009

201 miljarder skäl till att byta regering!

I dag visar Ekonomistyrningsverket, ESV, i ett pressmeddelande att det är stora underskott i de offentliga finanserna.

Enligt ESV visar Statsbudgetens saldo underskott hela perioden 2009—2012. Budgetunderskottet bara för i år väntas uppgå till 201 miljarder kronor. Den allt högre arbetslösheten gör naturligtvis läget bekymmersamt och bidrar till bland annat fortsatt låga skatteintäkter. Enligt ESV:s rapport kommer utgifterna inom arbetsmarknadsområdet fördubblas fram till 2011, arbetslösheten beräknas uppgå till 12,2 procent av arbetskraften.
Enligt min mening pekar detta att Sverige ånyo har en borgerlig regering som urholkar de statliga finanserna med en oansvarlig politik som enbart gynnar de redan mycket rika. Hur stort hål i de statliga finanserna kommer denna borgerliga regeringen att lämna efter sig måntro ??

Läs ESV: pressmeddelande
SvD
Alliansfritt Sverige

Bygg flerbostadshus i trä

Pressmeddelande den 2 mars 2020 Bygg flerbostadshus i trä Utvecklingen av stadsbebyggelse i trä ökar markant. Det som driver på den ut...